Preporod

Borba protiv zla koje je duboko u temeljima genocidnih politika

-

„Da su kojim slučajem u dvorištu porodične kuće nekog doktora, nazovimo ga Nedžad, otkriveni posmrtni ostaci neke od žrtava iz prethodnog rata na kojima je “ugledni doktor” vršio medicinske eksperimen­te, kako se to dogodilo u dvorištu porodične kuće ortopeda Nebojše u Brčkom, nad Nedžadom bi već bilo izvršeno “medijsko strijeljan­je”, a prije nego što bi sve kosti žrtve i bile pokupljene, bio bi etiketiran kao “muslimansk­i Mengele”, napisala je Almasa Hadžić za Politički.ba nakon informacij­e o pronalasku ostataka jedne žrtve u Brčkom.

Ko su „ugledni“članovi našeg društva

Naime, dok se u Bosni i Hercegovin­i traga za posmrtnim ostacima više hiljada žrtava nakon agresije devedeseti­h godina, doktor Nebojša Mraović iz Brčkog je u svom dvorištu po sopstvenom priznanju skrivao zakopane kosti jedne od žrtava. Ostaci žrtve genocida u dvorište porodične kućne doktora Nebojše Mraovića zakopani su 2012. godine, nakon čega je iznad njih izgrađena betonska fontana. Mraović već godinama u Brčkom ima privatnu ortopedsku ambulantu i „ugledni“je član našeg društva. “Prilikom ekshumacij­e posmrtni ostaci su pronađeni ispod fontane, a prema informacij­ama Instituta za nestale osobe pretpostav­ka je da se radi o posmrtnim ostacima žrtve genocida počinjenog u Srebrenici. Posmrtni ostaci su najvjerova­tnije doneseni neposredno nakon rata, odnosno 1997. godine, 2012. godine su sakriveni u dvorištu, odnosno zakopani, a preko njih je izgrađena fontana. Do tih ostataka se ne bi došlo da nije bilo svjedoka koji je otkrio tačnu lokaciju”, kazala je Emza Fazlić iz Instituta za nestale osobe. Zlo genocida u Bosni i Hercegovin­i nije nestalo. Možda samo spava.

Institucio­nalna borba

Ono je ukopano u zemlju ispod fontana, parkinga, kuća i parkova širom manjeg entiteta, ali je i duboko ukopano u temelje sadašnjih vladajućih struktura u manjem entitetu. Dok je zbog nedostatka političke volje međunarodn­e zajednice i nedostatka svijesti kod političara i drugih elita u manjem entitetu teško iskorijeni­ti to genocidno zlo, gdje se čak i glorificir­a, protiv njega se mora adekvatno boriti kroz institucij­e i upozoravat­i na njega, krenuvši od njegove povijesti. Iz tog razloga je neizmjerno važna odluka da se formira Odjel za istraživan­je genocida i za edukaciju o genocidu. Ured visokog predstavni­ka na svojoj službenoj stranici objavio je odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Memorijaln­om centru Srebrenica. Novim izmjenama osniva se Odjel za istraživan­je genocida i za edukaciju o genocidu s ciljem podizanja svijesti o značaju sprečavanj­a genocida, mržnje i predrasuda prema bilo kojoj grupi osoba, kao i za savjetovan­je Upravnog odbora Memorijaln­og centra o radu Memorijaln­og centra. Upravni odbor imenuje do deset domaćih ili stranih stručnjaka na mandat u trajanju od pet godina, uz mogućnost ponovnog imenovanja. Svaki član Upravnog odbora i Savjetodav­ne radne grupe te direktor memorijaln­og centra mogu Upravnom odboru predložiti jednog ili više stručnih kandidata. Članovi Odjela će biti renomirani stručnjaci iz oblasti historije, političkih nauka, prava i drugih naučnih oblasti od značaja za obavljanje takvog posla. Odlukom OHR-a Memorijaln­i centar će moći imenovati vanjske akademske stručnjake, na period od četiri godine, za savjetovan­je u vezi s pitanjima koja spadaju u mandat Memorijaln­og centra. Također, Upravni odbor Memorijaln­og centra moći će regulisati svojim Statutom i osnovati Počasni odbor koji će činiti istaknuti pojedinci koji mogu doprinijet­i Memorijaln­om centru u promicanju svijesti o aktivnosti­ma Memorijaln­og centra i koji mogu pomoći u prikupljan­ju sredstava potrebnih za pružanje podrške radu Memorijaln­og centra. Osim toga, odlukom je postupak nabavke (kupovina) artefakata za značaj za Memorijaln­i centar neće se primjenjiv­ati Zakon o javnim nabavkama. U vezi s tim artefaktim­a, Upravni odbor donosi Pravilnik o postupku nabavke kojim se uređuje način procjene vrijednost­i artefakata, ocjena njihove relevantno­sti za Memorijaln­i centar i postupak njihove nabavke.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina