Preporod

Tešanj dočekao hafiza Mustafu Sinanovića

- RAŠID ORLOVIć

Tešnjaci su se okupili u velikom broju u srijedu, 13. septembra na trgu Gazi Ferhad-bega u Tešnju i priredili dostojanst­ven doček hafizu Mustafi Sinanovića, koji je osvojio četvrto mjesto na 43. međunarodn­om takmičenju Kralj Abdulaziz za hifz, učenje i tumačenje Kur’ana u Mekki. Takmičenje je okupilo 166 takmičara iz 117 zemalja svijeta koji su se takmičili u 5 kategorija, a svečano proglašenj­e pobjednika takmičenja održano je u srijedu 6. septembra 2023. godine u Velikoj džamiji.

Nakon dočeka uz tekbire je ispraćen do Čarši-džamije gdje je, poslije akšam-namaza, upriličen prigodan program: učenje Kur’ana, ilahija i kasida i prigodna obraćanja uz direktan prijenos lokalne televizije Smart na youtube kanalu i velikom platnu ispred džamije. Program je završen velikim vatrometom iznad Tešanjske gradine. Čestitke hafizu Mustafi uputili su i prisutnima se prigodno obratili: općinski načelnik Suad Huskić, glavni imam Fuad-ef. Omerbašić, muhafiz hafiza Mustafe hafiz Ahmed-ef. Bukvić, koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Švedske gdje trenutno živi i radi, a hafiz Mustafa se zahvalio na dočeku i prenio svoja iskustva i spoznaje sa takmičenja te uputio poruke prisutnima, posebno mladima. Predstavlj­ajući hafiza Mustafu moderator programa hafiz Sakib-ef. Filan naveo je, između ostaloga, da je sin Nurije i Tehvide, rođen 22.05.2003 u Tešnju. Tokom školovanja u Gazi Husrev-begovoj medresi u završava hifz sa 17 godina. Mustafino druženje sa Kur’anom nakon polaganja hifza biva intenzivni­je kroz različite vidove, poput hafiske mukabele u Tešnju i teravih-namaza sa hatmom gdje stiče sigurnost i veliko iskustvo u učenju Kur’ana. Nakon toga Mustafa učestvuje na raznim takmičenji­ma, iz matematike, fizike, bosanskog jezika, arapskog jezika, pa i učenja Kur’ana, gdje bilježi dobre rezultate. Gazi Husrev-begovu medresu završava 2022. godine kao učenik generacije.

Poslije završene medrese odlučuje ostati u Sarajevu i upisuje Internacio­nalni Univerzite­t u Sarajevu, smjer softverski inžinjerin­g, gdje uspješno završava prvu godinu. Također naš hafiz odnedavno je uplovio u bračne vode sa svojom izabranico­m Nejrom sa kojom trenutno živi u Sarajevu.

 ?? ?? Doček u Tešnju
Hafiz Mustafa Sinanović
Doček u Tešnju Hafiz Mustafa Sinanović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina