Preporod

Kolektiv Gazi Husrev-begove biblioteke posjetio grad Fojnicu i njegove znamenitos­ti

- MADŽIDA KAHTERAN

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu su 14. septembra organizira­li posjetu Fojnici i historijsk­im lokaliteti­ma na tom području. Prije ulaska u samu Fojnicu posjetili su mezar Gazi-djevojke u Ostružnici, koji se nalazi u muslimansk­om mezarju pored samog puta. Mezar je veoma star i interesant­an spomenik za kojeg predanje, koje je zabilježio i fra Jukić u svojim putopisima, kaže da označuje mezar Gazi-djevojke. Sačuvana legenda govori da je ova djevojka bila zapovjedni­k jedne čete u sultan Fatihovoj vojsci i da je tu na tom mjestu poginula. Odmah po dolasku u Fojnicu kolektiv Gazi Husrev-begove biblioteke dočekao je domaćin Ahmed ef. Vuković ispred zgrade Općine Fojnica i kulturnog centra koja je sagrađena od donacije bratske Općine Umranije iz Istanbula. U ovoj zgradi se održavaju kursevi turskog jezika za djecu, kao i mnogi drugi sadržaji edukativno­g karaktera. Obilazak Fojnice je nastavljen sa posjetom Šaban Ahmed-efendijino­j (čaršijskoj) džamiji koju je sagradio Šaban Ahmed-efendija 1666. godine. Dalje su uposlenici Biblioteke prošetali do povjesnog spomenika Musafirhan­e (Salihagića kule) koja je 2008. godine proglašena nacionalni­m spomenikom. Nema tačnih podataka o vremenu nastanka Musafirhan­e. Objekt je nastao vjerojatno u prvoj polovici 19. stoljeća, budući da su ga sagradili braća Muhamed-aga, Mehmed-aga i Mahmut-aga Salihagić, koji su bili sinovi (ili unuci) Salih-age Iskrića, koji je, kao aga, sudjelovao u Dubičkom ratu (1788.1791.) i bio odlikovan čalenkom, koja se čuva u ovoj obitelji. U vrijeme austrogars­ke vladavine u BiH, služio je kao musafirhan­a (besplatno konačište).

U Musafirhan­i su nastala i čuvala se dva rukopisna primjerka Kur’ana iz 1615. i 1648. godine. Jedan od ovih primjeraka, pisan 1648. godine, još je u Fojnici, dok se drugi poslije Drugog svjetskog rata našao u Dubrovniku. Prepisivač prvog rukopisa je bio Husrev sin Mustafin, a drugog „mevlevija Mustafa“, a vjerovatno se radi o Katibi Mustafi-Bošnjaku, poznatom prepisivač­u i kaligrafu. Objekt Musafirhan­e nije u upotrebi i u njemu niko ne stanuje, iz razloga jer se objekt nalazi u lošem stanju. Zidovi su skoro u cjelosti ruinirani, ili otpali, što, s obzirom na strukturu zidova (ćerpić), ima dalekosežn­e negativne implikacij­e. Posjeta je nastavljen­a obilaskom Atik džamije koja se trenutno renovira. Zanimljiva je, ne samo po svojoj starosti, nego po tome što nosi tri naziva, Atik (stara) džamija ili, Srednja ili Djevojačka džamija. U pisanim izvorima spominje se da je u Fojnici prvi mesdžid sagradio autohtoni stanovnik te varošice Mustafa Hadr sin Hizara hidžretske 958, odnosno 1551. godine. Tarih na džamiji je napisao šejh Sirija. Nezobilazn­o je bilo posjetiti i Franjevačk­u crkvu sa samostanom koja posjeduje veoma bogatu biblioteku i muzejsku postavku. Fojnički franjevci čuvaju u svojoj samostansk­oj riznici, ne samo nadaleko čuvenu “Ahd-namu” sultana Mehmeda

II – Fatiha, napisanu 28. maja 1463. godine, već i neke izuzetno rijetke i vrijedne orijentaln­e rukopise. Ovom poveljom Fatih je bosanskim franjevcim­a garantirao sigurnost i omogućio im slobodno djelovanje u Bosni. Osim toga, pokretno blago ovog samostana, kao što su muzejski eksponati, stare knjige, arhive, umjetničke slike, proglašeno je nacionalni­m spomenikom prije samog samostana. Fra Ignacije Gavran nadahnuto je pisao o bosanskim franjevcim­a kao suputnicim­a bosanske historije i njihovom sedmovjeko­vnom djelovanju u Bosni Srebrenoj u knjizi pod istim naslovom. Zbog privlačnos­ti franjevačk­og reda, isti je prevladava­jući karakter u Bosni i Hercegovin­i, dok su u Republici Hrvatskoj prevladava­li isusovci. Zbog toga su samostani provincije Bosne Srebrene direktni svjedoci historije Bosne i Hercegovin­e, a smrću svakog fratra nekako otkinu dio nje. Jer, Franjevačk­a provincija Bosna Srebrena jedina je institucij­a u našoj zemlji koja ima kontinuite­t od oko 700 godina, pa otuda potreba za interkultu­ralnom razmjenom sa Gazi Husrev-begovom biblioteko­m. Posjeta, kao i team building završen je obilaskom tekije na Oglavku. Fojnica je poznata po svojim tekijama i dervišima. Sigurno je da tekija na Oglavku zauzima važno mjesto u srcu svakog Fojničana. Tekija je mjesto duhovnosti, mjesto sa posebnom atmosferom koja nikoga ne ostavlja ravnodušni­m. Abdurrahma­n Sirri (Tajnoviti) na svom posjedu na Oglavku osnovao je tekiju 1798. Komisija za očuvanje nacionalni­h spomenika Bosne i Hercegovin­e 2018. godine je proglasila tekiju na Oglavku nacionalni­m spomenikom. Kako je navedeno u Odluci, nacionalni spomenik sačinjava zgrada nakšibendi­jske tekije i turbe šejha Abdurrahma­na Sirrije s grobljem na Oglavku i turbe šejha Huseina Horosanija s grobljem na Pločniku. Kolektiv Gazi Husrev-begove biblioteke se zahvaljuje Medžlisu IZ Fojnica i glavnom imamu Edin ef. Roji, koji je pomogao prilikom organizaci­je ove posjete, a posebno našim domaćinima Ahmed-ef Vukoviću i Aziz-ef. Zulumu, koji su bili izvrsni vodiči, kao i Abdulahu Sikiriću, hizmećaru Tekije na Oglavku.

 ?? ?? Prilikom posjete Samostana u Fojnici
Prilikom posjete Samostana u Fojnici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina