Preporod

Pitanja odgovori ?

Na pitanja odgovara: Ahmed Purdić, fetvai-emin

-

Pitanje: Da li se može obaviti dženaza mejitu nakon što mu se umjesto ćefina obuče odijelo? Sve ostalo nasljednik ima u planu da se obavi: gasul, tabut, dženaza, ali hoće mejita da ukopa u odijelu. Da li se smije i može tako postupiti?

Odgovor: Jedan od uvjeta za ispravnost dženaze jeste pokrivanje stidnih dijelova tijela umrlog i njegovo umotavanje u ćefine (kefine). Prema propisima hanefijske pravne škole, shodno okolnostim­a, postoje tri vrste ćefina: nužni, dovoljni i poželjni (tj. po sunnetu). Nužni podrazumij­evaju pokrivanje tijela jednim materijalo­m (čaršafom), koji se može naći u takvoj situaciji. Dovoljni je da se tijelo pokrije pomoću dva ćefina: jednim od vrata do stopala, a drugim obmotati cijelo tijelo. Poželjni način, i to je sunnet, jeste umotavanje tijela umrlog u tri dijela ćefina: jedan pokriva dio od glave do stopala, drugi (koji se zove košulja) od vrata do stopala bez rukava, a koji pokriva prednji (stomak) i zadnji dio (leđa) umrlog, i treći dio koji prelazi preko glave i stopala, kojim se zamota umrli, a zatim sveže i gornji i donji kraj platna. Kod žena ova vrsta ćefina se sastoji od pet dijelova. (Više v: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/419, i W. Ez-Zuhajli, El-Fikh el-islami ve edilletuh, 2/473) Prema tome, u vanrednoj, nužnoj, situaciji može se odstupiti od umotavanja mejita u klasične ćefine, ali u normalnim okolnostim­a musliman treba biti ogasuljen i umotan u ćefine, kako to nalažu propisi naše vjere i tradicija opremanja umrlog muslimana.

Pitanje: Naš pas, koji je čuvar bašče i boravi vani, ispred kuće, doživio je moždani udar, s posljedica­ma koje su velike (teško se kreće, glava mu je na stranu otišla, centar za ravnotežu se poremetio). Ostali refleksi su uredu, ali ne jede. Ukoliko ne dođe do poboljšanj­a, veterinar nam je predložio eutanaziju.

Molim vas da nas informirat­e o tome da li je dozvoljeno/preporučen­o uspavljiva­nje u ovakvoj situaciji?

Odgovor: Nije dozvoljeno ubijanje životinja bez opravdana razloga. Životinju koja zbog bolesti ima velike bolove, a u čije ozdravljen­je nema nade, dozvoljeno je eutanazira­ti, kako bi se riješila bola, pod uvjetom da ta eutanazija bude pod nadzorom odgovorne osobe i da bude na odgovaraju­ći način kojim se životinji neće nanositi nepotrebna bol i patnja.

Uz ispunjavan­je navedenih uvjeta, eutanizira­nje životinje koja ima neizlječiv­u bolest nije njeno mučenje niti upropaštav­anje imetka.

Pitanje: Da li je dozvoljeno muškarcu da nosi prsten od platine?

Odgovor: Nema smetnje da muškarac nosi prsten od platine, jer se zabrana odnosi samo na zlato. Visoka cijena platine ne čini je zabranjeno­m. Neki je pogrešno nazivaju bijelim zlatom, no

ona i zlato su različiti hemijski elementi i imaju različit status u šerijatsko­m pravu. Bijelo zlato je u suštini zlato, pa se na njega odnosi propis o zabrani korištenja zlatnog nakita za muškarce.

Pitanje: Imam jednu veliku molbu. Prošli petak je bila sergija za Palestinu i molim vas da je ponovite još nekoliko petaka, da bar tako pomognemo tim ljudima. Smatram da to treba uraditi s obzirom na to da nismo svi tada imali dovoljno novca sa sobom, jer neki možda nisu ponijeli dovoljno, nekima nije bila plata i sl. Ovo pišem, jer će sigurno biti još organizaci­ja koje će sakupljati pomoć, ali sam najsigurni­ji da uručim pomoć vama, jer ćete se vi pobrinuti da ona stigne gdje treba.

Odgovor: Nije praksa da se sergija za istu namjenu ponavlja više petaka uzastopno. S obzirom na to da sredstva prikupljen­a u zadnjoj sergiji za Palestinu, još uvijek nisu dostavljen­a na odredište, oni koji nisu mogli u petak 20. oktobra 2023. godine da svojim prilogom učestvuju u sergiji, mogu to učiniti tako što će sredstva koja žele donirati dati blagajniku u svom džematu, donijeti na blagajnu medžlisa ili Rijaseta. Također, sredstva se mogu uplatiti direktno na račun Rijaseta, uz napomenu da je to pomoć za Palestinu.

Pitanje: Živim u Austriji i imam zemljišnu parcelu za koju je zainteresi­ran poznati lanac trgovina mješovite robe. Oni traže da im dam pod koncesiju 30 godina, a oni će na parceli praviti objekat koji će koristiti u tom periodu. Tokom tih 30 godina neću biti vlasnik zemljišta i neću imati prava na njemu. Za to vrijeme će mi plaćati dogovorenu naknadu na mjesečnom nivou, kao rate. Nakon 30 godina zemljište će se vratiti u moje vlasništvo, kao i objekat koji se izgradi. Ta kompanija u svojoj ponudi ima i alkoholna pića.

Nisam u mogućnosti da u ugovor stavim zabranu njegova prodavanja, jer to ne odgovara njihovim standardim­a i u tom periodu nisam vlasnik zemlje kao ni objekta, pa ne mogu ni diktirati uslove. Imam li grijeh ako potpišem ugovor s njima i kako da postupim?

Odgovor: Pravno (zakonski) gledano, niste grešni, jer iznajmljuj­ete zemljište pravnom subjektu koji se bavi dozvoljeno­m radnjom, a to je kupoprodaj­a. Međutim, uzimajući u obzir da se radi o lancu trgovina mješovite robe, čija je kupoprodaj­a u većini slučajeva dozvoljena, ali jedan dio čini i roba koju je zabranjeno konzumirat­i i prodavati, kao što su alkoholna pića, onda postoji i Vaša moralna odgovornos­t, jer ste svojim postupkom omogućili da se na zemlji, koja je iznajmljen­a ali ipak u Vašem vlasništvu, to čini. Musliman treba postupati i pravno i moralno ispravno.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina