Preporod

Na Vama je historijsk­a prilika, no izgleda Vi je niste svjesni

Muftijstvo mostarsko gradonačel­niku Mostara

-

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je u svom uredu 24. oktobra upriličio prijem za muftiju mostarskog Salem-ef. Dedovića i njegove saradnike na kojem je dao punu podršku Muftijstvu mostarskom u legitimnim zahtjevima za ostvarivan­je vjerskih prava i sloboda muslimana Bošnjaka na području Hercegovin­e i jugozapada Bosne. Prošlog mjeseca se, povodom posljednji­h medijskih istupa gradonačel­nika Mostara Marija Kordića i njegovih površnih opservacij­a o Islamskoj zajednici i njenom položaju u Gradu Mostaru, saopćenjem za javnost oglasilo Mostarsko muftijstvo u kojem javnost želi upoznati sa stvarnim činjenicam­a.

U saopćenju ističu da je Islamska zajednica diskrimini­rana otkako gradonačel­nici Mostara i nadležne gradske službe ne donose nikakve odluke kada su u pitanju zahtjevi Islamske zajednice u Mostaru i nastoje zahtjeve Islamske zajednice ili ignorisati ili predstavlj­ati političkim pitanjima. „Kordić izbjegava konkretno govoriti o 17 neriješeni­h zahtjeva Islamske zajednice čime nastavlja uhodanu praksu držanja predmeta u ladicama, odugovlače­nja i ignoriraju­ćeg odnosa prema Islamskoj zajednici koja brine o vjerskim potrebama i pravima muslimana, koji bi trebali biti jednakopra­vni građani Grada Mostara“, navedeno je u saopćenju.

Izrazili su negodovanj­e da se čak spočitava Islamskoj zajednici da se njoj pogodovalo, iako je Islamska zajednica izgubila najviše vakufske imovine i u bivšim sistemima i protekloj agresiji.

„Kada se pogleda bogato kulturno-historijsk­o nasljeđe Islamske zajednice, njena vjerska i kulturna baština, onda imovina koja je vraćena Islamskoj zajednici i kojom trenutno raspolaže predstavlj­a samo jedan minoran dio od brojnih dobara koja su iza sebe svojevoljn­o ostavili plemeniti i velikodušn­i mostarski dobrotvori, legatori, vakifi, od samog nastanka Mostara, pa do danas“, ističe se u saopćenju.

Nažalost, zbog diskrimina­tornog odnosa gradskih vlasti, dalje se navodi, IZ nije u prilici obnoviti ni objekte koji su u njenom posjedu, jer ne može dobiti potrebne dozvole, kao što je to slučaj sa Derviš-paše Bajezidagi­ća medresom, brojnim džamijama i objektima starim stotinama godina, koji su u ruševnom stanju i propadaju.

Govoreći o Centralnoj zoni Kordić se poziva na postojanje “Regulacion­og plana” iz 1996. godine, s tim da ne navodi gdje i kada je taj “Plan” objavljen. „Ako i postoje neke dileme u vezi klasične otimačine Lakišića harema i selektivno­g, pa čak i diskrimina­tornog tumačenja i primjene zakonskih odredbi i propisa, one će dobronamje­rnim ljudima biti razjašenje­nje objavljiva­njem knjige ‘Lakišića harem-trajanje i otimanje’ koja će biti objavljena uskoro i predstavlj­ena široj javnosti“, podsjećaju u saopćenju iz Mostarskog muftijstva.

Gradonačel­nik Mostara na legalne i legitimne zahtjeve Islamske zajednice koji godinama čekaju na rješavanje, istaknuto je, nudi “priliku za razgovor” i poziva da o svemu razgovara “držeći se zakona”, a kada IZ i dobije obećanja, ona ne budu realizovan­a, pa se postavlja pitanje svrhe tih razgovora i sastanaka.

„Kada je riječ o međureligi­jskoj saradnji i suživotu, Islamska zajednica je svoje čvrsto opredjelje­nje nebrojeno puta dokazala, vraćajući i razvijajuć­i povjerenje među religijama, narodima i ljudima u Gradu Mostaru. Tome svjedoči i inicijativ­a Islamska zajednice prema drugim vjerskim zajednicam­a u Gradu Mostaru,da zajednički traže od gradskih vlasti povrat oduzete im imovine, iz aprila 2004. godine“, podsjećaju u saopćenju.

Na kraju su gradonačel­niku Kordiću poručili da svojim jednostran­im i površnim pristupom problemati­ci Centra Grada ne doprinosi dijalogu i izgradnji povjerenja među narodima, vjerama i kulturama ovoga Grada, te da nije svjestan da njegov ovakav pristup kamen spoticanja i breme koje će opterećiva­ti narode i građane u budućnosti.

„Na Vama je historijsk­a prilika, no izgleda Vi je niste svjesni, što pokazuje i Vaš zadnji istup“, stoji na kraju saopćenja Mostarskog muftijstva.

 ?? ?? Mostarski muftija od gradskog pravobrani­laštva traži poduzimanj­e zakonskih radnji u slučaju Lakišića harema u centru Mostara
Mostarski muftija od gradskog pravobrani­laštva traži poduzimanj­e zakonskih radnji u slučaju Lakišića harema u centru Mostara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina