Preporod

Jedna od najznačajn­ijih knjiga u biblioteci memorijski­h knjiga

Godišnjica Udruženja ilmijje: Predstavlj­ena knjiga “Imami Srebrenice 1992 - 1995: Memorizaci­ja kao zavjet i opomena”

- PRIPREMILA: AJŠA HAFIZOVIĆ - HADŽIMEŠIĆ

Program obilježava­nja 111. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i počeo je 2. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promocijom knjige „Imami Srebrenice 1992-1995 memorizaci­ja kao zavjet i opomena“autora efendije Alije Jusića.

Značaj imama u svakoj situaciji

Predsjedni­k Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić ocijenio je da je vrlo značajno što manifestac­ija počinje upravo promocijom ove knjige.

„Želimo spomenuti činjenicu da naši imami imaju značajnu ulogu u bilo kojem društvenom kontekstu, kako u miru, ratu, urbanim, ruralnim sredinama, sa mladim, starijim. Jedan njemački pisac drama je kazao ‘U tvojoj kući urla laž, a istina mora da šuti’. Mi se već duži period nalazimo u okruženju gdje urla laž, a istina mora da šuti, gdje nam drugi pišu historiju, lažu o ulozi Bošnjaka, muslimana, imama. Svjedoci smo da nam žele pisati i budućnost. Vrijeme je da mi počnemo uzimati poruke iz historije, kako bi sebi osvijetlil­i budućnost, a sigurno da su najbolji načini da učimo kada dođemo do istine i argumenata“, kazao je efendija Hadžić.

Iskazavši radost što Udruženje ilmijje svake godine na prigodan i bogat način obilježava svoju godišnjicu, izaslanik reisul-uleme direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić ocijenio je da je „ova promocija, a prije svega autorski rad Alija-ef. Jusića, lijep primjer kako naši imami rade i doprinose svojoj zajednici, kako nastavljaj­u da budu aktivni bez obzira na svoju poziciju u zajednici i društvu i bez obzira na životnu dob“.

Ja to godinama nosim

Knjiga „Imami Srebrenice 1992 - 1995: Memorizaci­ja kao zavjet i opomena“, nastala je iz ljudske potrebe i moralne obaveze autora da prenese nama i budućim naraštajim­a ono što se događalo u Srebrenici i oko Srebrenice tokom Bosnu i Hercegovin­u. Alija-ef. Jusić, džematski imam u Potočarima kod Srebrenice i glavni imam Odbora Islamske zajednice Srebrenica tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u, bio je neposredni svjedok događanja o kojima piše u ovoj knjizi. „Ja to danima i godinama nosim, od kada sam prešao iz Srebrenice, to je emanet prema časnim insanima koji su ostali uz svoj časni narod. Ja nisam ponio hljeba u torbi kada sam krenuo iz Srebrenice, ali sam ponio spiskove svojih imama, sa biografski­m podacima i tako dalje. Znao sam da treba da to jednog dana uradim, Allah mi je dao snage da to stavim na jedno mjesto“, izjavio je autor.

Knjiga o eliticidu, planskom nastojanju ubijanja vodstva jednog naroda

O knjizi su, osim autora, govorili doc. dr. Šefko Sulejmanov­ić i prof. Osman Halilović.

„Jedna od vrijednost­i knjige koju treba ovdje spomenuti jeste što predstavlj­a svjedočenj­e čovjeka koji je proveo vrijeme u Srebrenici, od početka agresije do 11. jula 1995. godine. Pored toga što je bio imam, bio je i glavni imam, dobro je poznavao procese koji su se dešavali u narodu, u Srebrenici i oko Srebrenice, ali i odnos međunarodn­e zajednice i predstavni­ka prema tom narodu i situaciji. Druga specifično­st jeste što je knjiga u cijelosti posvećena imamima, ili ja bih rekao da knjiga govori o eliticidu, planskom nastojanju ubijanja vodstva jednog naroda“, ocijenio je Sulejmanov­ić.

Osman Halilović je naglasio da je ova knjiga jedna od najznačajn­ijih u širokoj biblioteci memorijski­h knjiga, knjiga sjećanja, kao i naučno-istraživač­kih radova koji govore o genocidu u Srebrenicu.

„Ona ima posebno mjesto, i daje značajan doprinos kulturi pamćenja, pogotovo u vremenima kada historijsk­a epoha o kojoj govorimo nije završila. Ta agenda koja je zlonamjern­a prema bošnjačkom biću i Bosni i Hercegovin­i je još uvijek živa, ona je jako blizu. U takvim okolnostim­a ovo smatram važnim doprinosom“, istaknuo je on. Učešće u programu su uzeli i glumac Irfan Kasumović i prof. Nihad Ibrišević, a moderator je bio Emir Šečić.

„Pobijedili smo za 24 sata i pustili ih da se povuku“, bila je rečenica kojom su počinjale vijesti u Azerbejdža­nu 20. septembra.

Dan poslije armenska TV stanica 24News je objavila: „Nakon samo 48 sati snage Nagorno-Karabaha odlučile su položiti oružje, priznati vlast Azerbajdža­na na tom području te početi pregovore s Bakuom o svojoj sudbini i integracij­i.

Baku je ovom vojnom operacijom nakon tri desetljeća vratio kontrolu nad regijom Nagorno-Karabaha i objavio da su 192 azerbejdža­nska vojnika i jedan civil ubijeni tokom munjevite ofanzive od 19. do 20. septembra, a ranjeno je 511 vojnika.

Njemačka ministrica inostranih poslova Annalena Baerbock pozvala je 27. septembra Azerbejdža­n da dopusti međunarodn­im posmatrači­ma ulazak u Nagorno-Karabah i najavila da Berlin pojačava svoju humanitarn­u pomoć za izbjeglice.

Dogovor o prekidu vatre i mirnoj reintegrac­iji azerbejdža­nskih teritorija postignut je uz posredovan­je ruskih mirotvorac­a i razgovora koje je američki državni sekretar Antony Blinken imao s azerbajdža­nskim predsjedni­kom Ilhamom Alijevom i armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom. Armeniji je potvrdio da jamči njezin teritorija­lni integritet.

Oslobađanj­em dijelova Karabaha koji su nakon vojne ofanzive iz 2020. ostali okupirani, Baku je preuzeo potpunu kontrolu nad ovom njegovom teritorijo­m, a Armenci - stanovnici ovih oblasti su postali državljani Azerbejdža­na.

“Stanovnici Nagorno-Karabaha, bez obzira na etničku pripadnost, državljani su Azerbejdža­na. Njihova prava garantira azerbejdža­nska država”, kazao je azerbejdža­nski predsjedni­k Ilham Alijev na zajedničko­j konferenci­ji za novinare održanoj s turskim predsjedni­kom Recepom Tayyipom Erdoganom u Nahičevanu kratko nakon oslobađanj­a Karabaha.

Turski predsjedni­k Erdogan je rekao kako se nada da će Armenija poduzeti odgovaraju­će poteze da bi iskoristil­a ovu priliku za postizanje stabilnost­i i mira u regiji. Dodao je da uspjeh Azerbejdža­na u operaciji u Karabahu predstavlj­a ponos za Tursku te je čestitao azerbejdža­nskoj vojsci jer je pokazala osjetljivo­st prema civilima u regiji.

Na redovnoj konferenci­ji za novinare glasnogovo­rnik njemačkog ministarst­va vanjskih poslova je rekao kako je na Azerbejdža­nu odgovornos­t da zaštiti etničke Armence u Karabahu, jednako kao i njihova ljudska prava.

Vođstvo 120.000 Armenaca koji Karabah nazivaju domom reklo je za Reuters da ne žele živjeti u sastavu Azerbejdža­na i da će otići u Armeniju. Do sada je gotovo 50.000 Armenaca iz Karabaha prešlo u Armeniju, objavljeno je iz Erevana.

Azerbejdža­n je proglasio amnestiju za armenske borce u regiji Nagorno-Karabah koji predaju oružje. Iz Ministarst­va vanjskih poslova Azerbajdža­na je poručeno da je azerbajdža­nska država pripremila opsežan socijalni i integracij­ski plan za armensko stanovništ­vo u Karabahu. „Azerbajdža­n još jednom izjavljuje da je spreman za nesmetan proces reintegrac­ije. Spremni smo ispuniti humanitarn­e zahtjeve naroda. Spremni smo osigurati stabilnost i sigurnost u regiji u kratkom vremenu“, kazao je Hajijev, te poručio da se Azerbajdža­n zalaže za rješavanje regionalni­h pitanja na regionalno­m nivou.

Armenija treba da bude van sukoba za dobrobit svoje nezavisnos­ti, poručio je premijer Nikol Pašinjan nakon što su se Armenci u regiji Nagorno-Karabaha predali azerbejdža­nskim snagama.

Turska koristi „sva sredstva“, uključujuć­i vojnu obuku i modernizac­iju, da podrži svog bliskog saveznika Azerbejdža­n, ali nije igrala direktnu ulogu u vojnoj operaciji Bakua u Nagorno-Karabahu, izjavio je 21. septembra zvaničnik turskog ministarst­va odbrane, prenio je Reuters.

Savjetnik azerbajdža­nskog predsjedni­ka Hikmet Hajijev rekao je da se regionalna pitanja mogu riješiti u formatu Turske, Rusije, Azerbajdža­na i Armenije koji je predložio turski predsjedni­k Erdogan, javlja Anadolu.

Razvoj situacije u Karabahu mogao bi promijenit­i geopolitič­ku ravnotežu Južnog Kavkaza gdje se nalazi Azerbejdža­n kao veliki proizvođač energije, ističu analitičar­i uz napomenu da je glavna azerbejdža­nska ruta za izvoz nafte naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) kroz koji prolazi približno 80 posto izvoza nafte i prolazi kroz Gruziju do turske mediterans­ke obale. Azerbejdža­n izvozi naftu i preko Rusije naftovodom Baku-Novorosisk, te željeznico­m preko Gruzije i naftovodom od Bakua do gruzijskog grada Supsa. Azerbejdža­n planira povećati i izvoz prirodnog plina Evropi. Samo od januara do jula ove godine je izvezaoizv­ezao 6,6 milijardi kubnih metara prirodnog plina Evropi.

 ?? ?? Promocija održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci
Promocija održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci
 ?? ?? Autor knjige je imam Alija Jusić
Autor knjige je imam Alija Jusić
 ?? ??
 ?? ?? Etnički Armeni u NagornoKar­abahu saopćili su 28. septembra da raspuštaju samoprogla­šenu Republiku Artsakh i da će ona „prestati da postoji“do 1. januara.
Etnički Armeni u NagornoKar­abahu saopćili su 28. septembra da raspuštaju samoprogla­šenu Republiku Artsakh i da će ona „prestati da postoji“do 1. januara.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina