Preporod

Hoće li se političari sjetiti

-

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović 25. septembra je posjetio mektebe i obdanište u medžlisima Goražde i Ustikolina. U pratnji reisul-uleme bili su muftija goraždansk­i Remzija-ef. Pitić, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić i voditelj odjela za mekteb i mlade dr. Enes-ef. Svraka. U mektebima Kopači, Baćci i Ustikolina, reisul-ulema Kavazović je učenicima čestitao na izboru da budu polaznici mektepske pouke, te im poželio uspjeh na putu sticanja znanja. „Svi ovi mektebi su vrlo aktivni, vidim da su djeca tu, i po izvještaju naših muallima možemo kazati da se nastava odvija bez problema. Mekteb je vrlo važna ustanova unutar Islamske zajednice i činimo sve da mektebi budu osposoblje­ni i sa kadrom i sa učilima. U mektebima na djecu prenosimo vrijednost­i naše vjere, kulture i tradicije. Mogu kazati da ovdje rade muallimi iza kojih su godine iskustva i koji na djecu mogu prenositi ove vrijednost­i“, rekao je reisul-ulema.

Specifično se osvrnuvši na posjetu obdaništu “Ajlin”, istakao je da ustanove za predškolsk­i odgoj trebaju biti jedan od fokusa djelovanja Islamske zajednice. „Raduje me da taj segment odgoja naše djece unutar Islamske zajednice sve više uzima maha i mislim da ćemo uskoro u svakom našem medžlisu imati po jedno obdanište“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Muftija Pitić je istakao da je posjeta reisul-uleme čast i zadovoljst­vo, zbog podrške i smjernica u radu.

„Ova posjeta nam je dragocjena, što smo vidjeli i po licima djece, muallima, glavnih imama i predsjedni­ka medžlisa. Hvala našem reisul-ulemi što se brine o svakoj stopi naše domovine. Mi ćemo sa svoje strane nastojati opravdavat­i povjerenje koje nam je ukazano i poboljšava­ti određene segmente našeg djelovanja“, rekao je muftija Pitić. Gosti su u okviru posjete obišli mezar Hasana Čengića, potom staro mezarje u Presjeci gdje se trenutno izvode radovi na uređenju, te džamiju Mujo Duraković u džematu Jabuka. Ove posjete su samo dio redovnih aktivnosti reisul-uleme, muftija, glavnih imama i imama u manjem entitetu. Od vremena agresije, čemu svjedoče knjige u izdanju Udruženja ilmijje, preko vremena kada su se prvi Bošnjaci vratili na svoja ognjišta u manjem entitetu do današnjih dana kada se otvaraju i medrese Islamska zajednica realizira sve vjerske i prosvjetne aktivnosti u manjem entitetu. Značajna sredstva iz Bejtul-mala izdvajaju se za održavanje vjerskog života u manjem enitetu i svi strateški planovi Islamske zajednice ne izostavlja­ju i razvoj džemata u manjem entitetu. Samo ovo bi bilo dovoljno za rad organizaci­onih jedinica Islamske zajednice na terenu, poput medžlisa, ali aktuelna društveno-politička situacija, kojom između ostaloga dominira i manjak interesova­nja i konstrukti­vnih planova za ekonomsko i političko osnaživanj­e povratnika, Islamska zajednica od kraja agresije do danas predstavlj­a, nažalost, i najozbiljn­iju kulturnu i obrazovnu institucij­u za Bošnjake u manjem entitetu. Ona radi posao države. Stoga, nadati se da će politički subjekti prepoznati nastojanja Islamske zajednice da se osnuju vrtići pri medžlisima u manjem entitetu, koje reisul-ulema spominje, ali u smislu finansijsk­e podrške, jer moralne ima i na društvenim mrežama.

 ?? ?? Reisul-ulema prilikom posjete mektebima u Muftijstvu goraždansk­om
Reisul-ulema prilikom posjete mektebima u Muftijstvu goraždansk­om

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina