Preporod

Održan 11. šehidski mevlud u džematu Karadže

U bugojansko­m džematu Karadže je u nedjelju, 24. septembra 2023. godine, održan 11. šehidski mevlud, kojem je u mjesnoj džamiji prisustvov­ao veliki broj vjernika iz spomenutog bugojansko­g naselja, te susjednih naselja i mjesta.

- AZAM MANDŽIĆ

Događaju su prisustvov­ali i imami s područja Medžlisa Bugojno na čelu s glavnim imamom Kemal-ef. Tokmićem. Gost predavač bio je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Na početku, prisutne je poselamio Adnan-ef. Jusudspahi­ć imam džemata Karadže, zaželjevši svima dobrodošli­cu i to povodom sjećanja na sve šehide

Bugojna i Bosne i Hercegovin­e. Vazi-nasihat održao je gost predavač muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Po njegovim riječima puna džamija najbolje pokazuje koliko su šehidi vrijedni džematu i džematlija­ma, te koliko svi prisutni cijene obilježava­nje sjećanja na šehide.

“Dok mi cijenimo i sjećamo se šehida, bit će u nama i u našoj djeci - našem potomstvu, hajra i dobra. Mi često kažemo da se naših šehida moramo uvijek sjećati, da ih nikada ne smijemo zaboraviti. To je vrlo važna poruka, posebno u današnjim vremenima. Svi smo svjedoci u posljednje vrijeme sve jačih napada na našu domovinu. Sve više je pokušaja da se na ovaj ili onaj način naša domovina razjedini, uništi, da je nestane… Nemojmo zaboraviti da, ako nestane Bosne i Hercegovin­e, nestat će i Bošnjaka i muslimana na ovim prostorima. Zato je od velike važnosti da mi toga budemo svjesni i da sjećajući se naših šehida učimo iz historije, učimo na greškama koje smo činili, da se više ne ponavljaju, izvlačimo pouke i poruke, u smislu da opstanemo i mi na ovim prostorima, naš narod, naša vjera i naša domovina. Naravno, sa svima onima koji poštuju ovu državu i poštuju njene zakone“, naglasio je muftija Adilović, koji je na kraju govoreći o šehidima i nagradi za njih posebno poručio: “Šehidi su živi i oni se već opskrbljuj­u kod Allaha, dž.š. Mi treba da budemo ponosni na naše šehide. Koliko je njihova nagrada velika pokazuju i hadisi Poslanika, s.a.v.s., u kojima on kaže da su oni jedini, koji bi se vratili s onoga svijeta na dunjaluk. Ko god zasluži nagradu, Džennet i džennetske ljepote na onom svijetu, kaže Poslanik s.a.v.s. , takav se više nikada ne bi ovamo vratio, osim šehida, zato što šehidi imaju posebnu nagradu.”

Prigodan vjerski program uz učenje odlomaka iz Kur’ana, recitacije i izvođenje ilahija izveli su polaznici mekteba i Hora džemata Karadže.

 ?? ?? Događaju su prisustvov­ali i imami s područja medžlisa Bugojno na čelu s glavnim imamom Kemal-ef. Tokmićem. Gost predavač bio je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.
Događaju su prisustvov­ali i imami s područja medžlisa Bugojno na čelu s glavnim imamom Kemal-ef. Tokmićem. Gost predavač bio je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina