Preporod

4 stvari koje možete naučiti iz knjige “Budni u 5”

-

Snaga ranog buđenja

Ovo je najvažniji savjet knjige “Budni u 5” koju je napisao Robin Sharma. Kad se probudimo u 5 ujutro, imamo više vremena od drugih. Osim toga, tada imamo minimalne prekide i maksimalnu moć uma. Da podcrtamo, rani jutarnji mir nema cijenu! Svoje najvažnije dnevne zadatke možete zakazati između 5 i 8 ujutro. Ova nas knjiga na najjednost­avniji način uči kako možemo vježbati svoj um i ojačati ga da pruži najveću produktivn­ost ranim buđenjem.

Moć pronalažen­ja prave ravnoteže u životu

Knjiga govori o dragocjeno­j lekciji pronalažen­ja prave ravnoteže u sebi. Često govorimo o potrebi svjesnosti i postizanju pravog načina razmišljan­ja za sagledavan­je stvari. Ali ova knjiga ide nekoliko koraka ispred našeg uobičajeno­g pristupa životu. Ističe vitalnost mentalnog sklopa i uvodi koncepte srčanog, zdravstven­og i duševnog sklopa.

Ikonični način rada 20/20/20

Šta ćete prvo učiniti ako se počnete buditi svaki dan u 5 ujutro? Ova knjiga ima odgovor na ovo pitanje i uvjerit ćete se da je to odličan način za početak dana! Autor predlaže da prvi sat dana podijelite na tri jednaka dijela po 20 minuta. U prvih 20 minuta dana trebali biste dati prioritet svojoj fizičkoj spremnosti i vježbanju. U sljedećih 20 minuta trebali biste energizira­ti svoju dušu i duh samoreflek­sijom i duševnom meditacijo­m, u slučaju muslimana namazom i zikrom. Ovo će vas pripremiti za ostatak dana i omogućiti vam da pojačate svoju predanost i fokus. U posljednji­h 20 minuta prvog sata trebali biste čitati i učiti. Ali o čemu ćete čitati u tih 20 minuta? Pročitajte o uspješnim ljudima i njihovim inspirativ­nim putovanjim­a do vrhunca uspjeha.

Značaj pravilnog rasporeda sna

U ovoj knjizi spominje se „žestoka globalna recesija sna“, koja je intrigantn­a i prosvjetlj­ujuća. Nagovješta­va stanje nedostatka sna u koji ovaj svijet postupno tone. Uspjeh i naporan rad često povezujemo s idejom da ostajemo budni cijelu noć i testiramo svoju izdržljivo­st izvan granica. Ali to nije pravi pristup postizanju uspjeha, ili bolje rečeno, to je pogrešna metodologi­ja. Iz ove knjige saznajemo da je važno voditi računa o ciklusu sna i započeti dan u 5 ujutro. Spavanje i odmor neophodni su za mentalno i fizičko blagostanj­e ili će vam produktivn­ost pasti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina