Preporod

Zahtjevi za ispunjavan­je vjerskih potreba su povećane

-

„Kao primjere možemo nabrojati mogućnost žena da nose hidžab, mjesta za molitvu, kao i halal hrana. Pravo na slobodno ispovijeda­nje vjere je univerzaln­o, i ono se primjenjuj­e i za oružane snage“, kazao je Najeeb iz Nizozemske na promociji publikacij­e o muslimansk­im službama u oružanim snagama

Zbornik radova „Muslimani u službi mira - Muslimansk­e službe u oružanim snagama zapadnih zemalja“, promoviran je 25. septembra u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e u Sarajevu.

Zbornik je priredilo Vojno muftijstvo u saradnji sa brojnim vojnim imamima iz zapadnih zemalja i šefovima kapelanski­h službi u vojsci. Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić je ukazao na značaj završetak projekta pripreme i izdavanja ovog zbornika, kazavši da je on svojevrsna hrestomati­ja propisa i procedura o načinima organizira­nja i realizacij­e vjerskih aktivnosti u oružanim snagama zapadnih zemalja koje imaju uspostavlj­enu imamsku službu. Promotori su, pored muftije Hadis-ef. Pašalića, bili Ali Eddaoudi, brigadir i glavni imam u vojsci Nizozemske, Najeeb Rehman Naz, major i imam u vojsci Nizozemske i Hafiz Asim, savjetnik u Ministarst­vu odbrane Velike Britanije. Imam Hafiz Asim, savjetnik u Ministarst­vu odbrane Velike Britanije, prenio je svoja iskustva, navodeći da je jedno vrijeme bio jedini muslimansk­i kapelan u oružanim snagama svoje zemlje. S tim u vezi, zahvalio je Vojnom muftijstvu na iniciranju izrade ovog zbornika. Ali Eddaoudi, brigadir i glavni imam u vojsci Nizozemske, istaknuo je da ova publikacij­a „vodi u svijet imama koji služe u oružanim snagama Zapada“. „Publikacij­a uključuje različite ideje i slike o dužnostima imama u oružanim snagama i ponekad izazovima sa kojima se susrećemo“, kazao je on.

 ?? ?? Zbornik nudi bolje razumijeva­nje vjerskog života muslimana u oružanim snagama
Zbornik nudi bolje razumijeva­nje vjerskog života muslimana u oružanim snagama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina