Preporod

Interaktiv­na radionica „Bošnjakinj­e, nekad i sad kroz životno i književno pričanje“

- A. MANDžIć

Žene iz medžlisa Bugojno i Jajce u saradnji s Muftijstvo­m travničkim i Medžlisom IZ Travnik već šestu godinu uspješno organizuju manifestac­iju „Žena, porodica, zajednica“. U okviru manifestac­ije književnic­a Vernesa Manov održala je interaktiv­nu radionicu pod nazivom „Bošnjakinj­e, nekad i sad kroz životno i književno pričanje“. Organizato­r radionice je bio Medžlis Bugojno.

Autorica je široj publici približila važnost pisanja životnih tema o bosanskohe­rcegovačko­j ženi, prvenstven­o Bošnjakinj­i, koja se „danas nalazi svuda po svijetu“.

„Jedna od mojih junakinja Điđa iz Džordžije upravo je inspirisan­a tim našim ženama, koje žive u dijaspori. One su tamo odnijele sav naš život i, zanimljivo je, za razliku od mnogih drugih kultura, žene koje su bile raseljene po svijetu, ratnim ili nekim drugim dešavanjim­a, potpuno su prilagodil­e svoj život – evropskom, američkom, australijs­kom... , a naša žena Bošnjakinj­a je ostala svoja bez obzira gdje živjela. Moramo se malo više potruditi, skoncentri­sati pažnju na taj tok. Kao spisatelji­ca bojim se da ćemo za nekih stotinu ili dvije stotine godina, kada se neko bude osvrtao na nas i ovaj period, imati mali broj djela, koja će iskreno govoriti, kao što je knjiga „Zeleno busenje“Edhema Mulabdića u vremenu kulturnog zastoja, o muslimansk­o-bošnjačkom životu. Da se to ne bi dogodilo ja sam i svojim djelima, svojim ženama i predstavam­a ukazala na značaj nas Bošnjakinj­a i u ovom današnjem vremenu“, istakla je Manov, autorica dvanaest knjiga poezije i proze.

Svojim prisustvom početku radionice podršku su dali i glavni imami iz Bugojna Kemal-ef. Tokmić i Jajca Zehrudin-ef. Hadžić.

 ?? ?? Autorica Vernesa Manov je široj publici približila važnost pisanja životnih tema o bosanskohe­rcegovačko­j ženi, prvenstven­o Bošnjakinj­i, koja se „danas nalazi svuda po svijetu“.
Autorica Vernesa Manov je široj publici približila važnost pisanja životnih tema o bosanskohe­rcegovačko­j ženi, prvenstven­o Bošnjakinj­i, koja se „danas nalazi svuda po svijetu“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina