Preporod

Počela sedma sezona ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“

U Narodnom pozorištu Mostar je 21. septembra 2023. godine počela sedma sezona ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“. Ovaj ciklus predavanja iz godine u godinu organizuje Karađoz-begova medresa svakog četvrtka u mjesecu rebi’ul-evvelu – mjesecu rođe

- MEADIN MRNDŽIĆ

Sedmu sezonu otvorio je, svojim predavanje­m, magistar hafiz Ammar Bašić, koji se na samom početku zahvalio organizato­rima na pozivu da govori u Mostaru.

„Sretan sam posebno i tu pohvalu hoću odmah da kažem – u Mostaru se ova manifestac­ija o Poslaniku, a.s., organizuje zajedno, kao jedno, kako i treba to da bude – zajedno dišu i Medžlis i Medresa i sektor koji radi s mladima i Centar za učenje Kur’ana. To je nešto na šta sam posebno ponosan i što je u vremenima koja su bremenita i koja su pred nama najviše što nam je potrebno, a to je da se jedni drugima okrećemo licem i razgovaram­o, a ne da jedni drugima okrećemo leđa“, rekao je na početku svog obraćanja hafiz Bašić.

Osvrćući se na to koliko su nam smjernice iz života Poslanika, a.s., potrebne danas u turbulentn­om vremenu, hafiz Bašić je poručio da je veoma bitno da u našoj životnoj priči bude Poslanik, a.s., odnosno da smjernicam­a iz Poslanikov­og života uljepšamo svoj život i svoju životnu priču.

„Nemoguće je ne ojačati svoje srce salavatom, ne vezati se za Poslanika, a da Allah ne dotakne tvoje srce, ne oživi ga i ne uljepša tvoju životnu priču. Nemoguće je to, braćo i sestre! To je Allahov zakon. On u Kur’anu kaže: ‘Neće ih Allah kazniti, Muhammede, dok si ti među njima’. Zapamtite, braćo i sestre, da neće ni nas ovdje, kao Bošnjake, Allah kazniti sve dok među nama živi svjetlost sunneta Muhammeda, a.s. Sve dok mi jedni s drugima komunicira­mo, dok smo marljivi, dok smo čestiti, dok se trudimo da ničiji hakk ne uzmemo, dok se trudimo da budemo preči jedni drugima mi zajedno koji smo u saffu, nego da nam bude preči neko ko ne zna za Muhammeda, a.s. Vezati se za Muhammeda, a.s., znači namirisati svoj život, učiniti mladim svoje srce, dati poleta, energije, elana svome biću i svojoj duši“, istakao je hafiz Bašić.

 ?? ?? Sedmu sezonu otvorio je, svojim predavanje­m, magistar hafiz Ammar Bašić, a ciklus se nastavlja i naredna tri četvrtka u mjesecu rebi’ul-evvelu, a predavači će biti: Mustafaefe­ndija Jelovac, dr. hfz. Omar Nuhić i hfz. Sadik-efendija Fazlagić (Foto: Belmin Krhan)
Sedmu sezonu otvorio je, svojim predavanje­m, magistar hafiz Ammar Bašić, a ciklus se nastavlja i naredna tri četvrtka u mjesecu rebi’ul-evvelu, a predavači će biti: Mustafaefe­ndija Jelovac, dr. hfz. Omar Nuhić i hfz. Sadik-efendija Fazlagić (Foto: Belmin Krhan)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina