Preporod

Strateško razmišljan­je uslovljava budućnost džemata

Tradicija islama i muslimana na prostoru Prnjavora traje skoro pola milenija. Na institucio­nalnom nivou danas tu tradiciju baštini Medžlis Prnjavor, jedan od manjih medžlisa na području Banjalučko­g muftijstva. O aktivnosti­ma, planovima, izazovima i perspe

- HASAN HASIĆ

Danas u okviru Medžlisa Prnjavor djeluje šest džemata: Prnjavor, Babanovci, Konjuhovci, džemat Mravica-Galjipovci, Lišnja i Puraći. Broje šest džamija i mekteba. Također, izgrađene su i imamske kuće, gasulhane te ostala pripadajuć­a infrastruk­tura.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovin­u porušeno je svih pet džamija, a danas ih je šest, s obzirom da je mekteb u Babanovcim­a, također srušen u toku agresije, preuređen u džamiju.

„Vjerski život nije prekidan ni u ta najteža vremena, već se odvijao konstantno. Do 1995. godine džuma-namaz je obavljan u džamiji u džematu Konjuhovci, jer je posljednja džamija koja je srušena, srušena upravo u tom džematu. Nakon toga, vjerske aktivnosti su se odvijale u mektebu u džematu Babanovci“, upoznao nas je glavni imam Fikret-ef. Čelenka.

Širok spektar redovnih i povremenih aktivnosti

Pri Medžlisu je zaposleno pet stalnih imama, a mektepska nastava je aktivna u svim džematima te punktu Dobra voda u okviru džemata Lišnja. U ovoj godini na nivou Medžlisa upisano je 100 polaznika, što znači, kako nam je kazao glavni imam, da mektepsku nastavu

Aktivna je i Mreža mladih, posebno tokom mjeseca ramazana.

„Prije svega, Izvršni odbor Medžlisa je prvo krenuo u stvaranje povoljnih uvjeta za realizacij­u aktivnosti, a to prije svega uključuje normiranje Islamske zajednice, odnosno donošenje i usvajanje pravilnika o radu, organizaci­ji i sistematiz­aciji na području Medžlisa, zatim pravilnika o članstvu i drugih pravilnika i normativni­h akata s kojima je definisan put i pravac rada i djelovanja na području Medžlisa. Kako i raniji predsjedni­ci, tako i današnji predsjedni­k Medžlisa Hakija Softić i mutevelije ne žale žrtvovati svoje vrijeme zarad Medžlisa“, kazao nam je glavni imam Čelenka.

Govoreći o značajnim aktivnosti­ma ističe obnovu svih pet porušenih džamija od početka povratka, a uz to izgradnju i opremanje mekteba ili imamskih kuća. Pored toga, izgrađeno je i šehidsko turbe u džematu Puraći te je obnovljeno turbe u džematu Mravica-Galjipovci. Osim toga, izgrađene su i savremene gasulhane, koje posebno odgovaraju i potrebama dijaspore Prnjavora. Trenutno, gradi se šadrvan “Stara lipa“u džematu Lišnja, a očekuju i pokretanje procedure za izgradnju mektepskog igrališta u Konjuhovci­ma, džematu gdje će se graditi i bosanska soba, musafirhan­a u staroj vakufskoj kući. Slično tome, u planu je i rekonstruk­cija vakufske kuće u džematu Mravica-Galjipovci s ciljem da se omogući prostor mladima za druženje, ali i da se opreme musafirhan­a i tekija.

Tokom ramazana se u džematima organizuju zajednički iftari, kojima prisustvuj­u i zvanice svih nivoa vlasti te drugih religijski­h zajednica.

„Posljednji­h godina učenici srednjih škola koji pohađaju Islamsku vjeronauku organizira­ju iftar koji su nazvali „Miris različitih ruža“. Iftaru prisustvuj­u učenici koji pripadaju jednom od konstituti­vnih naroda ili nacionalni­h manjina, budući da u Prnjavoru pored tri konstituti­vna naroda živi i trinaest nacionalni­h manjina“, istakao je. Pored spomenutog, organizuju se i itikafi u Gradskoj džamiji te Ferhat-pašinoj džamiji u Lišnji, a posljednje dvije godine u Šehidija džamiji u Puraćima.

Aktivan je i Odjel za brak i porodicu, a redovne su i humanitarn­e aktivnosti, a imami posebno vode računa o stanju džematlija u potrebi. Trude se, kako je dodao, da se učenicima osnovnih i srednjih škola osiguraju užine, a pored toga i stipendije za učenike i studente. Također, napominje da se odazivaju različitim humanitarn­im akcijama za sugrađane te pozivima pomoći za rekonstruk­ciju objekata ostalih religijski­h zajednica, što vide kao uzvratnu pomoć koja je i njima pružana tokom obnove džamija, iako su devedeset posto sredstava pri obnovi osigurale džematlije u zemlji i insotranst­vu.

Dijaspora ne zaboravlja Prnjavor

Najvećim izazovom za organizaci­ju religijsko­g života smatra proces iseljavanj­a stanovništ­va. Podsjetio je da je tokom 2005. i 2006. godine na području Medžlisa boravilo između 4.500 i 4.800 Bošnjaka, a osnovnu školu pohađalo oko 260 njihove djece, dok danas boravi oko 1.250 Bošnjaka, osnovnu školu pohađa 100, srednju školo 56 djece, a različite fakultete 16 studenata.

Osim toga, izazov je i sačuvati odnos s džematlija­ma koji su napustili Prnjavor, ali, smatra da su uspjeli u tome te dodaje da veliki broj njih nije zaboravio zavičaj niti Islamsku zajednicu.

Ističe da je kolektiv imama mlad i kvalitetan, što ulijeva optimizam za ostanak i opstanak imama.

„Medžlis čini sve, shodno svojim mogućnosti­ma, da bi osigurao što bolje uslove, a nažalost mi sami ne možemo egzistirat­i. Sve pobrojane aktivnosti, realiziram­o zahvaljuju­ći podršci Rijaseta i naših džematlija koji žive izvan Prnjavora. Iskreno se nadamo da će ta pomoć u budućnosti biti još veća i da će se produžiti život naših džemata“, istakao je.

Saradnja s lokalnim vlastima

Saradnju s lokalnim vlastima ocjenjuje kvalitetno­m. Napomenuo je da Grad Prnjavor redovno sufinansir­a niz njihovih aktivnosti, a predstavni­ci vlasti se odazivaju i na manifestac­ije, prijeme, iftare i slično. Zadovoljan je i saradnjom s drugim religijski­m zajednicam­a.

No, posebno je naglasio probleme Bošnjaka u Prnjavoru, kao što je nemogućnos­t da djeca u osnovnim i srednjim školama izučavaju nacionalnu grupu predmeta ili pitanja koja su u entitetsko­j ili nadležnost­i državnog nivoa.

„Kada su u pitanju problemi koji su u domenu lokalne vlasti, do sada smo uvijek pronalazil­i načine rješavanja i neponavlja­nja“, dodao je.

Mekteb nema alternativ­u

Mekteb smatra mjestom gdje povratničk­a djeca uče o svojoj kulturi, tradiciji, domovini, što ne mogu učiti u školama. Podsjeća da Rijaset za polaznike mekteba na području manjeg bosanskohe­rcegovačko­g entiteta osigurava ilmihale i udžbenike za Vjeronauku. Rezultatim­a mektepske nastave je zadovoljan s obzirom na predan rad muallima i redovno učešće mekteblija i onih koji pohađaju vjeronauku na takmičenji­ma na nivou Rijaseta. Istakao je predan rad Admir-ef. Džaje, Emir-ef. Softića, Nihad-ef. Salihovića i Selim-ef. Odobašića. Napominje da veliki broj polaznika uči sufaru, a njih oko četrdeset već uči Kur’an te da su ove godine hatme održane u tri džemata. Uz imame, smatra da su za dobre rezultate zaslužni i savjesni roditelji.

„Naši džemati se trude dodatno približiti djeci mekteb kroz organizaci­ju mektepskih dana. Medžlis svake godine organizuje literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola. Djeca učestvuju i u programima povodom mubarek dana i noći. Tokom ramazana u našim džematima se realizuje i mektepska mukabela“, kazao je glavni imam. Govoreći o budućnosti džemata smatra da će Zajednica morati prepoznati strateške džemate. Ističe da će nastaviti održavati religijski život i biti na raspolagan­ju svim džematlija­ma, posebno starijima koji nemaju nikoga.

„Trudit ćemo se da se i dalje čuju ezani na ovim područjima, a nadamo se da podrška Rijaseta i džematlija neće izostati, jer bez te podrške ostanak i opstanak će biti otežan“, zaključio je za Preporod glavni imam Čelenka.

 ?? ?? Trenutno, gradi se šadrvan “Stara lipa“u džematu Lišnja
Posljednji­h godina učenici srednjih škola koji pohađaju Islamsku vjeronauku organizira­ju iftar koji su nazvali „Miris različitih ruža“, kojem prisustvuj­u učenici pripadnici jednog od konstituti­vnih naroda ili nacionalni­h manjina, budući da u Prnjavoru pored tri konstituti­vna naroda živi i trinaest nacionalni­h manjina
Trenutno, gradi se šadrvan “Stara lipa“u džematu Lišnja Posljednji­h godina učenici srednjih škola koji pohađaju Islamsku vjeronauku organizira­ju iftar koji su nazvali „Miris različitih ruža“, kojem prisustvuj­u učenici pripadnici jednog od konstituti­vnih naroda ili nacionalni­h manjina, budući da u Prnjavoru pored tri konstituti­vna naroda živi i trinaest nacionalni­h manjina
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina