Preporod

Generacija koja je četiri decenije brižno čuvala i nadogradil­a tradiciju mevluda u Sjevernoj Rajni Vestfaliji

Mevludski program u džematu KampLintfo­rt u povodu obilježava­nja jubileja: 40. godišnjice od osnivanja džemata

- ENISA ALJIć RABIJA DEDIć KLJUčANIN I

Prije mevludske svečanosti održana je tribina posvećena informativ­nom listu Preporod, tačnije, u povodu okončanja projekta sabiranja, uvezivanja i koričenja svih primjeraka lista Preporod koji je za džemat Kamp-Lintfort uradio Ibrahim-ef. Hadžić, imam u penziji.

Uvodničari na tribini bili su Džaferef. Gračić, glavni imam Medžlisa IZ Žepče, Ishak-ef. Alešević, imam u penziji, Muhamed Halilović, sekretar Media centra IZ, i Ibrahim-ef. Hadžić.

Džafer-ef. Gračić je ukazao na važnost i značaj lista Preporod za bošnjački narod, a prisjetio se i tih dana kada su prvi brojevi izašli iz štampe: „Očevi su s dozom ushićenja i posebnim pijetetom uzimali broj Preporoda, i držali ga u rukama skoro kao neke „svete“novine. Preporod se nije smio spuštati na pod, niti je majka smjela u njega motati pitu... Preporod se čitao zajednički, porodično. Tako sam kao dječak, koji još nije ni krenuo u školu i nije znao čitati, „pročitao“romane „Grmuša“i „Imam“Ejuba Todorovca, a koji su u Preporodu izlazili u nastavcima i koje nam je babo redovno čitao.“Istakao je potrebu da Preporod ostane islamska informativ­na novina kao i do sada, vjerna svom narodu, Zajednici i džematima, jer živimo u vremenu kada medijima općenito nije bitna istina nego senzacija: „U tom pogledu Preporod je bio i ostao važan, uticajan, pouzdan i odgovoran glas u javnom djelovanju Islamske zajednice.“Džafer-ef. je svoje obraćanje zaključio pozivom prisutnima da budu pretplatni­ci Preporoda, štampanog ili „online“izdanja.

Zašto ne čitamo?

Ishak-ef. Alešević je podsjetio na svojevreme­nu potrebu štampanja ovakvih novina koje su tada bile „nasušna potreba, jer od 1945. godine haman da je sve bilo spalo na „Glasnik“koji je izlazio dvomjesečn­o ili tromjesečn­o i koji je bio časopis.“U to doba je izlazio list „Komunist“za komuniste, „Pravoslavl­je“za pravoslavn­e, a katolici su imali „Glas Koncila“, i u svim tim novinama je bilo i pomalo politike u objavljeni­m člancima. U Preporodu se, dočim, vjerno radilo na vjeri i moralu jer se smatralo da je najvažnije da čitaoci budu dobri u vjeri i čvrstog morala i karaktera.“

Ukazao je i na današnji položaj Preporoda, kada „u zadimljeno­m i zagušenom medijskom prostoru mora stati nasuprot ne više samo „Komunist-u“, nego silnim novinama i medijskim propagator­ima koji nas bombarduju senzacijam­a i lascivnim sadržajima“te potrebu da se što više čita: „Danas je pitanje našeg preporoda, ustvari pitanje kada ćemo stvarno početi čitati, da nam u regalima ne stoje samo servisi ili dobri televizori nego i knjige.“

Muhamed Halilović je prisutne ukratko upoznao s medijima koji čine Media centar IZ, počevši s Preporodom, kao najstariji­m članom. Radio BIR je drugi medij u okviru Media centra koji djeluje od 2008. godine, program emitira 24 sata dnevno i koji se može slušati, osim u domovini, i u bilo kojoj drugoj zemlji putem interneta. Osim Radija BIR, u okviru Media centra djeluje i BIR televizija pokrenuta 2020. godine kao platforma za komunikaci­ju s muslimansk­om i bh. javnošću. BIR televizija se trenutno može pratiti putem kablovskih operatera u domovini, ali i u pojedinim zemljama regiona. Muslimansk­a informativ­na agencija – MINA je četvrti medij unutar Media centra koja je osnovana 1991. godine i putem koje se plasiraju vijesti koje se tiču islama, muslimana i Islamske zajednice drugim medijima. Internet portal Preporod.info je multimedij­alni informativ­ni portal Media centra na kojem se svakodnevn­o objavljuju vijesti i informacij­e o aktivnosti­ma institucij­a i ustanova Islamske zajednice, ali i političkih dešavanja u zemlji, zatim kolumne, intervjui, videoprilo­zi itd.

„Preporod“je dokument

Posljedni uvodničar na tribini bio je Ibrahim-ef. Hadžić koji je pojasnio otkud ideja za jedan ovakav projekat: „Vrlo malo čitamo, vrlo malo zapisujemo, a i to što zapišemo vrlo malo čuvamo. Kao dugogodišn­ji glavni imam u Visokom uvidio sam da ćemo takvim pristupom vrlo brzo „izgubiti“Preporod kao dokument. Jer, on je dokument u kojem je zapisana i naša historija, a ako izgubimo historiju onda će je pisati neko drugi“, pojasnio je Ibrahim-ef. Prisjetio se i starijih kolega koji su u vrijeme dok su pohađali medresu prodavali Preporod i u vozu. Kao primjer odnosa prema Preporodu starijih generacija i ovih današnjih, primjer odnosa prema čuvanju ili nečuvanju naše povijesti, ispričao je slikovit primjer kojem je svjedočio: „Radeći na ovom projektu otišao sam kod jednog džematlije u okolinu Vareša i koji je, navodno, imao puno izdanja Preporoda. On je tada imao oko 80 godina i kod njega sam zatekao sve i jedan broj Preporoda. Čak šta više, na svakoj naslovnoj strani njegovih Preporoda rukom je ispisan najvažniji članak u tom broju. Kada sam vidio s kakvom se ljubavlju i pažnjom odnosi prema Preporodu, uzeo sam samo jedan broj, koji je on imao kao duplikat. Nakon završetka projekta otišao sam da ga obiđem i zatekao ga kod njegove kćerke jer nije bio dobrog zdravlja. Popili smo kahvu, te mu kćerke priupitam skupljaju li mu i dalje brojeve Preporoda, a one mi kažu da su sve brojeve Preporoda koje je babo imao – uništile.“

Na kraju tribine domaćin Mustafa-ef. Klanco je istakao da je džemat Kamp-Lintfort 1985. godine, kada je imao 120 članova, imao 60 pretplatni­ka Preporoda: „Od tadašnjih pretplatni­ka danas je najveći broj preselio na ahiret, ali četverica su još živa i pretplatni­ci su Preporoda i dan-danas, u kontinuite­tu. To su h. Mustafa Mašić, Rasim Efendić, Mujo Hibić i h. Suad Imamović.“Njima su u ime džemata Kamp-Lintfort uručena dvotomna izdanja knjige dr. Enesa Karića „Kako čitati Kur’an“koje su izdate u povodu 50 godina od izlaska prvog broja lista Preporod, a knjige su im uručili gosti iz domovine.

Ustrajati u činjenju dobra

Učenje mevluda započele su žene džemata Kamp-Lintfort „jer žene nas rađaju, sa ženama živimo i s njima imamo potomstvo“, kako je istakao Mustafa-ef. Klanco na početku. Mevludski program su izveli imami iz regije NRW, a prigodno je predavanje održao Mirza-ef. Žerić, glavni imam MIZ Sanski Most. On je u svom predavanju podsjetio na važnost činjenja dobra i dobrih djela, za što je obećana nagrada na oba svijeta: „A šta mislite koliko je bilo ljudi koji su u ovome džematu svojim trudom, zalaganjem ili radom koristili svima nama? Blago njima“, kazao je Mirza-ef. Istakao je i važnost gradnje džamije i izgradnje džemata, kao dobrog djela koje će koristiti mnogim generacija­ma koje dolaze, pogotovo u dijaspori: „Možete biti ponosni na ono što ste uradili za sve ove godine. Vi niste zaboravili islam, svoje porijeklo, svoju tradiciju, i molim Uzvišenog Allaha da na tome istrajete.“

Nakon mevluda nastavljen­o je druženje u haremu džamije uz bogatu sofru. Organizaci­oni odbor od oko 50 žena i muškaraca je bio na usluzi posjetitel­jima.

Obilježava­nje jubileja, 40. godišnjice od osnivanja džemata trajalo je godinu dana i počelo je džuma-namazom u petak 23. septembra 2022. godine (hatib je bio dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka), a završeno je Godišnjim susretom – mevludom u nedjelju, 24. septembra 2023. godine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina