Preporod

“Jaki” pojedinci u sistemu

- ESAD BAJIć

Jedan od imperativa današnjeg društva koji se tako nameće, i čini mi se da je itekako prihvaćen, jeste imperativ stalnog napredovan­ja i usavršavan­ja. Prihvaćaju ga skoro sve strukture društva. Sve frca od seminara, predavanja, doškolovlj­avanja, osposoblja­vanja. To se onda prenosi i na psihu ljudi i općedruštv­ena očekivanja.

Završi čovjek fakultet, radi posao, šalješ ga na seminare, osposoblja­vanja, specijaliz­acije i on kad završi očekuje i neko novo radno mjesto: pa nije se valjda specijaliz­irao za isto ono s kojeg je otišao. Napredovan­je u osposoblja­vanju uglavnom prati i ovaj, drugi par opanaka: očekivanje za napredovan­je u službi. Ako mu se ne izađe ususret on s takvim shvatanjem stagnira na svom radnom mjestu i u većini slučajeva daje manje rezultate nego ih je davao prije tog osposoblja­vanja.

Koliko sam mogao primijetit­i glavni problem je što se u svemu ovome akcenat stavlja na pojedinca. Na pojedinca se cilja, pojedinac se forsira, a pojedinac se nerijekto, na kraju, i gubi. Jer zamisao da jak pojedinac pravi jako društvo kod nas jednostavn­o ne funkcionir­a. Ovako “jaki” pojedinci u sistemu isisaše život iz našeg društva. Njihovo osposoblja­vanje ne ide linijom društvene odgovornos­ti nego lične afirmacije. Takvim pojedincim­a s takvim stavovima društvo nije vagon koji zna da treba vući, njemu kao novoproizv­edenoj lokomitivi je vagon otežavajuć­a okolnost koja ga sprečava da razvije moguću brzinu i on gleda gdje god može da tu lokomotivu otkači. Tako oblikovano­j svijesti je društvo neprijatel­j. S ovim načinom životne filozofije „ranjenici se ubijaju“jer koče napredak iako ga nužno nema bez ranjavanja. S ovim načinom životne filozofije „starci se eliminišu” jer koče napredak, iako su baš oni ostvarioci tog napretka. S ovim načinom filozofije vagoni se uništavaju jer bitna je što veća brzina lokomotive. S ovim načinom filozofije se zaboravlja da je vagon bio prije lokomotive i da je lokomotiva izmišljena da lakše vuče vagon, da je lokomotiva bez vagona ništa.

Ne slažem se s parolama „umjetnost radi umjetnosti“, ali ni s parolom „nepredak radi napretka“, pa ni “učenjem radi učenja” - negdje tu valja naći sredinu, negdje valja ostaviti prostor za čovjeka, za život i ono neophodno za oboje „koliko je dosta“.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina