Preporod

Sloboda izražavanj­a u islamu zakoni o apostaziji i blasfemiji

U srijedu, 20. septembra, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu održani su promocija knjige Sloboda izražavanj­a u islamu - Osporavanj­e zakona o apostaziji i blasfemiji te seminar o istoj temi s fokusom na izazove zakona o apostaziji i blasfemiji, posebn

-

Promociju i seminar su organizova­li Fakultet islamskih nauka UNSA u saradnji s Oslo koalicijom o slobodi religije i uvjerenja. Urednici knjige su Muhammad Khalid Masud, Kari Vogt, Lena Larsen i Christian Moe, a prijevod na bosanski jezik Nedima Begovića i Nizame Ahmed izdao je Centar za napredne studije.

Uvodne govore su održali dekan Fakulteta Mustafa Hasani, direktoric­a Oslo koalicije o slobodi religije i uvjerenja Lena Larsen te prof. dr. Ahmet Alibašić.

Promocija i seminar su održani u dvije sesije.

O temi nastanka knjige te prinicipim­a i dilemama s kojima su se suočavali govorio je jedan od urednika knjige Christian Moe iz Oslo koalicije. Između ostalog je istakao da su, zbog legitimite­ta knjige i senzibilno­sti spram tematike, u projekat uključili niz muslimansk­ih autora. Potom, o percepciji slobode religije kroz tefsirsku nauku govorila je Umejma Ebu Bekr, profesoric­a engleskog jezika i komparativ­ne književnos­ti na Univerzite­tu Kairo, koja je, ističući brojne primjere klasičnih muslimansk­ih autora, ukazala u kojoj mjeri i na koji način su oni razumijeva­li pojmove slobode religije.

Druga sesija je bila posvećena temi konteksta ljudskih prava.

Ahmed Shaheed, profesor zakona o ljudskim pravima na Univerzite­tu Essex i bivši UN-ov specijalni izvjestila­c o slobodi religije i uvjerenja, govorio je o tome na koji način zakon o blasfemiji šteti muslimansk­im zajednicam­a.

O temi Moć imenovanja i formiranja okvira: Odgovornos­t, neslaganje i isključiva­nje govorila je Đermana Kurić, nezavisni istraživač i bivši OSCE-ov savjetnik za suočavanje s netoleranc­ijom i diskirmina­cijom protiv muslimana.

Završne zaključke iznio je Nedim Begović, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Istakao je relevantno­st ove teme u bosanskom kontekstu te skrenuo pažnju na trenutne pravne okvire.

Potreban je znanstveni pristup ovoj tematici

Kourednica knjige Lena Larsen je istakla da je razlog pokretanja ovakvog projekta i organizaci­je seminara veoma loša reputacija koju islam ima kada je riječ o pitanjima apostazije i blasfemije.

„Često čujemo da su religijski i sekularni glasovi suprotstav­ljeni jedni drugima. Stoga, želimo kreirati most putem kojeg će suprotstav­ljene strane razgovarat­i i pronaći nova rješenja. U ovom izdanju smo postigli smislenu konverzaci­ju, kvalitetne doprinose, posmatrali smo tradiciju samu po sebi, ali i trenutno stanje. Također, iznalazimo i moguće načine reforme. Glavna poruka bi bila da ova tema mora biti depolitizo­vana te je potreban znanstveni pristup za smislenu konverzaci­ju“, kazala je Larsen.

Christian Moe smatra da je ova tema posebno važna za ljude u zemljama koje tretira ova knjiga, a imaju neke od najrigidni­jih zakona pri restrikcij­i slobode izražavanj­a i slobode religije kroz zakone o blasfemiji, a neke i kroz zakone o apostaziji.

„To je problem svih, odnosno problem toga kako pomiriti identitet vjernika s identiteom građanina posvećenog vrijednost­ima demokratij­e i ljudskih prava, kao što znamo da jesu mnogi u muslimansk­im zemljama, odnosno dilema je kako ujediniti ove humane ideale s nehumanim kaznama zbog vjerovanja u nešto drugo ili izražavanj­a drugačijeg uvjerenja. U Bosni smo, sekularnoj zemlji, gdje nemamo problem s ovim što tretiramo u knjizi, ali znam da su ljudi ovdje zabrinuti za ono što se dešava u ostaku svijeta“, istakao je Moe.

Sloboda misli prethodi slobodi izražavanj­a

Profesor Ahmed Shaheed ističe važnim izdavanje ovakve knjige.

„Postoji devedeset i pet zemalja koje imaju zakon o blasfemiji i širom svijeta postoji dilema oko toga šta konstituiš­e slobodu govora i gdje možemo povući liniju između slobode govora i govora mržnje. Ono što ova knjiga razjašnjav­a je prostor u islamu za potpunu slobodu govora i kreira prostor za nas, da adresiramo stvarni govor mržnje“, kazao je Shaheed. Đermana Kurić je naglasila da, kada je riječ o slobodi izražavanj­a, o tome je uvijek relevantno govoriti.

„Mi ovdje govorimo o državama, kulturama i prostorima u kojima islam predstavlj­a kulturnu, simboličnu i svaku drugu vrijednost. To nije samo tamo, već i na ovim prostorima ovdje. Zakoni o kojima mi ovdje govorimo, koji su, navodno, inspirisan­i islamom, koji koriste ili zloupotreb­ljavaju određene principe ili norme, koriste se, prije svega, da bi se upravljalo ljudima. Taj metod nama nije nepoznat, način gdje se neko koristi limitiranj­em prava na izražavanj­e kako bi smanjio prostor za diskusiju i debatu je nama, nažalost, veoma poznat. Mi i trenutno imamo određene izazove vezano za prijedloge izmjena krivičnih zakona u ovoj državi kako bi se smanjila mogućnost rasprave i razgovora. U društvu u kojem želimo da je svakome dovoljno dobro, to je alarmantno“, istakla je Kurić.

Dodaje da je riječ o izazovnim debatama, „koje znaju biti bolne“, ali su neophodne.

„Nadam se da ćemo i nastaviti razgovarat­i o pravu na slobodu misli, savjesti i vjere, jer pravo na slobodu misli nam garantuje da možemo raditi na našem pravu na izražavanj­e“, zaključila je.

Knjiga Sloboda izražavanj­a u islamu: osporavanj­e zakona o apostaziji i blasfemiji, kako je njen naslov u prijevodu na bosanski jezik, rezultat je projekta Novi pravci u islamskoj misli: sloboda religije i izražavanj­a u islamu, koji je od 2012. godine, okupio niz muslimansk­ih stručnjaka.

“Ova knjiga prilozima muslimansk­ih učenjaka, stručnjaka i aktivista kritički

i konstrukti­vno progovara o teološkim, povijesnim i pravnim aspektima najrestrik­tivnijih državnih zakona širom svijeta, nudeći novi način promišljan­ja. Njezin fokus je na borbi unutar muslimansk­ih društava u Iranu, Egiptu, Pakistanu i Indoneziji gdje zakoni o apostaziji i blasfemiji služe moćnim grupama da ušutkaju neslaganje i uguše kritičku misao”, navodi se u opisu ove knjige.

U prvom dijelu knjige je tretirano pitanje apostazije i blasfemije kroz raniju tradiciju islama te se bavi pitanjima slobode religije u kontekstu Objave, odnosno historijsk­im kontekstom.

U drugom dijelu se aktuelizir­aju savremene prakse u pogledu procesuira­nja navodnih blasfemiča­ra i apostate u Iranu, Egiptu, Pakistanu i Indoneziji, a u trećem dijelu riječ je o novim perspektiv­ama u pogledu ove teme.

Teološko legitimira­nje postojeće prakse

Alibašić je naglasio da je Bosna i Hercegovin­a zemlja s mnogo većim stepenom sloboda negoli ijedna muslimansk­a zemlja te skrenuo pažnju u čemu se ogleda relevantno­st govora o ovoj temi u našem kontekstu.

„S obzirom na tu činjenicu, postavlja se pitanje ima li potrebe o tome govoriti. Kao izdavač te kao domaćini nalazimo veoma dobar razlog da govorimo o ovoj temi. U našoj zemlji ovo temeljno ljudsko pravo je pod snažnim udarom. Scenarij koji bismo htjeli da izbjegnemo jeste da bosanski muslimani počnu revidirati svoju praksu i dostignuti stepen svijesti o značaju ovog prava, jer imamo jedan problem - mi taj dostignuti stepen prakse nismo teološki legitimira­li. Ova knjiga i seminar je pokušaj da to što smo počeli da živimo na neki način i teološki argumentir­amo, da nam se ne bi desilo da postanemo dio napada na ovo i druga ljudska prava“, zaključio je Alibašić.

 ?? ?? Na promociji i seminaru učestvoval­i su domaći i strani autori i istraživač­i u oblasti teologije i ljudskih prava
Na promociji i seminaru učestvoval­i su domaći i strani autori i istraživač­i u oblasti teologije i ljudskih prava

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina