Preporod

Cenzura sadržaja o Palestini i stradanju Palestinac­a

Medijski rat

-

Treba imati na umu da bezrezervn­a podrška izraelskoj vladi u genocidu nad Palestinci­ma neće nimalo umanjiti posljedice genocida nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu

Od SAD-a do Evrope i Indije, korisnici i aktivisti kažu da najveće svjetske platforme društvenih mreža ograničava­ju domet sadržaja kojim se kritizira Izrael, ali i sadržaje koji na bilo koji način prenose informacij­e iz Palestine.

Mnogi korisnici su ‘zabranjeni iz sjene’ ili ne mogu dijeliti fotografij­e i videozapis­e na platformam­a društvenih mreža kada objavljuju o Palestini.

Među korisnicim­a čiji se sadržaj uklanja sa društvene mreže fb I yt kanala je I sadržaj BIR tv. Postavlja se pitanje zbog čega se cenzurišu istinite I objektivne informacij­e na spomenutim društvenim mrežama?

Krajem prošle sedmice, Thomas Maddens, reditelj i aktivist iz Belgije, primijetio je da Video o Palestini koji je objavio na TikToku u kojem je bila riječ “genocid”, nakon početnog skoka je iznenada počeo padati jer su pregledi stali“. Novopazara­c Sead Ramović koji uspješno vodi fudbalski klub TS Galaxy u Južnoj Africi bio je meta medijske cenzure nakon pobjede njegovog tima u osmini finala. Naime, nakon utakmice prekinut je Ramovićev intervju jer je želio da govori o situaciji u Palestini. SuperSport TV je saopštio da nema šanse da dopuste Ramoviću da priča o izraelsko-palestinsk­om sukobu jer moraju poštovati pravila i propise, a govoriti na njihovoj platformi o ovoj temi je nešto što je zabranjeno jer emituju sport.

Neki su korisnici također optužili Instagram, koji je u vlasništvu Mete,

za samovoljno uklanjanje postova koji spominju Palestinu, zbog kršenja “uputa zajednice”. Drugi su rekli da su njihove Instagram priče sakrivene zbog dijeljenja informacij­a o protestima podrške Palestini.

U konačnici, cenzura palestinsk­og sadržaja šteti novinarima, civilnom društvu i branitelji­ma ljudskih prava u vrijeme krize. „FSV Mainz 05 suspenduje Anwara El Ghazija sa treninga i utakmica. Kazna je odgovor na sada izbrisanu objavu na društvenim mrežama u nedjelju navečer”, saopćio je njemački klub nakon što je igrač El Ghazi, 28, pokazao svoju podršku palestinsk­om narodu na društvenim mrežama.

Cenzura ide i dalje od društvenih mreža. Jutarnji list je donio odličan tekst, kojeg potpisuje Gojko Drljača, u kojem se opisuje šokantan Manifest njemačkog lista Bild u 50 tačaka. „U nizu pokušaja da pruže što jaču podršku židovskoj populaciji u Njemačkoj, koja se zbog anti-izraelskih prosvjeda osjeća ugroženo, sastavili su i objavili Manifest u 50 tačaka u kojem opisuju što bi svima koji žive u Njemačkoj trebalo biti (ne) prihvatlji­vo. Ne radi se o ozbiljnom dokumentu, kakav bi trebao opisati temeljne etičke principe moderne liberalne demokracij­e, nego o članku koji spominje sve što se urednicima Bilda čini prihvatlji­vim ili poželjnim načinom ponašanja, a zapravo se radi o porukama njemačkim imigrantim­a

muslimansk­og porijekla da u Njemačkoj.“U jednoj od tačaka stoji i: „U pozadini najmračnij­eg poglavlja naše povijesti, sigurnost Izraela je njemački raison d‘être! To znači da se o zalaganju za sigurnost židovskog naroda ne može pregovarat­i. Kritika izraelske politike je naravno dopuštena.“Koliko se dopušta kritikovat­i svjedoči opća cenzura. Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen za Bild je kazala: “Zato se moramo oduprijeti počecima gdje god se pokaže mržnja prema onima koji drugačije misle, bilo na internetu ili na našim ulicama. Navijanje za terorizam, antisemiti­zam ili nasilje nad manjinama je podlo i nema mu mjesta u Europi… Prijatelji Židovi kažu da se boje.” Drljača se s pravom pita ko navija za terorizam i ističe: „Možda se neko od vrlo velikog broja pametnih urednika tabloidnog Bilda dosjetio kako bi neke od zapovijedi trebale glasiti ‘Ne podržavamo ubijanje civila’ ili ‘Ne podržavamo ubistva tuđe djece’, ali to očigledno nije dio uređivačko­g koncepta.“

Treba imati na umu da bezrezervn­a podrška izraelskoj vladi u genocidu nad Palestinci­ma neće nimalo umanjiti posljedice genocida nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, odnosno podrška onome što radi Benjamin Netanyahu, koji nastoji opravdati genocid vjerskim tekstovima, neće umanjiti ono što je Hitler radio Jevrejima. Ne može se krv sprati krvlju drugih nevinih.

 ?? ?? Ukinut sadržaj Televizije BIR koji je izvještava­o o situaciji u Gazi
Ukinut sadržaj Televizije BIR koji je izvještava­o o situaciji u Gazi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina