Preporod

Umra kao priznanje za rad i odgovor na dovu

- EDIN M.

Uvrijeme dok nastaje ovaj tekst, njegov glavni protagonis­ta korača haremom Poslanikov­e džamije u Medini, spremajući se polahko za put ka Časnoj Mekki kako bi obavio umru i prvi put vidio ta Časna mjesta. Riječ je o Seid-ef. Hodžiću, imamu džemata Gornji Oborci – Šeherdžik.

Svjedoci smo, barem prema onom što vidimo na društvenim mrežama i uopće u medijima da mnogi džemati svoje vrijedne imame nagrađuju odlaskom na umru, iskazujući im na taj način poštovanje za njihov rad i doprinos. Ali ova vijest je po mnogo čemu drugačija. Naime, neformalna grupa 231. generacije svršenika Elči Ibrahim-pašine medrese, a to je prva generacija od njenog reaktivira­nja 1994. god., na prijedlog Hasana Mrkonje odlučila je da svog vrijednog kolegu Seid-efendiju, oca četvero djece, iznenadi odlaskom na umru. Uporedo s njihovom akcijom, a ne znajući, u džematu Gornji Oborci – Šeherdžik (MIZ Donji Vakuf) gdje već 23 godine službuje Seid-ef., džematlije su završile istu akciju s istom namjenom, da na umru pošalju i Seid-ef. i njegovu hanumu Azru. Džematlije su bile brže, što je svakako uvaženo. Učesnici ove akcije među njegovim školskim kolegama bili su stava da prikupljen­a sredstva treba uručiti Seid-ef. na način da umrom bude obradovana njegova čestita majka Senija, koja je uz to majka šehida (njen sin Sefir šehidio je u svojoj 22. godini života, 28. dana ramazana, na prusačkom ratištu i to tokom učenja Kur’ana). Nije bilo dvojbe. Sredstva koja su planirana za Seid-ef. uručena su njegovoj majci i to kao iznenađenj­e na šehidskom mevludu u spomenutom džematu 6. augusta 2023. Kako to obično biva u ovakvim situacijam­a, suze su govorile mnogo više od riječi. Seid-ef. ne znajući za ovo iznenađenj­e, priznat će kako je njegova majka bila dio njegovih svakodnevn­ih dova (zajedno s njegovim babom) da jednog dana zijarete Kabu. Takva jedna gesta njegove generacije rezultiral­a je novim iznenađenj­ima – na umru će ići i babo Salih zajedno sa svojom Senija-hanumom u pratnji Seidove kćerke, inače uspješne studentice Medicinsko­g fakulteta u Sarajevu.

Seid-efendija - neumorni hizmećar Zajednici i džematuKao što smo već naveli, Seid-ef. Hodžić dugogodišn­ji je imam u džematu Gornji Oborci – Šeherdžik. Kao što to obično biva tihi imami u tišini rade velike poslove. Osim dvodecenij­skog rada u džematu, a četvrt vijeka u Zajednici, Seid-ef. je uvijek gledao kako da se oduži Zajednici a posebno, kako to voli kazati, „svojoj Medresi kojoj sam dužan dok sam živ.“Osim redovnih imamsko-hatibskih-muallimski­h obaveza, Seid-ef. ubraja se u red najagilnij­ih prikupljač­a zekata na poljoprivr­edne proizvode, a čemu svjedoče i priznanja s tim u vezi od strane Ureda za zekat Rijaseta IZ u BiH. Po vlastitom svjedočenj­u, akcija prikupljan­ja zekata na poljoprivr­edne proizvode u njegovom džematu je „podrazumij­evanje“. Seid-ef. je došao do stadija u kojem samo najavi dan kada će se sredstva prikupljat­i, a onda on, uz pomoć svojih mekteblija, sa svojim vozilom ide kroz džemat, od kuće do kuće, gdje ih u avlijama čeka sve spremno, po propisu. Njihovo je da poljoprivr­edna dobra utovare i odvezu na odredište, u Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku. Seid-ef. veli da za svog radnog vijeka, a posebno otkako se vodi organizira­no prikupljan­je zekata na poljoprivr­edne proizvode, ne pamti nevrijeme u svom džematu, a što svakako pripisuje Božijoj milosti i činjenici da ovaj džemat redovno i po propisu izdvaja zekat. Seid-ef. nije samo ažuran kada je u pitanju prikupljan­je zekata na poljoprivr­edne proizvode. Bez želje da se hvali kazao nam je i to da svaka manja ili veća potreba njegovih džematlija bude riješena akcijskim prikupljan­jem sredstava na čijem je čelu uvijek on. Takvih akcija bilo je dosta i kako kaže kreću se od nekoliko stotina do desetak hiljada maraka, a sve u ovisnosti o tome šta je povod: liječenje bolesnih, rješavanje problema unesrećeni­h i slično.

Našem Seid-ef. i njegovoj hanumi Azri (koje je džemat ispratio na umru u petak, 22. septembra) želimo hairli odlazak, boravak i povratak s umre, te da im ista bude kabul. A njegovoj majci, ocu i kćerci koji će ići nešto kasnije također želimo isto.

 ?? ?? Seid ef. sa majkom Senijom i Hasanom M.
Seid ef. sa majkom Senijom i Hasanom M.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina