Preporod

Tradiciona­lni 18. mevlud učenika OŠ “Džemal Bijedić” Miljanovci

Medžlis Tešanj

- RAŠID ORLOVIĆ

“Salavat ti donosimo, ja Resulallah” je manifestac­ija kojom se na području Medžlisa IZ Tešanj tradiciona­lno obilježava mjesec mevluda odnosno rođenje Muhammeda, a.s.

Ovogodišnj­a manifestac­ija je počela 15. septembra, a završava 15. oktobra 2023. godine. Obuhvatila je 31 džemat, 4 medžlisa s 34 programa - tradiciona­lni mevludi, mevludi sa polaznicim­a mektepske pouke, tribine i druženja za žene Odjela za brak i porodicu, tribine i druženja Mreže mladih, mevludi u drugim medžlisima i mevludi imama iz drugih medžlisa, pokloni polaznicim­a mektepske pouke u drugim medžlisima, stipendije maturantim­a medresa, promocije i druge aktivnosti.

Posebno se izdvaja tradiciona­lni 18. mevlud koji su u subotu, 7. oktobra 2023. godine, poslije-akšam namaza u džamiji džemata Novi Miljanovci proučili učenici OŠ “Džemal Bijedić” Miljanovci.

Mevludu su prisustvov­ale brojne džematlije, roditelji, učenici ove škole, domaćin džematski imam mr. Bersad-ef. Kozlić i gosti: glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić, predsjedni­k IO Medžlisa Tešanj Zehrudin Kruško, predsjedni­k OO Ilmijje Tešanj i Okružnog odora Ilmijje Zenica mr. Almir-ef. Salkanović, imam susjednog džemata Miljanovci Raif-ef. Hasak prof., VD direktora OŠ Benjamin Alić, nastavnica Islamske vjeronauke hadži Amira Okić i dr.

Uz učenje Kur’ana, mevluda i ilahija, učenici su u toku programa predstavil­i Školu i zahvalili džematu i Medžlisu na mogućnosti da kontinuira­no učestvuju u ovom programu.

Na programu su im čestitali i izrazili zadovoljst­vo ovom saradnjom džematski imam Kozlić i glavni imam Omerbašić.

Valja napomenuti da su u ovom mevludu, kao i u svim dosadašnji­m, učestvoval­i učenici sa cijelog školskog područja tj. džemata: Novi Miljanovci, Miljanovci i Piljužići, te da su neki od ranijih učesnika danas hafizi, ljakari, magistri, profesori… Prvi mevlud održan je 21. 04. 2005., a učenike pripremale nastavnice Almira Okić i Nisveta Mudrov. U 2015. dva puta je održan Mevlud: 02. 01. 2015. i 27. 12. 2015. jer je 12. rebi’ul-evvel te kalendarsk­e godine bio dva puta.

 ?? ?? Uz učenje Kur’ana, mevluda i ilahija, učenici su u toku programa predstavil­i Školu i zahvalili džematu i Medžlisu na mogućnosti da kontinuira­no učestvuju u ovom programu
Uz učenje Kur’ana, mevluda i ilahija, učenici su u toku programa predstavil­i Školu i zahvalili džematu i Medžlisu na mogućnosti da kontinuira­no učestvuju u ovom programu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina