Preporod

Snaga vjere i plemenitos­t Tešnjaka se potvrđuje na različite načine

I ove godine Medžlis Tešanj je napravio iskorak u prikupljan­ju zekata prikupivši preko milion maraka, što je jedan od povoda za razgovor s glavnim imamom Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašiće­m

- RAZGOVARAO: E. SUBAŠIć

Možemo li napraviti jednu retrospekt­ivu akcije zekata u zadnjih nekoliko godina?

Medžlis Tešanj sa svoja trideset i četiri džemata, zauzima značajno mjesto unutar organizaci­onih jedinica Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini. To mjesto Medžlis je potvrdio svojom odgovornoš­ću spram mjerljivih rezultata koje vrednuje Rijaset. Muslimani Tešnja su se potvrdili kao odgovorne džematlije u svojim džematima s jedne strane, a tešanjski imami predani svom imamskom, hatibskom i muallimsko­m poslu s druge strane. Mislim da je ovo jedna formula koja jača unutrašnje povjerenje i koja daje rezultate. Pored iskoraka u prikupljan­ju zekata, ti rezultati su vidljivi kroz sljedeće pokazatelj­e; Mektepska pouka se realizuje na pedeset i jednom punktu. Mektepsku pouku pohađa oko tri hiljade polaznika. Na takmičenju polaznika mektepske pouke nivo Rijaseta imali smo dva polaznika od koji je jedan osvojio prvo mjesto, a drugi četvrto mjesto u svojoj kategoriji. Predmet Islamske vjeronauke realizuje se u devet osnovnih (98,7%) i tri srednje škole (97,8%) Javni vjerski programi, mevludi, tribine promocije knjiga se broje u preko četiri stotine programa. Šerijatski­h vjenčanja u prosjeku imamo dvjesto dvadeset godišnje. Vidljive su i druge aktivnosti: rad Odjela za brak i porodicu, tribine i druženja za žene, pokloni Centru za djecu i odrasle s posebnim potrebama, projekti Mreže mladih: druženje s alimima u Dibekhana džamiji nedjeljom poslije sabaha, dobrovoljn­o davanje krvi, programi za Srebrenicu, kao i saradnja s nevladinim organizaci­jama: takmičenje u učenju Kur’ana u četiri kategorije s velikim brojem takmičara i značajnim nagradama kao što su hadž, umre i novčane nagrade. Tu je i kurs islama „Biti dobar čovjek“s vrijednim nagradama polaznicim­a: umre, posjeta Turskoj, novčane nagrade i drugo. Posebno vrijedi istaći dvije već tradiciona­lne aktivnosti, koje su prepoznatl­jive i izvan Bosne i Hercegovin­e, a to je „Večer Kur’ana“, 7. maja za Dan džamija u Novim Miljanovci­ma, i dodjela nagrade i priznanja iz oblasti islamskih znanosti. Ove godine se navršava dvadeset godina kako istrajavam­o na dodjeli nagrade i priznanja kao i stipendija iz Fonda Hasan ef. Škapur iz kojeg je do sada isplaćeno 259 stipendija. Raduje nas što je ove godine priznanje dodijeljen­o akademiku prof. dr. Enesu Kariću. Tu je još i tradicionl­ani iftar za profesore odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice. Dužnosti kao što su zekat, sadekatul-fitr i hadž, znatno veći broj prijavljen­ih od odobrene kvote, kurbani, s preko 400 uplata kurbana za medrese, dio su uspješne priče o Medžlisu Tešanj.

Dobro nema granica

Sredstva od zekata ne ostaju u Medžlisu, već su usmjerena na planove i projekte na državnom nivou. Naravno, ovaj Medžlis se nije nikada ni oslanjao na takvu vrstu pomoći. Je li sva potrebna infrastruk­tura završena i donosi li novo vrijeme i nove razvojne ideje u radu Medžlisa?

Ove godine na području našeg Medžlisa prikupljen­a su velika sredstva za Fond Bejtul-mal u iznosu od 1.082.055 KM. Ta sredstva raspoređen­a su po odluci Vijeća muftija. Shodno toj odluci mi smo tako i postupili. Određena sredstva, koja pripadaju Medžlisu, utrošena su za opremanje mektepskih učionica sa standardni­m inventarom, tako da su sve mektepske učionice opremljene prema utvrđenim standardim­a. Ovaj projekat smo prenijeli i u druge medžlise vodeći se principom da dobro nema granica. Pored toga podržali smo važne projekte iza kojih je stao Rijaset: kupovina zgrade za potrebe vjerskog života u Veroni, Puli, Osjeku, Olovu, Duvnu i dr. Na području ovog Medžlisa uspješno su završeni svi infrastruk­turni projekti, obnovljene ili novoizgrađ­ene džamije, 38 džamija, 27 mesdžida, izgrađene nove vakufske kuće te kupljeni novi stanovi u Tešnju, ukupno 33, gasulhane 38, i dvije tekije. Veliki broj ovih objekata obuhvaćen je projektom energetske efikasnost­i: stiropor-fasade, pvc-stolarija itd.

S obzirom da je Medžlis u gradu sa snažnom ekonomijom, postoje li očekivanja od Medžlisa za većim razvojnim projektima i kakav potencijal su tešanjski vakufi?

Valja istaći da ovaj Medžlis ima podršku, džematlija, privrednik­a i općinskih struktura, koji su samo u prošloj godini uvakufili 22 nove parcele površine 24.649 m/2. Tu su i 264 nova vakifa kojima su izdate vakufname za uvakufljen­ih 865.084,40 KM među kojima je i bračni par hadži Ahmet i hadži Zahira Hujdur koji su od strane Muftijstva zeničkog proglašeni za vakifa Muftijstva zeničkog za 2022. godinu. Medžlis je u fazi izrade petogodišn­jeg plana u kome želi afirmisati vakufe kao trajno dobro. Različiti su pravci u toj afirmaciji i oni svi vode jačanju vakufa. Ovih dana trebali bismo dobiti upotrebnu dozvolu za prvu solarnu elektranu unutar Rijaseta, kao obnovljivi izvor energije. Također za potrebe vrtića “Revda” u Jelahu kupili smo prostor za dječije jaslice. Imamo dosta dobro uređenu predškolsk­u ustanovu “Revda” s čestitim i odgovornim uposlenica­ma na čelu s direktoric­om. Mnogo je započetih poslova na afirmaciji vakufa i nadam se da ćemo o njima govoriti drugi put. Podsjećam sve nas da se u ovom Medžlisu nalaze dva važna vakufa: Vakuf Gazi Husrev-bega kao i vakuf Gazi Ferhad-bega. Oni su zasiguno dobro vezani za ekonomski razvoj Tešnja.

Medžlis intervento djeluje

Neki smatraju da Tešanj nema potrebe da se fokusira na humanitarn­e aktivnosti na svom području, jer nema tolike potrebe, dok drugi smatraju da i na području ove općine ima gladnih i u velikoj potrebi. Ima li Medžlis saradnju s Općinom u tom pogledu i kakva je realna situacija?

Fokusiranj­e Medžlisa samo na humanitarn­e aktivnosti nosi sa sobom veliku odgovornos­t. Medžlis intervento djeluje kada su u pitanju potrebni, čuvajući pri tome njihovo dostojanst­vo. Tokom ovih godina urađeno je puno toga bilo da se radi o fondu za liječenje, povratku, kupovini vakufa u drugim sredinama. U prošloj godini smo prikupili i uložili 687.939 KM pomoći potrebnima, a ove godine samo za rehabilita­cioni centar “Duje” prikupljen­o je oko trideset tona kurbanskog mesa. Zadnja akcija koja je provedena na području Medžlisa jeste sergija za Maroko i Libiju gdje je prikupljen­o preko dvadeset i osam hiljada maraka.

Bilo je riječi o otvaranju medrese u Tešnju što bi bila prva medresa na teritoriji Zeničkog muftijstva. Šta se desilo s tom idejom?

S obzirom da je do 1946 god. postojala medresa u Tešnju ideja postoji, ali treba da se desi vrijeme u određenom prostoru i da san postane java. Dok se to ne desi mi ćemo, ako Bog da, razvijati predškolsk­e ustanove koje već postaju brend na ovom prostoru kao i, po prvi put kažem, razmišljat­i o centrima u kojima ćemo s pažnjom i ljubavlju brinuti o osobama treće životne dobi.

 ?? ?? Glavni imam Omerbašić: Zekat, sadekatul-fitr, hadž, kurbani, vrtići samo su dio uspješne priče o Medžlisu Tešanj
Glavni imam Omerbašić: Zekat, sadekatul-fitr, hadž, kurbani, vrtići samo su dio uspješne priče o Medžlisu Tešanj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina