Preporod

Zahvalnost za višedeceni­jsku podršku Medžlisu

- E. OSMIĆ-BRZOVIĆ

U okviru mevludske manifestac­ije “Stazama Poslanika islama“glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je u pratnji tuzlanskih imama posjetio nekoliko džematlija koji su među najstariji­m na području Medžlisa Tuzla. Posjetama se željela iskazati zahvalnost za višedeceni­jsku podršku Medžlisu Tuzla i Islamskoj zajednici u cjelini.

Udžematu Tušanj hafiz Huskanović je zajedno sa imamom mr. Ramiz-ef. Bajićem posjetio džematliju Kavačević Bećira. Bećir je u nekoliko mandata bio član džematskog odbora. Aktivno je učestvovao u izgradnji džamije Tušanj svojim prilozima, ali je dao doprinos i radom i umijećem. Rado se odazivao na sve akcije koje su organizira­ne u džematu. O svemu tome i drugim temama bilo je govora tokom ove posjete koja je protekla u lijepom razgovoru i prisjećanj­u na Bećirov dolazak 60-tih u džemat Tušanj. Glavni imam hafiz Huskanović mu se zahvalio na hizmetu i doprinosu džematu, a u znak pažnje i zahvale uručena mu je i prigodna hedija.

Druga posjeta je upriličena u džematu Dobrnja. U pratnji imama džemata Dobrnja mr. Ibrahim-ef. Softića, glavni imam Huskanović posjetio je istaknutog džematliju hadži Sadika Selimovića.

Hadži Sadik (r. 1938.) je džematlija koji je svojim radom dao veliki doprinos džematu i Islamskoj zajednici. Sin je nekadašnje­g dobrnjskog imama Hasan-ef. Selimovića. Jedan mandat obavljao je dužnost mutevelije i mujezina džemata Dobrnja. Redovno je dolazio na vaktove i mujezinio u džamiji. Svojim radom i islamskim ponašanjem može biti primjer kako se čestito živi u vjeri. Svoje penzioners­ke dane provodi sa svojim hanumama, okružen pažnjom bližnjih.

U džematu Pasci upriličena je treća posjeta gdje je glavni imam Huskanović sa imamom Benjamin-ef. Smajloviće­m posjetio Mujabašić Hamzaliju. Osamdesetd­vogodišnji Hamzalija je aktivni član džemata od svog prvog zaposlenja koje bilo 1963. godine. U proteklom periodu bio je član džematskog odbora u više saziva. Učesnik je mnogobrojn­ih akcija i hajrata koji su doprinijel­i rastu i razvoju džemata Pasci.

Hafiz Huskanović je evocirao sjećanja s domaćinima ovih susreta, ali i iskorsitio priliku da im se zahvali na svemu što su učinili za naše džemate i zajednicu, ističući da su svojim zalaganjem i trudom dali značajan doprinos ali i primjer koji možemo slijediti na polju brige o džematu i činjenja dobro za isti. Ovim povodom džematlija­ma su uručene i prigodne hedije.

Svake godine, Medžlis Tuzla u okviru mevludske manifestac­ije „Stazama Poslanika islama“realizuje posjete najstariji­m članovima s ciljem ukazaivanj­a pažnje i odavanje priznanja zaslužnim dugogodišn­jim članovima Islamske zajednice i hizmećarim­a džemata.

 ?? ?? Svake godine, Medžlis Tuzla u okviru mevludske manifestac­ije „Stazama Poslanika islama“realizuje posjete najstariji­m članovima s ciljem ukazaivanj­a pažnje i odavanje priznanja zaslužnim dugogodišn­jim članovima Islamske zajednice i hizmećarim­a džemata
Svake godine, Medžlis Tuzla u okviru mevludske manifestac­ije „Stazama Poslanika islama“realizuje posjete najstariji­m članovima s ciljem ukazaivanj­a pažnje i odavanje priznanja zaslužnim dugogodišn­jim članovima Islamske zajednice i hizmećarim­a džemata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina