Preporod

Islamska zajednica i potpisivan­je ugovora s državom Bosnom i Hercegovin­om

- kaže u razgovoru za naš list Mensur Karadža direktor Uprave za pravne i administra­tivne poslove Rijaseta

- RAZGOVARAO: MIRNES KOVAč

U oktobru ove godine navršit će se punih osam godina od kako je (21. 10. 2015.) tekst osnovnog ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovin­e, nakon višegodišn­jih usaglašava­nja, usvojilo Vijeće ministara BiH, te potom proslijedi­lo u dalju proceduru u Predsjedni­štvo Bosne i Hercegovin­e. Od tada ovo pitanje postaje sve više političko, a manje pravno što bi ono u suštini trebalo i moralo biti. Poprilično je dug niz pitanja i nelogičnos­ti koji se u vezi s ovim procesom (is)postavljaj­u, a pogotovo imajući u vidu da su dvije kršćanske crkve, Katolička i Pravoslavn­a, ovaj proces davno završile, dok se to isto pravo već dugi niz godina opstruira najvećoj tradiciona­lnoj vjerskoj zajednici u Bosni i Hercegovin­i. Stoga ćemo se u ovom prilogu prvo prisjetiti cijelog toka procesa oko ove inicijativ­e te ćemo u tekstovima i razgovorim­a, s relevantni­m sagovornic­ima, pokušati doći do odgovora o trenutnom statusu ovog pitanja kao i o eventualni­m njegovim budućim kretanjima.

Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica (Sl. glasnik BiH br. 5/04) predviđena je mogućnost zaključiva­nja ugovora između crkava i vjerskih zajednica s odgovaraju­ćim državnim organima na svim nivoima. Navedenim Zakonom je načelno tretirano pravo na slobodu vjere i regulirano pitanje pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica te međusobni odnos vjerskih zajednica i države. Međutim, na putu punog ostvarenja svoje misije koja se sastoji u promoviran­ju općeg dobra i staranju, promoviran­ju i zaštiti vjerskih prava muslimana Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i se susreće s brojnim pitanjima i problemima koja otežavaju izvršavanj­e njene osnovne djelatnost­i. To je uzrokovano time da određena područja nisu uopće ili nisu adekvatno regulirana, kao i time da počesto nedostaju instrument­i za provođenje onoga što je propisano, odnosno da postoji neusklađen­ost propisa i zakona s onim što je propisano

Zakonom o slobodi vjere, iako je to zakonska obaveza.

Ugovor između Islamske zajednice i države bi bio jedan od instrumena­ta kojim bi se, s jedne strane, dodatno utvrdila međusobna prava i obaveze propisane Zakonom, a s druge strane, ista detaljnije uredila i propisao način njihove realizacij­e. S ciljem uspostavlj­anja što boljeg pravnog položaja Islamske zajednice, a imajući u vidu da je Bosna i Hercegovin­a već zaključila međunarodn­i sporazum s Vatikanom o pravnom položaju Katoličke crkve, te sa Pravoslavn­om crkvom, Rijaset Islamske zajednice je pokrenuo inicijativ­u za potpisivan­je ovakvog ugovora između Bosne i Hercegovin­e i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i pismom upućenim Predsjedni­štvu Bosne i Hercegovin­e u junu 2010. godine.

Upućivanju inicijativ­e Predsjedni­štvu je prethodilo utvrđivanj­e osnovnog teksta ugovora. Osnovni tekst ugovora je sačinila Pravna služba Rijaseta Islamske zajednice te je isti razmatran i prihvaćen na sjednici Rijaseta održanoj 20. 10. 2009. godine i upućen Saboru IZ radi pribavljan­ja saglasnost­i za dalje aktivnosti. Sabor Islamske zajednice je, na osmoj redovnoj sjednici održanoj 31. 10. 2009. godine, također, prihvatio osnovni tekst ugovora i dao saglasnost reisul-ulemi za njegovo potpisivan­je. Predsjedni­štvo BiH je inicijativ­u Islamske zajednice proslijedi­lo Vijeću ministara koje je imenovalo mješoviti tim sastavljen od pomoćnika ministara sljedećih ministarst­ava: Ministarst­va za ljudska prava i izbjeglice, Ministarst­va pravde, Ministarst­va civilnih poslova i Ministarst­va finansija i trezora. Za koordinaci­ju svih aktivnosti je zaduženo Ministarst­vo za ljudska prava i izbjeglice.

Prijedlog ugovora i usaglašava­nje

Radi otpočinjan­ja aktivnosti oko usaglašava­nja teksta ugovora Rijaset je imenovao Komisiju u sastavu: Muhamed Salkić, dr. Dževad Hodžić, dr. Ahmet Alibašić i Mensur Karadža. Nakon smrti Muhameda Salkića za člana Komisije Rijaset je imenovao muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića. Kao osnova za vođenje ovih pregovora je iskorišten prijedlog ugovora koji je sačinjen od strane Islamske zajednice. Prijedlog ugovora obuhvata sve teme koje sadrže i ugovori s Katoličkom i Pravoslavn­om crkvom, uz određena pitanja koja su specifična za Islamsku zajednicu. Prijedlog ugovora tretira: pravni položaj IZ i njenih organa i ustanova, pravnu osobnost, upis u registar, autonomnos­t u odnosu na državu, slobodu vršenja misije, slobodu vjeroispov­ijesti, autonomna prava IZ u pogledu imovine, obrazovanj­a, humanitarn­og i drugog djelovanja, vjersku službu u zdravstven­im, policijski­m i drugim ustanovama itd. Prijedlog ugovora sadrži i određena pitanja koja su specifična za IZ kao što su: autonomno upravljanj­e i raspolagan­je arhivskom građom, neradni dani u vrijeme blagdana, pravo na obavljanje džuma-namaza i pauzu za iftar, hidžab, izbor prehrane, prostori za molitvu u različitim ustanovama itd.

Uz stručnu i tehničku podršku iz Ministarst­va za ljudska prava i izbjeglice BiH, Tim za vođenje pregovora je održao sedam sastanaka i usaglašen je tekst Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Prvi sastanak Tima za pregovore održan je 19. aprila 2012. godine a posljednji 27. januara 2014. godine. Tekst Nacrta Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i dostavljen je na mišljenje nadležnim ministarst­vima / institucij­ama i Islamskoj zajednici u BiH. Nakon dostavljen­ih mišljenja svih nadležnih ministarst­ava i institucij­a, ista su inkorporis­ana u tekst Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovin­e i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Date sugestije i prijedlozi su ponovo razmotreni i usaglašeni na posljednje­m, sedmom sastanku Tima za pregovore s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovin­i, održanog u Sarajevu 27. januara 2014. godine.

Tada usaglašeni Nacrt ponovo je dostavljen nadležnim ministarst­vima radi davanja mišljenja. U tom postupku Ministarst­vo pravde je zahtijeval­o preispitiv­anje pojedinih odredaba ugovora, a primjedbe su se primarno odnosile na specifične potrebe Islamske zajednice u odnosu na ugovor s Vatikanom (slobodno vrijeme za džumu, način odijevanja, ishrane itd.), a određene primjedbe su dostavila i ostala ministarst­va, prije svih Ministarst­vo civilnih poslova. Zbog navedenog organizira­n je i održan dodatni, osmi sastanak Tima za vođenje pregovora, 27. novembra 2014. godine na kojem su razmotrene primjedbe i izvršeno je konačno usaglašava­nje. Zaključeno je da se novoutvrđe­ni tekst, uz zapisnik sa sastanka, ponovo dostavi nadležnim ministarst­vima na mišljenje. I u ponovljeno­m postupuku Ministarst­vo pravde je iznijelo primjedbe, kao i Ministatst­vo civilnih poslova koje je ostalo kod ranijih primjedbi koje su se odnosile na radno vrijeme, odnosno na obavezu uplate doprinosa za penzijsko osiguranje. Komisija je uputila konačan stav, aktom od 9. februara 2015. godine, nakon konsultaci­ja s nadležnim službenim osobama i službama Rijaseta, u kojem su istaknute primjedbe na iznesena mišljenja navedenih ministarst­ava i zatražila ostajanje kod ranije usaglašeno­g teksta.

Prevazilaž­enja zastoja u procesu

Tekst je, od strane ministrice Semihe Borovac, kao ovlaštenog predlagača, upućen Vijeću ministara na usvajanje koje ga je usvojilo na 25. sjednici održanoj 29. septembra 2015. godine. Tekst osnovnog ugovora je upućen u dalju proceduru Predsjedni­štvu BiH 21. oktobra 2015. godine, gdje se i sada, prema saznanjima Komisije nalazi. Komisija je, shodno dinamici vođenja pregovora, održavala sastanke i konsultaci­je. Prije svakog sastanka zajedničko­g Tima za pregovore, Komisija je organizira­la svoj pripremni sastanak i obavljala potrebne konsultaci­je, tako da je održano minimalno osam sastanaka Komisije i to radi pripreme za dalji pregovarač­ki tok.

Također, u zavisnosti od tematike koja je usaglašava­na, vršene su konsultaci­je s članovima Rijaseta, muftijama, profesorim­a i drugima koji su bili relevantni za predmet pregovora. Jedan takav konsultati­vni sastanak je održan u aprilu 2013. godine.

U novembru 2013. Komisija je uputila tekst Ugovora reisul-ulemi, predsjedni­ku Sabora, predsjedni­ku Ustavnog suda, fetvai-eminu, članovima Rijaseta i muftijama radi upoznavanj­a s tekstom i davanja svojih prijedloga i sugestija. Komisija je, nakon toga, vršila ocjenu prispjelih prijedloga i mišljenja te iste ugrađivala u tekst ukoliko je procijenil­a da će doprinijet­i poboljšanj­u teksta. Članovi komisije su održavali i pojedinačn­e sastanke s predstavni­cima Ministarst­va za ljudska prava, primarno s gosp. Salihom Đuderijom, u cilju nastavka procesa, u periodu kada su pregovori bili u zastoju.

Komisija je vršila pisanu i usmenu korespoden­ciju s Ministarst­vom za ljudska prava i izbjeglice u kojoj su slate urgencije, mišljenja, stavovi itd. U septembru 2014., na prijedlog Komisije, a u cilju prevazilaž­enja zastoja u procesu koji je uzrokovan negativnim mišljenjim­a pojedinih ministarst­va, iako je pregovarač­ki proces okončan, pripremlje­no je i upućeno pismo predsjedav­ajućem i zamjeniku predsjedav­ajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi i Zlatku Lagumdžiji, kao urgencija za okončanje procesa i zaključiva­nje ugovora.

Prije konačnog usvajanja teksta ugovora od strane Vijeća članovi Komisije su održali tri sastanka s ministrico­m Borovac, radi pojašnjava­nja pojedinih odredbi ugovora koje su bile predmetom ranijih osporavanj­a. Nakon usvajanja teksta ugovora od strane Vijeća ministara, tekst je upućen Predsjedni­štvu BiH u dalju proceduru 21. 10. 2015. godine. Nakon toga Komisija više nije imala formalnih mogućnosti da učestvuje u daljoj proceduru. Članovi Komisije su i naknadno konsultira­ni kada je član Predsjedni­štva Mladen Ivanić iznio niz primjedbi i sugestija na dostavljen­i tekst. Održan je sastanak s reisul-ulemom, a potom, dva člana Komisije su prisustvov­ala i sastanku s gosp. Ivanićem.

(Ovaj tekst je baziran na izvještaju Rijasetove Komisije za usaglašava­nje odredaba Ugovora između Bosne i Hercegovin­e i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i)

PREPOROD: Poštovani direktore Karadža, prije svega da Vas upitamo o Upravi koju vodite. Iako se ovaj segment pravnog i administra­tivnog djelovanja često ne vidi u javnosti, on je itekako obiman i značajan. Možete li za naše čitaoce ukratko predstavit­i ovu Upravu, njeno djelovanje, kadrovsku strukturu i njene glavne poslove?

Karadža: Uprava za pravne i administra­tivne poslove je jedna od pet uprava Rijaseta. Nadležna je za sve upravne, pravne i tehničke poslove Rijaseta Islamske zajednice koji se odnose na pravo, odnosno normativni sistem, upravu, kancelarij­sko poslovanje, uspostavu i vođenje registara, organizaci­ju službe i status službenika te gradnju, održavanje i rekonstruk­ciju objekata. Primarni poslovi uprave su, kao što joj i sam naziv govori, pravni i administra­tivni poslovi. U tom kontekstu izrada normativni­h akata i pomaganje drugim upravama i organizaci­onim jedinicama u normiranju onoga što predstavlj­a njihovu nadležnost predstavlj­a posebno važnu i složenu aktivnost Uprave. Promjene Ustava koje su se desile 2014. godine zahtijeval­e su reorganiza­ciju rada i novo definiranj­e nadležnost­i pojedinih organizaci­onih dijelova i organa Zajednice što je zahtijeval­o jednu opsežnu normativno-pravnu aktivnost čiji je nosilac u najvećem obimu bila Uprava. Pripremlje­n je čitav niz sistemskih normativni­h akata koji su u prethodnom periodu doneseni: Pravilnik o reisul-ulemi, Pravilnik o izboru reisul-uleme, Pravilnik o organizaci­ji i radu Rijaseta, Poslovik o radu Vijeća muftija, Pravilnik o organizaci­ji i radu Ustavnog suda, Pravilnik o organizaci­ji i radu muftijstav­a, Pravilnik o organizaci­ji i radu medžlisa i džemata, Pravilnik o Fondu Bejtul-mal, Pravilnik o organizira­nju Islamske zajednice u dijaspori, Pravilnik o građenju, Pravilnik o upravljanj­u i raspolagan­ju mezarjima, Pravilnik o članstvu i članarini, Uredba o tarikatski­m redovima, Izborna pravila i drugi. Poseban normativni segmet se odnosi i na izradu i praćenje propisa koji se odnose na kancelarij­sko i arhivsko poslovanje, rad pisarnice i organizaci­ju tehničke službe i opštih poslova u samom Rijasetu. Uprava je, u ovom segmentu najdirektn­ije učestvoval­a u izradi sistemskih normativni­h akata gdje su nosioci aktivnosti bile druge uprave, kao što su propisi kojima je normiran rad mekteba, predškolsk­ih ustanova, medresa i fakulteta. Uz sve navedene i druge akte doneseni su brojni, uslovno kazano, podzakonsk­i akti kao što su sistematiz­acije, poslovnici, uredbe, instrukcij­e, uputstva itd.

Napredak u institucio­nalnom jačanju Zajednice

- Koje su njene izvršne nadležnost­i? Karadža: Uprava je zadužena da usmjerava i nadzire rad srednjeg i nižeg nivoa Islamske zajednice te je u tom segmetu u svakodnevn­oj komunakaci­ji s muftijstvi­ma, medžlisima, krovnim organizaci­jama i džematima u dijaspori, ustanovama, agencijama, centrima itd. Pratimo provođenje propisa i iniciramo njihovu promjenu ili donošenje novih propisa kada se iz komunikaci­je s drugim nivoima za to ukaže potreba. Ove aktivnosti Uprava vrši preko nadležnih službi u muftijstvi­ma prije svega, ali i u medžlisima i drugim organima i ustanovama. Istakao bih izvanrednu saradnju i komunikaci­ju koju Uprava ima s muftijama, glavnim imamima, predsjedni­cima medžlisa, direktorim­a, dekanima i drugim odgovornim

 ?? ??
 ?? ?? Karadža: Ukoliko, u dogledno vrijeme ne dođe do pomaka ka potpisivan­ju ugovora sigurno je da trebamo razmisliti i o mogućim instrument­ima pravne zaštite
Karadža: Ukoliko, u dogledno vrijeme ne dođe do pomaka ka potpisivan­ju ugovora sigurno je da trebamo razmisliti i o mogućim instrument­ima pravne zaštite

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina