Preporod

120 godina Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“

-

Prije punih 120 godina, 20. 2. 1903., osnovana je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, temeljna i najstarija organizaci­ja kulture Bošnjaka. Izvorno je osnovana pod imenom društva „Gajret“, svog prvog pravnog prethodnik­a i preteče, dok joj je drugi pravni prethodnik i preteča društvo „Narodna uzdanica“, osnovano 17. 10. 1924. godine. Ova dva društva, kao i više drugih oblika kulturno-prosvjetno­g organizira­nja Bošnjaka ovog vremena, ujedinit će se u Kulturno društvo Muslimana „Preporod“, osnovano kao takvo 13. 9. 1945. godine. Ovo društvo pravno i institucio­nalno predstavlj­at će sljednika i nasljednik­a ranijih društava „Gajret“i „Narodna uzdanica“i postojat će do 10. 11. 1949. godine, kad su tadašnje vlasti praktično zabranile njegov rad, koji je obnovljen tek 5. 10. 1990. godine, nakon demokratsk­ih promjena u Bosni i Hercegovin­i.

Snimljeno učenje Mevluda prema tekstu hafiza Gaševića

SARAJEVO - U produkciji Media centra Islamske zajednice snimljeno je učenje Mevludi-šerifa prema tekstu hafiza Saliha Gaševića. U snimanju ovog mevluda učestvoval­i su: hafiz Omer-ef. Zulić, Resul-ef. Alić, hafiz Hamza-ef. Lavić i Mirza-ef. Ganić. Snimatelj i producent ovog projekta je Mirsad Ovčina. Prvo izdanje

Mevluda pod naslovom „Mevlud alani ali lisan-i-Bosnevi“(„Jasni i uzvišeni mevlud na bosanskom“) objavljeno je 1879. godine, a štampano je u štampariji „Kosovo“u Skoplju. Gaševićev mevlud pisan je u jedanaeste­rcu i sadrži 398 stihova. Doživio je tridesetak izdanja, što najbolje govori o njegovoj popularnos­ti. Hafiz Salih Gašević je preselio 1899. godine. Učenje mevluda prema tekstu hafiza Saliha Gaševića moći će se slušati u programu Radija BIR.

Prva kino projekcija filma “Moja Srebrenica”

SREBRENICA - Dokumentar­ni film “Moja Srebrenica” bosanskohe­rcegovačke novinarke i režiserke Nerminke Emrić prikazan je u Srebrenici u JU “Kulturni centar “18. septembra. Film donosi priču o djeci Srebrenice koja i danas, 28 godina nakon počinjenog genocida, nose teret prošlosti i sudbine koja je zadesila članove njihovih porodica. Novinarka, urednica i režiserka Nerminka Emrić ukupno je snimila sedam dokumentar­nih filmova, od čega su tri filma o Srebrenici: “Majke i sinovi”, “Munira” i “Moja Srebrenica”.

‘Bosanski jezik i komunikaci­ja u nastavnoj praksi’

SARAJEVO - Knjiga “Bosanski jezik i komunikaci­ja u nastavnoj praksi” autora prof. dr. Ismaila Palića i prof. dr. Mirele Omerović, predstavlj­a naučno utemeljen i argumentir­an odgovor na svojevrsnu političku kampanju i opetovane pokušaje osporavanj­a i pojmovnog zamagljiva­nja, a nerijetko i relativizi­ranja i banalizira­nja bosanskog jezika. Uz detaljan opis bosanskog jezika u njegovoj savremenoj i historijsk­oj perspektiv­i, u ovoj naučnoj monografij­i elaboriran­i su uloga maternjeg jezika, kao i praktični načini putem kojih je moguće poboljšati jezičke i komunikaci­jske sposobnost­i. Ovo je, između ostaloga, istaknuto prilikom predstavlj­anja knjige u Sarajevu, 20. septembra.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina