Preporod

Reflektor na znanstvenu izvrsnost u muslimansk­om svijetu: Mustafa Prize

Iran – Isfahan

- S. H.

Na svečanosti održanoj 2. oktobra 2023. godine u Isfahanu, Sekretarij­at Mustafa Prize je objavio kako je u selekciju primio 2.613 radova naučnika iz cijelog svijeta

Udanašnjem vremenu, kada se znanstvena otkrića često percipiraj­u kroz prizmu Zapada, Mustafa Prize se gradi kao izvanredna podrška znanstveno­j izvrsnosti unutar muslimansk­e zajednice. Ova prestižna nagrada odaje priznanje izuzetnim postignući­ma i, također, svjedoči o snazi, saradnji i inovacijam­a u muslimansk­om svijetu.

Dobitnici 2023. godine

Na svečanosti održanoj 2. oktobra 2023. godine u Isfahanu, Sekretarij­at Mustafa Prize je objavio kako je u selekciju primio 2.613 radova naučnika iz cijelog svijeta. Na ovogodišnj­oj, petoj po redu dodjeli, nagrade su uručene profesoru Ahmedu E. Hassanu (Queen’s University, Kanada) i profesoru Omidu C. Farokhzadu (Harvard Medical School, SAD) za njihove izuzetne doprinose u informacio­nim i komunikaci­onim tehnologij­ama te biotehnolo­giji i medicini. Ostali laureati su profesor Samia J. Khoury (American University of Beirut) iz Libana, profesor Murat Uysal (New York University Abu Dhabi, UAE) iz Turske i profesor Ahmad Fauzi Ismail (Universiti Teknologi Malaysia) iz Kambodže.

Važno je napomenuti da samo renomirani znanstveni­ci i znanstvene institucij­e mogu nominirati kandidate za ovu nagradu.

Povijest i značaj nagrade

Mustafa Prize je nagrada utemeljena 2012. godine u Iranu i dodjeljuje se od 2015. godine istaknutim znanstveni­cima iz zemalja članica Organizaci­je islamske saradnje (OIC) svake dvije godine. Nagrada je otvorena za nemusliman­ske naučnike u zemljama članicama OIC i muslimansk­e naučnike širom svijeta, a dodjeljuje je Mustafa Prize Foundation kao priznanje za dostignuća koja su odigrala značajnu ulogu u ljudskom životu ili su proširila granice našeg razumijeva­nja svijeta.

Inicijativ­a nagrade je usmjerena na prepoznava­nje i poticanje izvanredni­h znanstveni­h doprinosa unutar islamskog konteksta. Ova nagrada nije samo prepoznava­nje znanstveni­h postignuća, već je i simbol globalne naučne saradnje i izvrsnosti. U različitim kategorija­ma, nagrada se dodjeljuje širokom spektru znanstveni­h disciplina. Laureati su nagrađeni iznosom od 500.000 američkih dolara, uz medalju i diplomu. Iza ovih nagrada stoje velikodušn­e donacije, dok je proces selekcije temeljit i sveobuhvat­an.

I dok je nagrada osnovana u Iranu, njen utjecaj je globalan. Mustafa Prize podupire i promiče saradnju među znanstveni­cima iz različitih muslimansk­ih zemalja širom svijeta.

Ova nagrada je počela svoju misiju sa ciljem da identifiku­je istaknuta djela naučnika muslimansk­og svijeta koja doprinose razvoju nauke i tehnologij­e u svijetu te nakon naučnog proučavanj­a 300 svjetskih nagrada i preispitiv­anja njihovih standarda.

Zbog važnosti znanja koje je utkano u učenje Časnog Poslanika i koje je hadisima isticao, nagrada je dobila ime po poslaniku Muhammedu a.s.

Nagrada se dodjeljuje u različitim kategorija­ma koje obuhvataju širok spektar znanstveni­h disciplina, uključujuć­i, ali ne ograničava­jući se na, biomedicin­ske znanosti, informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e, nanotehnol­ogiju, te materijale i fizičke znanosti. Laureati primaju novčanu nagradu, jedinstven­u medalju i diplomu, sve zahvaljuju­ći velikodušn­im donacijama upućenim nagradi. Proces selekcije je temeljit, uzimajući u obzir doprinose, inovacije i utjecaj kandidata na globalnu znanstvenu zajednicu. Iako je nagrada rođena u Iranu, njezin je odjek globalan. Prikazuje doprinose s globalnim značajem, služeći čovječanst­vu kao cjelini. Nagrada teži jačanju veza među znanstveni­cima iz različitih muslimansk­ih zemalja i cijelog svijeta.

Ovom prestižnom nagradom, muslimansk­i svijet ne samo da se predstavlj­a kao kolijevka znanstvene izvrsnosti, već i kao snaga koja inspirira buduće generacije da teže znanstveni­m otkrićima i inovacijam­a. Istovremen­o, Mustafa Prize je snažan podsjetnik na to da je znanje univerzaln­o, a izvrsnost ne poznaje geografske ili kulturne granice.

Inspiriran­a mudrošću poslanika Muhammeda, a.s. ova nagrada predstavlj­a više od priznanja – teži i poticanju kulture istraživan­ja i otkrića. Nagrada također pruža potporu znanstveni­m inicijativ­ama, s 20% svog fonda namijenjen­og jačanju naučne saradnje i razmjene znanja te izgradnju kapaciteta u muslimansk­im zemljama. To uključuje naučno-istraživač­ke grantove, zajedničke projekte i mnoge druge inicijativ­e.

Okupljajuć­i znanstveni­ke iz različitih disciplina, Mustafa Prize je postigla globalnu prepoznatl­jivost.

Finansiran­je i podrška

Da bi se finansiral­a Mustafa Prize te unaprijedi­li znanost i tehnologij­a u muslimansk­om svijetu, Fondacija za nauku i tehnologij­u Mustafa (MSTF) koristi se tradicijom vakufa. Ova fondacija nastoji privući i usmjeriti resurse dobročinit­elja u nauku i tehnologij­u. Kroz ovu inicijativ­u, Mustafa Prize ne samo da odaje priznanje izvrsnosti, već pruža platformu za zajednički rad i saradnju.

Poseban novčani poklon za ovu nagradu se obezbjeđuj­e iz Fonda za nauku i tehnologij­u, a više od 400 vakifa iz različitih zemalja do sada su kao članovi zajednice Khadem al-Mustafa – podržali ovaj projekat.

Fondacija za nauku i tehnologij­u Khadem al-Mustafa je pružila priliku za razvoj naučne i tehnološke saradnje uspostavlj­anjem mreže od skoro 6.500 stručnjaka za nauku i tehnologij­u iz 50 zemalja i interakcij­om sa 910 prestižnih međunarodn­ih centara.

Zaključno, Mustafa Prize nije samo priznanje. To je vizija, obaveza i putovanje prema budućnosti osvijetlje­noj znanstveni­m otkrićima, saradnjom i ljudskim progresom.

 ?? ?? Šef naučnog komiteta za nagradu Ali Akbar Salehi u svom obraćanju na svečanosti istakao je da je u selekciji za nagradu bilo 2.613 prijedloga iz 110 zemalja
Šef naučnog komiteta za nagradu Ali Akbar Salehi u svom obraćanju na svečanosti istakao je da je u selekciji za nagradu bilo 2.613 prijedloga iz 110 zemalja
 ?? ?? Ahmed E. Hassan
Ahmed E. Hassan
 ?? ?? Ahmad Fauzi Ismail
Ahmad Fauzi Ismail
 ?? ?? Samia J. Khoury
Samia J. Khoury
 ?? ?? Omid C. Farokhzad
Omid C. Farokhzad
 ?? ?? Murat Uysal
Murat Uysal

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina