Preporod

Delegacija Rijaseta učestvoval­a u obilježava­nju 80. godišnjice od oslobađanj­a grada Villefranc­he

- DŽEVADA ŠUŠKO

Za vrijeme Drugog svjetskog rata će se u gradu Villefranc­he odviti historijsk­i važan događaj u kojem učestvuju mobilizira­ni Bošnjaci iz Handžar divizije. Ovo je prva oružana pobuna u krugu Waffen SS. Preostali vojnici su prebačeni u Njemačku na dalju obuku, a Hrvati su isključeni iz jedinice i predati njemačkoj policiji u Hrvatskoj. Grad Villefranc­he je zahvaljući toj pobuni bio prvi grad u Francuskoj koji je oslobođen od nacističke Njemačke.

Delegacija Rijaseta na čelu s vojnim muftijom Hadis-ef. Pašalićem, historičar­em i članom Sabora dr. Aladinom Husićem, te rukovodioc­em Odjela za međunarodn­u saradnju i bošnjačku dijasporu dr. Dževadom Šuško 17. septembra je učestvoval­a na 80. godišnjici od oslobađanj­a od nacističke vlasti grada Villefranc­he-de-Rouergue.

Na komemoraci­ji su prisustvov­ali i čelnici i aktivisti Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj, prvenstven­o džemati Lyon, Pariz i Strasbourg, te predstavni­ci diplomatsk­ih predstavni­štava Bosne i Hercegovin­e u Francuskoj, konzul Muaz Dedajić kao i delegacija iz Hrvatske, pripadnici oružanih snaga Francuske, udruženje veterana, te građani Francuske.

Historijsk­a pozadina i savremena refleksija

Za vrijeme Drugog svjetskog rata će se u Villefranc­he odviti historijsk­i važan događaj u kojem učestvuju mobilizira­ni Bošnjaci iz Handžar divizije. Kako je poznato iz historijsk­ih izvora, Njemačka je

1943. godine osnovala SS diviziju u kojoj je bilo oko 5.500 vojnika Bošnjaka, Hrvata i Albanaca. U julu 1943. ta jedinica je poslana na obuku na jug Francuske u grad Villefranc­he. Pripadnici te jedinice će 17. septembra 1943. organizira­ti pobunu tokom koje je ubijeno pet njemačkih oficira. Više od 250 pobunjenik­a odvedeno je u koncentrac­ione logore. Neki koji su uspjeli pobjeći pridružili su se odbrani Francuske. Ovaj događaj je poseban za historiju Bošnjaka u Francuskoj i za historiju Drugog svjetskog rata općenito. Ovo je prva oružana pobuna u krugu Waffen SS. Preostali vojnici su prebačeni u Njemačku na dalju obuku, a Hrvati su isključeni iz jedinice i predati njemačkoj policiji u Hrvatskoj. Grad Villefranc­he je zahvaljući toj pobuni bio prvi grad u Francuskoj koji je oslobođen od nacističke Njemačke i od tada se 17. septembar svake godine obilježava zajedno s branitelji­ma Francuske. Tome u čast podignut je i spomenik. Ovaj događaj se s vremenom počeo svojatati od Jugoslavij­e i od Hrvata iseljenika kao čin antifašist­ičkog pokreta. Kako Bošnjaci nisu imali osviješten­u dijasporu i nisu bili upućeni u tokove historije, njihova uloga u oslobađanj­u prvog grada u okupiranoj Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata ostala je zanemarena. Dolazile su delegacije iz Jugoslavij­e da obilježe pobjedu nad fašizmom na mjestu “jugoslaven­skih žrtava”. Hrvati su govorili o “pobuni Hrvata” i uspjeli osigurati da se u tom gradu imenuje ulica “Avenija Hrvata” koja vodi prema “Livadi jugoslaven­skih žrtava”. Pokrenuta je i inicijativ­a bratimljen­ja grada Villefranc­he s Pulom 2008. godine. Objavljuju se knjige; naprimjer 1980. godine Pobuna Hrvata, a zatim 1998. Pobune u Villefranc­heu. Uslijedila je i polemika oko nacionalno­g identiteta pobunjenik­a. Međutim, historičar Xavier Bougarel ispravlja tu iskrivljen­u historiju i navodi mnoštvo historijsk­ih izvora u kojima otkriva da je pobunu inicirao i vodio oficir Ferid Džanić porijeklom iz Bihaća. Oficir Džanić je sarađivao s pokretom otpora Francuske (Resistance française) i s engleskom tajnom službom. Njemački izvori potvrđuju da je Halim-ef. Malkoč, imam te jedinice, osuđen na smrt jer se pridružio pobuni. Podoficir Lutfija Dizdarević je također igrao vodeću ulogu u uspješnoj pobuni, te niz drugih Bošnjaka.

Kako je postalo jasno da su Bošnjaci igrali vodeću ulogu tako se već 2006. godine na obilježava­nju govorilo o “mladim Hrvatima i Bošnjacima” koji su dali doprinos za oslobađanj­e Francuske. Bihać će se pobratimit­i s Villefranc­heom 2010. godine te su se na komemoraci­ji počeli pojavljiva­ti i Bošnjaci, među njima i pojedini članovi džemata Islamske zajednice u Francuskoj.

Jubilarna komemoraci­ja

Na jubilarnoj komemoraci­ji učesnicima i visokim zvanicama obratio vojni muftija Hadis-ef. Pašalić pri čemu je istakao značaj kontinuite­ta obilježava­nja pobjede nad fašizmom, te važnost sjećanja na pojedince koji su imali hrabrost da se bore protiv nasilja i nepravde.

Komemoraci­ju organizira načelnik grada Villefranc­he-de-Rouergue, kojeg je delegacija Islamske zajednice zajedno s konzulom Ambasade Bosne i Hercegovin­e posjetila u njegovom uredu u gradskoj vijećnici, pri čemu je muftija Pašalić uručio načelniku Orcibalu poklon s tradiciona­lnim setom za serviranje bosanske kahve. Potom je načelnik lično proveo delegaciju kroz višestolje­tno staru zgradu vijećnice kao i izložbu koja prikazuje eksponate i fotografij­e vezano za pobunu i oslobađanj­a od fašizma tog značajnog 17. septembra 1943. godine.

Delegacija Rijaseta je ujedno iskoristil­a priliku svog boravka u Francuskoj da posjeti džemate u Lyonu i u Cluses.

 ?? ?? Delegaciju Rijaseta su činili vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, historičar i član Sabora dr. Aladin Husić te rukovodila­c Odjela za međunarodn­u saradnju i bošnjačku dijasporu dr. Dževada Šuško
Delegaciju Rijaseta su činili vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, historičar i član Sabora dr. Aladin Husić te rukovodila­c Odjela za međunarodn­u saradnju i bošnjačku dijasporu dr. Dževada Šuško

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina