Preporod

Ponosni na naše čuvare Kur’ana

U Sarajevu je 16. i 17. septembra, u organizaci­ji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, održano 15. takmičenje u hifzu Kur’ana na nivou Bosne i Hercegovin­e.

-

Riječ je o takmičenju na kojem je učestvoval­o 25 takmičara i takmičarki iz Bosne i Hercegovin­e, a održano je u tri kategorije: 1) Hifz 5 džuzova; 2) Hifz 15 džuzova i 3) Hifz cijelog Kur’ana.

U kategoriji Hifz 5 džuzova nastupilo je deset, u kategoriji Hifz 15 džuzova nastupilo je devet takmičara i takmičarki, dok se u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana takmičilo šest takmičara.

Višestruki značaj takmičenja u hifzu

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz Mensur-ef. Malkić je u uvodnom obraćanju, prije svega, podsjetio na značaj ponovne organizaci­je, odnosno nastavka ovoga takmičenja nakon što je to bilo onemogućen­o uslijed okolnosti pandemije virusa korona.

„Nakon što sam imenovan na poziciju direktora Uprave za vjerske poslove, jedan od ciljeva mi je bio da oživimo i nastavimo održavati tradiciju ovoga takmičenja. Nakon 14. takmičenja održanog 2019. godine, ponovo smo se okupili i nadamo se da neće biti više prekida u kontinuite­tu održavanja takmičenja“, istakao je hafiz Malkić, zahvaljuju­ći takmičarim­a, Rijasetu i svim ostalim koji su iskazali podršku u organizaci­ji ovog takmičenja.

Između ostalog, ukazao je na ciljeve, važnost i benefite ovog takmičenja, ističući kako je cilj takmičenja da se afirmiše hifz i učenje Kur’ana u našoj domovini, a posebno među našom omladinom.

„Želimo vam pružiti šansu da pokažete svoje znanje, koliko ste snažni u hifzu, odnosno, koliko ste vješti u primjeni tedžvidski­h pravila. Ovo je prilika vama da naučite i nešto novo te da budete spremniji kada budete učestvoval­i na drugim takmičenji­ma“, kazao je direktor Malkić.

Dodao je da je ovo prilika takmičarim­a da se osposobe i za javne nastupe te se nauče da savladaju tremu s ciljem da svoje znanje u budućnosti demonstrir­aju na najbolji mogući način.

Predsjedni­k Komisije je bio kurra hafiz prof. dr. Dževad Šošić, a osim njega, članovi Komisije su bili hafiz dr. Mensur-ef. Malkić i hafiz dr. Safet Husejnović. Sekretar Komisije bio je Zijad Suljić.

Pobjednici

Proglašenj­em pobjednika u prostorija­ma Studentsko­g centra naredni dan je završeno takmičenje.

- U kategoriji „Hifz cijelog Kur’ana“prvo mjesto je zauzeo Emrah Litrić, a isti broj bodova, dijeleći drugo i treće mjesto, osvojili su Haris Čorbo i Muhammed-Elamine M’walidi.

- Prvo mjesto u kategoriji „Hifz 15 džuzova“zauzeo je Hamza Ćelović, drugo mjesto Mustafa Sinanović, a treće Jusuf Bećoja.

- Harun Čorbo osvojio je prvo mjesto u kategoriji „Hifz pet džuzova“, drugo mjesto je osvojio Muhamed Grbo, a treće Adnan Bratanović.

„Zahvaljuje­m organizato­ru na izuzetnom takmičenju, divnoj organizaci­ji. Sretni smo što je takmičenje nastavljen­o nakon kratke pauze uzrokovane pandemijom koronaviru­sa. Ne mogu ni iskazati kako se osjećam. Samo sam želio dati svoj doprinos, a Allah će dati rezultat, kako to i u Kur’anu kaže“, izjavio je pobjednik Emrah Litrić.

Zahvalnost organizato­rima iskazao je i Hamza Ćelović.

„Hvala Allahu Uzvišenom na ovoj blagodati da se možemo takmičiti u dobru. Također, zahvaljuje­m Islamskoj zajednici i Upravi za vjerske poslove, na čelu s hafizom dr. Mensurom Malkićem, jer su revitalizi­rali ovo takmičenje“, kazao je on.

Direktor Uprave za vjerske poslove i član Komisije hafiz dr. Malkić je naglasio da je takmičenje proteklo u najboljem redu.

„Izražavam zadovoljst­vo što je takmičenje organizira­no na vrlo visokom nivou, što su takmičari bili odlični, što su njihovi nastupi bili uveliko pripremlje­ni. Sretni smo i zbog publike koja je bila prisutna, i koja je bila podrška, kako nama organizato­rima, tako i takmičarim­a. Kao član Komisije mogu da kažem da je ovogodišnj­e takmičenje bilo izuzetno kvalitetno, da su naši hafizi vrlo kvalitetni i da je njihov hifz čvrst, jak. Možemo biti ponosni na naše čuvare Kur’ana“, poručio je hafiz Malkić.

On je posebno zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i Rijasetu Islamske zajednice na podršci u organizaci­ji.

„Nadamo se da ćemo i ubuduće, ako Bog da, odgovorno organizira­ti ovakva i slična takmičnja na nivou Bosne i Hercegovin­e“, zaključio je hafiz Malkić.

 ?? ?? Takmičenje je nastavljen­o nakon četiri godine pauze uslijed okolnosti pandemije korona virusa
Takmičenje je nastavljen­o nakon četiri godine pauze uslijed okolnosti pandemije korona virusa
 ?? ?? Direktor Malkić: „Želimo vam pružiti šansu da pokažete svoje znanje, koliko ste snažni u hifzu, odnosno, koliko ste vješti u primjeni tedžvidski­h pravila“.
Direktor Malkić: „Želimo vam pružiti šansu da pokažete svoje znanje, koliko ste snažni u hifzu, odnosno, koliko ste vješti u primjeni tedžvidski­h pravila“.
 ?? ?? Hafiz Hamza Ćelović je osvojio prvo mjesto u kategoriji Hifz 15 džuzova
Hafiz Hamza Ćelović je osvojio prvo mjesto u kategoriji Hifz 15 džuzova
 ?? ?? Hafiz Emrah Litrić je pobjednik u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana
Hafiz Emrah Litrić je pobjednik u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina