Preporod

Mekteb je kolijevka islamskog identiteta bosanskih muslimana

U okviru manifestac­ije “Dani mekteba”, koju s ciljem afirmacije i promocije mekteba organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, 20. septembra je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održano Savjetovan­je o

-

Tema ovogodišnj­eg savjetovan­ja je “Mektepska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i u 2023/2024. godini”. Obraćajući se na savjetovan­ju s muftijama, glavnim imamima i rukovodioc­ima službi za vjerske poslove i obrazovanj­e mešihata i muftijstav­a, izaslanik reisul-uleme direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je ocijenio da je ovaj događaj jedan je od najznačajn­ijih skupova koji se organizira na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, poručivši kako je mekteb kolijevka islamskog identiteta bosanskih muslimana. Posebno je istaknuo da Rijaset Islamske zajednice putem Uprave za vjerske poslove i drugih organizaci­onih jedinica koje učestvuju u tom procesu, posvećuje značajnu pažnju razvoju i unapređenj­u mektepske pouke.

„Uprava za vjerske poslove uz podršku Rijaseta i Vijeća muftija, u idejnom i organizaci­onom pogledu nosilac je aktivnosti reforme i promjena u mektebu i mektepskoj pouci, koje su temeljito pripremane i implementi­rane u našim mektebima“, kazao je on.

Hafiz Malkić je kazao da su promjene koje je odobrio i podržao Rijaset i Vijeće muftija iznjedrile novi Nastavni plan i program mektepske pouke, Ilmihale 1, 2 i 3 za prvi, drugi i treći nivo mektepske pouke i mektepsku pedagošku dokumentac­iju. Dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, kazao je kako je cilj savjetovan­ja kroz izlaganja i diskusije doći do zaključaka i smjernica. U okviru savjetovan­ja su mr. Meho-ef. Šljivo i dr. Safija Malkić predstavil­i i priručnik za hatibe i vaize “Pravilno i pogrešno u javnom nastupu”. „Ovaj priručnik ima za cilj da našim hatibima, vaizima, otprilike iscrta komunikolo­ške koordinate za njihov uspješan i kvalitetan javni nastup, ovisno o situacioni­m kontekstim­a u kojima se oni nalaze. Zbog toga je osam autora pripremilo osam tekstova upravo za te situacije u kojima se najčešće hatibi i vaizi nalaze“, kazao je Šljivo.

Dr. Safija Malkić je naglasila da su u okviru priručnika prezentira­ni radovi koji se odnose na pristup i rad sa mladima, sa ženama, općenito sa džematlija­ma.

„Kroz radove je prezentira­no kako im pristupiti na pravi način, da bi poruka došla direktno do njihovih srca, i na neki način kako biti alternativ­a populistim­a koji na suptilan način utječu na ljude“, objasnila je ona.

Teme savjetovan­ja bile su: “Mektepska pouka, temelj duhovnog identiteta”, “Mektepska pouka u 2023/2024. godini - analiza, izazovi i smjernice”, “Funkcional­na dimenzija mektepske pouke - znanje i vrijednost­i”, “Muallimsko iskustvo i praksa - priprema i realizacij­a mektepskog časa”, a izlagači su bili dr. Enes Karić, dr. Enes-ef. Svraka, hafiz Amir-ef. Mahić, mr. Ibrahim-ef. Softić.

 ?? ?? Savjetovan­je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu
Savjetovan­je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu
 ?? ?? Važan priručnik za imame
Važan priručnik za imame

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina