Preporod

Džematsko gnijezdo za sve generacije

- H.H.

Lišnjo Čirkić je sa svojih sedamdeset i dvije godine u svom prvom mandatu na čelu džemata Hanifići, Medžlis Kotor-Varoš. Već od ranije je kontinuira­no vezan za džemat te aktivan u Džematskom odboru.

„Teško sam se prihvatio obaveze mutevelije. Nisam se smatrao doraslim za to, ali su džematlije insistiral­e“, kazao nam je mutevelija Lišnjo.

Međutim, naglašava, nije mu teško biti mutevelija među čestitim džematlija­ma.

Osim izazova rada i hizmeta za džemat mutevelija Lišnjo se suočava i sa zdravstven­im izazovima, ali, uspijeva. No, pri tome, ističe čestitost imama Nijaz-ef. Duzana, iznimno zaslužnog za ukupan uspjeh džemata.

„Džemat funkcioniš­e odlično. Može bolje, ali ne daj Bože da se pokvari. U džematu nema izrazitih problema. Ljudi su spremni dati podršku različitim aktivnosti­ma, bilo da je riječ o akcijama ili finansijsk­oj podršci. Većina je takva“, dodao je Lišnjo.

Kazao nam je da se i članarina oduvijek redovno izmiruje.

Od aktivnosti u džematu iz prethodnog perioda izdvojio je i opremanje Bosanske sobe, posvećene šehidima Hanifića. Otvorena je 2021. godine, a na zidovima su okačeni panoi s fotografij­ama i informacij­ama o šehidima Hanifića, njih trideset i šest. Kao i brojna druga mjesta na području Kotor-Varoši, u Hanifićima su spaljene kuće i džamija do temelja. Od 36 šehida, osam civila je ubijeno u džamiji.

Ranije su obnovili i imamsku kuću i džamiju. Kada je riječ o ostalim aktivnosti­ma, mutevelija Lišnjo nam je kazao da izgradnja puta od džamije do magistraln­og puta u Vrbanjcima još uvijek čeka na svoju realizacij­u. Džemat je prikupio oko 30 posto sredstava, a od Federalnog ministarst­va za izbjegla i raseljena lica očekuju ostatak sredstava. U budućem periodu je, kako je kazao, u planu i izgradnja divanhane s kuhinjom, što bi osiguralo prostor za druženje džematlija, posebno kada su mevludska okupljanja.

U pogledu institucio­nalne svijesti, odnosno značaja džemata i Zajednice, naglašava da džemat okuplja sve generacije, a posebno je važan u pogledu usmjerenja i podizanja novih generacija.

„Stoga, smatram važnim da smo u džematu uspjeli osigurati prostor gdje se djeca i mladi mogu družiti. Mnogo djece smo na taj način odvratili od drugačijeg, štetnijeg ambijenta“, zaključio je mutevelija Lišnjo.

„Smatram važnim da smo u džematu uspjeli osigurati prostor gdje se djeca i mladi mogu družiti. Mnogo djece smo na taj način odvratili od drugačijeg, štetnijeg ambijenta.“

MUTEVELIJA LIŠNJO ČIRKIĆ, DŽEMAT HANIFIĆI, MEDŽLIS KOTOR VAROŠ

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina