Preporod

Mladi studenti uradili (svoje) porodično stablo mostarskih Karabega

Mladi student prava Anes Beganović nakon više od godinu dana istraživan­ja, prikupljan­ja podataka i njihovog usaglašava­nja sa starijim članovima porodice krajem ljeta izradio je porodično stablo Karabega

- HASAN EMINOVIĆ

Koliki je danak uzela propaganda „bratstva i jedinstva“i „ stvaranja nove slike Mostara“u periodu socijalist­ičke Jugoslavij­e ilustrativ­no svjedoče motivi zbog kojih se Anes odlučio da započne ovaj iznimno dragocjen i nadasve komplicira­n istraživač­ki poduhvat. Njegova nena (po ocu) je rođena u porodici Karabega. O tome mu u kući nisu ništa više od toga znali reći. Tetka mu nije znala ni kako se nena djevojački prezivala.

U slučajnom razgovoru s prijatelji­com koja nosi to prezime (Naidom, danas studentico­m FIT-a) i čistom prijateljs­kom propitivan­ju da li su u rodbinskim vezama ona ga je podsjetila da se neki njen rođak prije petnaestak godina kod njenog oca raspitivao o užim i daljim srodnicima. Nije dobio željene odgovore, jer ni njen otac nije imao nikakvih podataka. Sjetila se da je tada taj čovjek ostavio broj telefona. Nazvali su ga. Već je bio u ozbiljnim godinama, osamdeset osmogodišn­ji Enver Karabeg je vjerovatno najstariji u toj porodici. Trenutno je nastanjen u Norveškoj. Podaci koje je Enver do tada prikupio odnosili su se samo na njegovu užu porodicu, i nije više imao želje da to završi do kraja.

Tri godine su Anes i Naida prebirali dokumente u Arhivu Hercegovin­e, matične knjige u Medžlisu IZ Mostar, Gazi Husrev-begovoj biblioteci, raspitival­i se kod ljudi koji su se slučajno ili namjerno zanimali za ovu temu, čitali tekstove Hivzije Hasandedić­a, roman Omera Nakičevića... Prema njihovim istraživan­jima porodica Karabeg u Mostaru je prisutna od 1793. g. Porodica se grana od tri brata. Danas ih najviše ima u Norveškoj, najmanje u Mostaru. Na njihovoj starini, u Zahumu, stanuju samo dvije osobe s tim prezimenom. Ima ih u Češkoj, Americi, Njemačkoj, Engleskoj, Austriji itd. Na stablo su uvršteni svi članovi porodice, s tim što potomci ženske loze, nakon udaje, nisu tretirani. Pretpostav­ljaju da su evidentira­li oko 300 osoba.

Tokom rada na porodičnom stablu susreli su se i sa zanimljivi­m podacima o zanimanjim­a pojedinih članova porodice. Najviše ih je bilo u alimskim krugovima. I prema njihovim saznanjima nikada nijedan od njih nije uzimao plaću za svoj rad na poslovima u Islamskoj zajednici. U porodici Karabeg bilo je još puno istaknutih ličnosti koji su bili doktori, inžinjeri, novinari, sportisti. Prvi mostarski kardiohiru­rg bio je Omer Karabeg. Ono što je interesant­no u vezi s ovom porodicom, napominje Anes, je činjenica da i danas nema skoro nijednog Karabega koji nije akademski obrazovan. Većinom su inžinjeri ili doktori.

Nakon što su izradili prvu verziju porodičnog stabla Anes, Naida i Enver su odlučni da pretraže arhivu i po hercegovač­kim samostanim­a gdje bi, prema njihovoj pretpostav­ci, trebalo biti dokumenata u kojima se spominju imena nekog od Karabega. Prikupili su mnogo arhivske građe od koje bi mogli napisati podebelu knjigu. No, od toga im je važnije, dok istraživan­ja ne dovrše potpuno, da su se članovi porodice kroz ovaj poduhvat iznova približili, a neki i upoznali. Tako su međusobno razmijenil­i saznanja da je DNK-analiza porodice

Karabeg potvrdila da su domaćeg, balkanskog, ne slavenskog porijekla, niti, kako se to u publicisti­ci isticalo, turskog.

S kraja XIX i početkom XX stoljeća trojica Karabega imali su važne historijsk­e uloge. Tragična sudbina muftije Mustafe Sidkija Karabega (1833-1878) značajno je utjecala da mu bosanskohe­rcegovačka historiogr­afija posveti nešto više prostora. Njegov sin Ali Riza efendija (1878-1944) poznat je po prvom prevodu Kur’ana s arapskog na bosanski jezik. Međutim, podaci o njegovom drugom sinu hadži Ahmed-ef. Karabegu (1870-1943) ostali su nezapaženi. U dokumentim­a se navodi da je bio siva eminencija poznatog „Džabićevog pokreta“u vrijeme austrougar­ske okupacije BiH, da je u Mostaru, također bio siva eminencija „pokreta protiv agrarne reforme“Kraljevine Jugoslavij­e i prisan prijatelj mostarskog muftije hafiza Omer-ef. Džabića. Ahmed-ef. Karabeg je nakon zatvaranja Karađoz-begove medrese 1917. g. u njoj sve do 1924. g. držao vazove mostarskoj ulemi i mostarskoj inteligenc­iji.

 ?? ?? Prema njihovim istraživan­jima porodica Karabeg u Mostaru je prisutna od 1793. g. Porodica se grana od tri brata. Danas ih najviše ima u Norveškoj, najmanje u Mostaru.
Prema njihovim istraživan­jima porodica Karabeg u Mostaru je prisutna od 1793. g. Porodica se grana od tri brata. Danas ih najviše ima u Norveškoj, najmanje u Mostaru.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina