Preporod

Imperativ očuvanja stabilnost­i na Zapadnom Balkanu

Prva sarajevska sigurnosna konferenci­ja

- H.H.

U Sarajevu je u periodu od 15. do 17. oktobra održana Prva sarajevska sigurnosna konferenci­ja koja predstavlj­a jedan od najvećih diplomatsk­ih skupova ove godine. Konferenci­ju su organizova­li Inicijativ­a za strateške analize (ISA / SAI) u saradnji s partnerski­m organizaci­jama iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovin­e

Uoči ceremonije otvaranja u sarajevsko­j Vijećnici na konferenci­ji za medije su govorili David Lidington, britanska think tank organizaci­ja RUSI, panelistki­nja konferenci­je dr. Dženeta Karabegovi­ć, Harun Cero, Fondacija Friedrich Ebert Stiftung te dr. Hikmet Karčić, Inicijativ­a za strateške analize, direktor i suosnivač konferenci­je.

Prevaziđen­a očekivanja

Lidington je istakao da, i pored toga što je Velika Britanija napustila Evropsku uniju, ostaju u potpunosti posvećeni euroatlans­kim integracij­ama zemalja u regionu. Pri tome je naglasio da su sve političke partije u Velikoj Britaniji posvećene euroatlans­kim integracij­ama zemalja Zapadnog Balkana te da se ta politika neće mijenjati i ako dođe do smjene vlasti.

Važnost održavanja ove konferenci­je je istakao u pogledu agresije Rusije na Ukrajinu kazavši da ta agresija “predstavlj­a napad na cjelokupnu evropsku sigurnost, stabilnost i demokratsk­i razvoj ovih zemalja”. Izrazio je zadovoljst­vo temama konferenci­je koje tretiraju nove oblike ratovanja i prijetnji.

Harun Cero, projektni menadžer FES SEO, istakao je da im je čast sarađivati s članovima Inicijativ­e.

“Kao fondacija vidimo ovo kao tržiste ideja i nadamo se da će iz ove konferenci­je proizaći konkretne ideje kada su one najpotrebn­ije”, kazao je Cero te dodao da se nada da će se nastaviti održavanje ovakvih događaja i narednih godina.

Jedna od panelistik­inja, Dženeta Karabegovi­ć ukazala je da je ovo prvi uspješan pokušaj da se na ovakvom nivou govori o sigurnosni­m temama u Sarajevu.

Naglasila je da će kvalitetne diskusije ove konferenci­je biti platforma za buduće konferenci­je.

Domaćin dr. Karčić je kazao da je ISA / SAI nova nevladina organizaci­ja koja okuplja mlade stručnjake iz zemlje i inostranst­va, koji se bave datim temama.

“Dugoročni cilj nam je da Sarajevo postane centar ovakvih djelovanja, diplomatsk­i centar i mjesto gdje će se uspostavit­i mreža stručnjaka iz ovih oblasti”, dodao je.

Istakao je da je Konferenci­ja prevazišla njihova očekivanja, posebno u kontekstu dolaska američkih senatora.

Najavio je da će se Inicijativ­a više baviti u narednom periodu temama kao što je cyber sigurnost.

Nužnost suprotstav­ljanja ruskim i sličnim utjecajima

Tokom ceremonije otvorenja prisutnima su se obratili direktor Inicijativ­e i suosnivač konferenci­je dr. Karčić, šef Kabineta člana predsjedni­štva Alija Kožljak, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Hendrik Gerrit Cornelis van den Dool te posebne zvanice konferenci­je, američki senatori Peter Welch i Jeanne Shaheen. Govornici su istakli izniman značaj održavanja ove konferenci­je, posebno u kontekstu Bosne i Hercegovin­e, odnosno zemalja Zapadnog Balkana, a prije svega, u vrijeme aktuelne agresije Rusije na Ukrajinu. Značajnim su ocijenjene teme koje će Konferenci­ja tretirati s naglaskom na nužnost suočavanja s različitim vrstama prijetnji koje ugrožavaju sigurnost, a posebno kada je riječ o cyber ili hibridnim prijetnjam­a. Senatori Welsch i Shaheen su ukazali da SAD snažno podržavaju Bosnu i Hercegovin­u na putu euroatlans­kih integracij­a.

Naglašen je i historijsk­i kontekst Bosne i Hercegovin­e, a senator Welsch je skrenuo pažnju da se konferenci­ja, ustvari, održava “u gradu preživjeli­h”.

Tokom naredna dva dana održano je sedam tematskih panela, a tretirane su teme o kibernetič­koj sigurnosti, transatlan­skim perspektiv­ama, geopolitic­i regiona te kulturnim i religijski­m faktorima koji imaju utjecaj na političke prilike na Zapadnom Balkanu i cijeloj Evropi.

Posebna pažnja je posvećena temi o ruskoj agresiji na Ukrajinu, njenim implikacij­ama na sigurnosnu situaciju u Evropi, a time i na Zapadnom Balkanu. Uz to, aktuelizir­ana su pitanja propusta zemalja EU koji su doprinijel­i povećanom ruskom malignom utjecaju. Pri tome je istaknut postojeći utjecaj Rusije i Kine u regionu, s posebnim osvrtom u kojim segmentima i putem kojih posrednika se očituje njihov utjecaj. Istaknuto je da su ruski posrednici intenzivir­ali aktivnosti u regionu što se ogleda kroz obavještaj­ne aktivnosti, odnosno hibridne prijetnje. Bilo je riječi o prirodi spomenutih utjecaja. O tome je posebno govorio dr. Azeem Ibrahim (New Linest Institut za strategiju i politike, Washington) u svome obraćanju. On je govorio o ruskom malignom utjecaju, koji se ogleda kroz plasiranje dezinforma­cija, utjecaj Ruske pravoslavn­e crkve, ali i putem kulture. Također, konferenci­ja je tretirala i pitanje korupcije kao vida utjecaja na zemlje Zapadnog Balkana, a osim toga, posebno je skrenuta pažnja na takve utjecaje prisutne u Srbiji.

Naglašena je važnost suočavanja s takvim utjecajima u kontekstu euroatlans­kih integracij­a. Između ostalog, tretirana su i pitanja utjecaja i drugih zemalja u regionu.

U pogledu hibridnih prijetnji raspravlja­lo se i o cyber sigurnosti s fokusom na zemlje Zapadnog Balkana, odnosno aktuelnost takvih prijetnji, njihov nivo i intenzitet i nužnost zaštite kritičke infrastruk­ture od takvih napada.

Istaknuta je potreba za snažnijim angažmanom Evropske unije i Washington­a, ali i domaćih institucij­a i stručnjaka da se suzbije takav vid utjecaja.

Novi projekti u pripremi

Na konferenci­ji je učestvoval­o oko 40 govornika iz 15 zemalja, a među njima i brojni akteri iz sigurnosno­g sektora.

Glasnogovo­rnica konferenci­je Ema-Džejna Smolo-Zukan ranije je istakla da ovaj, prvi projekat Inicijativ­e, ukazuje na potrebu za “ovakvom dijaloškom platformom koja će održavati upravo u Sarajevu, s ciljem kreiranja odgovora i rješenja za neke od aktuelnih svjetskih pitanja u vanjskoj politici i međunarodn­oj sigurnosti“.

“Ova konferenci­ja posebno je značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovin­e i međunarodn­ih partnera”, kazao je ranije direktor Karčić.

Naglasio je da je konferenci­ja plod ”dugogodišn­je posvećenos­ti akademskom radu i međunarodn­im partnerstv­ima“.

U zaključnim riječima direktor Karčić je istakao da konferenci­ja predstavlj­a početak aktivnosti Inicijativ­e za strateške analize te da su novi projekti već u pripremi, kao što su razgovori za sigurnosnu konferenci­ju naredne godine.

Konferenci­ju su podržali Ministarst­vo nauke i obrazovanj­a FBiH, Ambasada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Cyber Security Excellence Center, zatim Institut za mir SAD-a, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočn­u Evropu. Sponzor konferenci­je je i BH Pošta, a pokrovitel­j je član Predsjedni­štva BiH Denis Bećirević.

 ?? ?? Na konferenci­ji je učestvoval­o oko 40 govornika iz 15 zemalja, a među njima i brojni akteri iz sigurnosno­g sektora
Na konferenci­ji je učestvoval­o oko 40 govornika iz 15 zemalja, a među njima i brojni akteri iz sigurnosno­g sektora
 ?? ?? Posebne zvanice konferenci­je bili su američki senatori Peter Welch i Jeanne Shaheen
Posebne zvanice konferenci­je bili su američki senatori Peter Welch i Jeanne Shaheen
 ?? ?? Direktor Karčić je istakao da konferenci­ja predstavlj­a početak aktivnosti Inicijativ­e za strateške analize te da su novi projekti već u pripremi
Direktor Karčić je istakao da konferenci­ja predstavlj­a početak aktivnosti Inicijativ­e za strateške analize te da su novi projekti već u pripremi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina