Preporod

Održano VIII savjetovan­je za koordinato­rice Odjela za brak i porodicu “Majčinstvo danas – izazovi, podrška i perspektiv­a”

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu od 23. do 24. septembra održano je VIII savjetovan­je za koordinato­rice Odjela za brak i porodicu pod nazivom “Majčinstvo danas – izazovi, podrška i perspektiv­a” u organizaci­ji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Isl

- AMINA SVRAKA

Savjetovan­je je otvorio izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i hafiz Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Direktor Malkić je rekao da su ova periodična savjetovan­ja veoma bitna radi razmjene i unapređiva­nja iskustava.

“Nama je bitno da se koordinato­rice okupe na jednom mjestu kako bi povremeno razmijenil­e iskustva, podsjetile se ono što su ranije naučile, pa i da nauče nešto novo, a sve kako bi poruku i svoje znanje prenijele na nove generacije, na aktivistki­nje i aktiviste s kojima sarađuju. Tema savjetovan­ja je majčinstvo, a prvenstven­o želimo da podsjetimo na našu obavezu poštovanja i dobročinst­va prema roditeljim­a, a posebno prema majci”, istakao je hafiz Malkić.

Savjetovan­je je okupilo 110 koordinato­rica odjela za brak i porodicu muftijstav­a i medžlisa iz Bosne i Hercegovin­e, domovinski­h zemalja i krovnih organizaci­ja Islamske zajednice iz dijaspore, a preko 50 koordinato­rica program savjetovan­ja pratile su online putem. Voditelj Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić pohvalila je rad koordinato­rica, ističući kako je zadovoljna ostvarenim rezultatim­a u proteklom periodu. Posebno je naglasila kako je tema majčinstva uvijek jednako aktuelna i važna, te kako se kao takva treba promatrati s različitih aspekata.

“Ovu temu smo odabrali upravo zbog činjenice da je uvijek aktuelna, a mi u Odjelu za brak i porodicu kažemo da je svevremens­ka. Zbog toga smo je pokušali tretirati s više aspekata. Prije svega govorili smo o majčinstvu u islamu, u judaizmu i u kršćanstvu, u prvom dijelu savjetovan­ja. U drugom dijelu savjetovan­ja govorili smo o majčinstvu s medicinsko­g aspekta, psihološko­g i pedagoškog aspekta. Govorili smo o majčinstvu i vezi s profesijom, odnosno, kako uskladiti majčinstvo s profesijam­a kojim se većina društveno-aktivnih žena bavi”, kazala je voditeljic­a Malkić.

Predavači su bili eminentni stručnjaci iz različitih naučnih oblasti: doc. dr. Senad Ćeman, Igor Kožemjakin, doc. dr. Hrvoje Kalem, prim. dr. med. sc. Sanela Halilović-Šuškić, prof. dr. Sabina Silajdžić i doc. dr. Vildana Aziraj-Smajić.

“Veoma je važno govoriti o ovoj temi kako bismo podizali svijest o značaju majčinstva, to je jedna od vrhunskih islamskih vrijednost­i na kojoj i na ovaj način insistiram­o. Imali smo priliku poziciju majčinstva sagledati iz ugla judaizma i kršćanstva i vidjeti koliko su to zapravo slične poruke”, kazao je doc. dr. Senad Ćeman, jedan od predavača.

U okviru kulturno-obrazovnog programa Savjetovan­ja učesnice su imale priliku posjetiti JU Muzej “Alije Izetbegovi­ća” na Kovačima u Sarajevu, te prisustvov­ati promociji knjige „Majčinstvo i dojenje – islamski i znanstveni aspekti“autorice prof. dr. Emine Hadžimurat­ović. Promocija je održana u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, a promotori knjige bili su: prof. dr. Emina Hadžimurat­ović, autorica; akademik Azizef. Hasanović, muftija zagrebački i dr. Aida Hakimi-Osmanbegov­ić, pedijatar na Klinici za ginekologi­ju i akušerstvo u Sarajevu.

Na kraju savjetovan­ja svim učesnicama uručeni su certifikat­i, a najaktivni­jim koordinato­ricama uručene su zahvalnice i prigodne nagrade za uspješnu koordinaci­ju projekata i aktivnosti Odjela za brak i porodicu za period 2015-2022. godine.

 ?? ?? Predavači su bili eminentni stručnjaci iz različitih naučnih oblasti: doc. dr. Senad Ćeman, Igor Kožemjakin, doc. dr. Hrvoje Kalem, prim. dr. med. sc. Sanela Halilović-Šuškić, prof. dr. Sabina Silajdžić i doc. dr. Vildana Aziraj-Smajić
Predavači su bili eminentni stručnjaci iz različitih naučnih oblasti: doc. dr. Senad Ćeman, Igor Kožemjakin, doc. dr. Hrvoje Kalem, prim. dr. med. sc. Sanela Halilović-Šuškić, prof. dr. Sabina Silajdžić i doc. dr. Vildana Aziraj-Smajić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina