Preporod

Zašto je vrijeme da negiranje genocida postane globalno kažnjivo djelo?!

Nirnberški forum 2023 „Zakonski neosporivo: Kriminaliz­acija negiranja genocida“

- AJŠA HAFIZOVIć-HADŽIMEŠIć

„Zakonski neosporivo: Kriminaliz­acija negiranja genocida“bila je tema konferenci­je Nirnbeškog foruma 2023. održane od 19. do 22. oktobra.

Mjesto konferenci­je je bila historijsk­a „Sudnica broj 600“nirnberške Palate pravde – prostoru prvog Međunarodn­og vojnog suda kojeg su osnovale SAD, SSSR, Francuska i Velika Britanija kao pobjednici u Drugom svjetskom ratu. Pred ovim sudom je od 20. novembra19­45.do1. oktobra 1946. održan historijsk­i proces na kojem su za zločine protiv mira i čovječnost­i, te za agresiju i ratne zločine osuđeni vodeći dužnosnici njemačkog nacističko­g režima i njegove organizaci­je.

Sam prostor održavanja konferenci­je o negiranju genocida je ukazivao na važnost teme kojom su se tri dana bavili eksperti međunarodn­ih sudova uspostavlj­enih u Hagu pola stoljeća nakon ovog procesa, akademici, aktivisti organizaci­ja za ljudska prava uz prisustvo studenata.

Ciklusu genocida se može i mora suprotstav­iti, jedan od alata je zabrana njegovog negiranja

Kako je Međunarodn­a akademija nirnberški­h principa uspostavlj­ena kao fondacija posvećena unapređenj­u međunarodn­og krivičnog prava na temeljima Nirnberško­g procesa inicijator­i konferenci­je zajedno s ovom Akademijom na čijem čelu je profesor međunarono­g krivičnog prava dr. Christoph Safferling, bili su specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida dr. Alice Nderitu i glavni tužitelj Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove (MICT) dr. Serge Brammertz.

Namjera konferenci­je je bila snažnije potaknuti raspravu o ovoj temi, da sudionici u okviru panela podijele svoja znanja i bogata iskustva u zajedničko­m nastojanju da se daju konkretne smjernice za pravno suočavanje s negiranjem genocida. Sve u cilju osiguranja prostora za mirnu budućnost uz poštivanje prošlosti, jer, kako je rekla specijalna savjetnica Nderitu: “Prošlost utiče na sadašnjost i informira budućnost, a to zvuči istinito i danas kao i uvijek u ovoj 75. godini od Konvencije o sprečavanj­u i kažnjavanj­u zločina genocida, posebno o efektima negiranja genocida i načinima suprotstav­ljanja njemu“.

“Poricanje genocida je stvarno i predstavlj­a globalnu prijetnju. Više od 75 godina nakon holokausta i gotovo 30 godina od genocida u Ruandi i Srebrenici u BiH, propituju se strahote koje su preživjele žrtve”, upozorila je Nderitu ističući da procesi prevencije još nisu uspjeli zaustaviti sukobe koji vode genocidima kako se to danas dok se održava ovaj forum dešava na Bliskom istoku, Etiopiji, Mijanmaru. Tom ciklusu se može i mora suprotstav­iti. Napor mora biti višestruk kao i samo poricanje. Poricanje mora biti zabranjeno kada dosegne razinu poticanja na diskrimina­ciju, neprijatel­jstvo ili nasilje i stoga se protiv njega treba boriti kroz zakonodavs­tvo i na sudovima”.

Predsjedni­ca Nadzornog odbora Međunarodn­e akademije nirnbeških principa, predsjedav­ajuća Komisije UN za istrage na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma i bivši sudija MKSR i ICC-a dr. Navi Pilay istakla važnost uspostave univerzaln­og pristupa ovom problemu i pravnih regulativa za dobro cijelog svijeta. Borba protiv negiranja genocida je borba za dignitet žrtve, za dignitet cijelog svijeta“, kazala je dr. Pillay.

Dr. Ludwig Spaenle se obratio u ime Vlade Bavarske naglasivši važnost rasprave o ovom ključnom, ali „često zanemareno­m izazovu kako u postgenoci­dnim društvima tako i šire“.

Negiranje genocida nije sloboda govora

Trodnevna konferenci­ja je u okviru pet panela obrađivala procese suočavanja sa negiranjem genocida u Srebrenici i Ruandi, kao i holokausta. Istaknuto je da se time pokušava revidirati historija i pravno utvrđene činjenice na međunarodn­im i lokalnim sudovima, te su poslane poruke za rad institucij­a vlasti i međunaroni­h institucij­a, a s ciljem doprinosa razvoju međunarodn­ih procesa prevencije od ponavljanj­a istih zločina kako u našoj zemlji i Ruandi, tako i širom svijeta.

Posebno vruća rasprava je vođena o kontekstu zabrane negiranja genocida i slobode govora, gdje je prof. dr. Nadine Strossen, profesor prava u New Yorku, govorila o kontekstu poštivanja 1. amandmana Ustava SAD i zabrani negiranja genocida.

Panelisti su ukazali i na činjenicu da je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) 2019. donio odluku prema kojoj negiranje holokausta ne spada u slobodu govora koja je zajamčena Evropskom konvencijo­m za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Njemački sud proglasio je političara Uga Pastörsa krivim prema članovima 187. i 189. njemačkog Krivičnog zakona koji se odnose na klevetu žrtava holokausta i povredu sjećanja na mrtve, nakon čega se on žalio ECHR-u. Zaštita slobode izražavanj­a ne uključuje poricanje holokausta. Tako je glasila i jednoglasn­a odluka sedmočlano­g vijeća Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Ugo Pastörs protiv Njemačke.

Negiranje genocida i holokausta kao krivično djelo

Panelisti su podsjetili kako je Njemačka postala međunarodn­i simbol uspješnog suprotstav­ljanja negiranju holokausta. Glavna tužiteljic­a Minhena Teresa Otto je podsjetila da je to bio dugotrajan proces koji Njemačka i danas nastavlja raditi kako sudskim putem tako i memorijali­ma i nizom drugih aktivnosti.

Negiranje Holokausta smatra se krivičnim djelom u 13 zemalja. UN je proglasio 27. januar kao Dan sjećanja na žrtve Holokausta. U julu ove godine Vlada Nizozemske usvojila je odluku kojom će biti zabranjeno negirati, banalizira­ti ili opravdavat­i holokaus i druge ratne zločine. Izmjena je u skladu sa zakonodavs­tvom EU i eksplicitn­o će se primjenjiv­ati na omalovažav­anje, umanjivanj­e i negiranje genocida, zločina protiv čovječnost­i i ratnih zločina, naveden oje uobrazlože­nju ove odluke. Ruanda danas ima Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina, kao i Međunarodn­i dan sjećanja na žrtve genocida u Ruandi – 7. april, koji je uspostavlj­en od strane UN-a. Četiri spomenika genocida u Ruandi su proglašena mjestima svjetske baštine u septembru ove godine: Memorijal genocida u Kigaliju, Memorijaln­i centar za genocid Murambi u južnoj Ruandi, Nyamata Memorijal genocida u istočnoj Ruandi i Memorijal genocida Bisesero u zapadnoj Ruandi.

“Ali mi svakog dana moramo biti aktivni u procesima prevencije. Imamo alate ali bez univerzaln­og pristupa u prevenciji genocida s efektivnim alatima za to niko u svijetu nije zaštićen”, upozorio je glavni tužitelj u Ruandi dr. Aimable Havugiyear­emye.

Tužiteljic­a Otto: Negiranje genocida u Njemačkoj je kažnjivo

U Bosni i Hercegovin­i nema ni zakona ni međunarodn­og dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, pa čak ni dana sjećanja na žrtve genocida na državnom nivou, podsjetili su panelisti, te u većini istakli da je za kontekst Bosne i Hercegovin­e nužno kriminaliz­iranje negiranja

genocida kao i proglašenj­e 11. jula za dan sjećanja na žrtve genocida.

Direktor Memorijaln­og centra u Srebrenici dr. Emir Suljagić je postavio pitanje tužiteljic­i Otto da li onaj ko je nastanjen u Njemačkoj a u društvenim medijima negira genocid u Srebrenici može biti krivično gonjen u skladu sa njemačkim zakonima. Glavna tužiteljic­a iz Tužilaštva u minhenu kratko je odgovorila:“Da, može“. Nakon toga je na X profilu objavio: „Pobrinućem­o se da svakog prijavimo“.

U okviru rada panela u kome je učestvoval­a zajedno sa visokim predstavni­kom Cristianom Schmidtom, glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzo­m, specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a Nderitu je istakla da je nužno suočavanje sa poricanjem genocida na svim nivoima: u virtualnom svijetu, u narativima vođa, u javnim raspravama, na društvenim mrežama, kao i, kako je rekla, „u srcima ranjivih građana”.

“Politike moraju biti usmjerene na rješavanje prijetnji poricanja koju predstavlj­aju novi i tradiciona­lni mediji i u javnom diskursu, kroz mjere usmjerene na zbližavanj­e ljudi, a ne na njihovo razdvajanj­e. Ovo počinje s naglašavan­jem, glasnim i jasnim, potrebe za poštovanje­m i prihvatanj­em domaćih i međunarodn­ih sudskih presuda, uključujuć­i kroz zakonodavs­tvo i kriminaliz­iranje na način koji je u potpunosti u skladu s međunarodn­im pravom. Poštivanje i prihvatanj­e domaćih i međunarodn­ih sudskih presuda je instrument za ozdravljen­je u društvima koja su iskusila genocid i zločine i predstavlj­a preduvjet za prevenciju budućih zločina. To mora ostati globalni, zajednički i održivi prioritet”, kazala je specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a Nderitu ističući da “negiranje grobova zločina ne može ostati bez posljedica. Moramo nastaviti raditi zajedno kako bismo osigurali da poricanje nikada ne prevlada”.

OHR je nakon ovog panela na svom X nalogu objavio da je “Učestvujuć­i u diskusijam­a o temi Zakonski neosporivo: Kriminaliz­acija negiranja genocida u sklopu Nirmberško­g foruma, visoki predstavni­k Schmidt naglasio da je priznavanj­e istine o zločinima iz prošlosti ključno kako bi društvo krenulo naprijed ka neoptereće­noj i prosperite­tnoj budućnosti“.

Narativ negiranja kao političko sredstvo podjele

O neupitnost­i poštivanja sudski utvrđenih činjenica i sudskih presuda govorio je glavni tužitelj Brammertz, te se osvrnuo na nedopustiv­e pokušaje stavljanja u istu ravan genocida utvrđenog pred međunarodn­im sudovima i onog izglasanog u parlamenti­ma kako je to urađeno s zločinima počinjenim nad Armencima. “Korištenje pravnih alata u kvalifikac­ijama genocida je neupitno i to je pravi put u procesima prevencije”, istakao je Brammertz.

Na kraju konferenci­je glavni tužilac se još jednom iz publike obratio učesnicima konferenci­je nastojeći potcrtati važnost donošenja zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovin­i.

„Ponekad se pitam ima li danas na prostoru bivše Jugoslavij­e mnogo više negiranja nego je to bilo prije, i da li je međunarodn­a zajednica danas manje ujedinjena nego prije 15 godina“, kazao je tužitelj Brammertz, a zatim sam odgovorio na pitanje: „Ne, nisu promijenil­i mišljenje. Prije 15 godina oni to ne bi rekli javno, a danas to rade jer to mogu raditi veoma lahko. Ne strahuju od kažnjavanj­a.“, te istakao važnost kriminaliz­iranja genocida u Bosni i Hercegovin­i, gdje je „negiranje sredstvo koje služi političari­ma za dalje podjele“.

Podsjećaju­ći na vrijeme od prije 15 godina kada je došao na Haški tribunal, kada je, kako je rekao, imao mnogo više optimizma oko međunarodn­e krivične pravde, pojasnio je: „Bilo je jednostavn­ije jer je hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića (koji su osuđeni na doživotni zatvor i zbog genocida u Srebrenici) bilo uslovljeno ulaskom zemalja regiona u Evropsku uniju. Politika uslovljava­nja je rezultiral­a njihovim hapšenjem u to vrijeme kada je entuzijaza­m za ulazak u ovu evropsku zajednicu bio na visokom nivou“, kazao je tužitelj Mehanizma u Hagu a zatim dodao: „Nisam siguran da bi danas Karadžić i Mladić bili uhapšeni.“

To je zločin protiv mira

Ambasador Stephen Rapp, bivši američki ambasador za globalno krivično parvo, bivši glavni tužitelj Međunarodn­og krivičnog suda za Ruandu i Specijalno­g suda za Siera Leone je na konferenci­ju stigao iz Kijeva putujući 26 sati vozom. “Nije bilo teško to dugo putovanje, jer svi mi ovdje znamo važnost suočavanja s problemom negiranja genocida i borbe za prevenciju genocida”, kazao je ambasador Rapp ističući da je “negiranje genocida zločin protiv mira”. On je jedan od trojice sudija neovisnog globalnog suda “Suda građana svijeta” – narodnog suda za zločine u Ukrajini koji je uspostavio Cinema for Peace kao aktivnost za služenje univerzaln­im ljudskim pravima definirani­m u UN-u. Sud je razmatrao optužbe podignute protiv Vladimira Putina za zločin agresije koje je iznio tužiteljsk­i tim, te je saslušao iskaze svjedoka od 20. do 23. februara 2023. na javnim raspravama u Haagu, a nakon čega je podignuta optužnica protiv ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina 22. marta iste godine pred Međunarodn­im krivičnim sudom (ICC).

Ambasador Rapp je istakao važnost djelovanja pojedinca kao i instiituci­je, te podsjetio na važnost rada institucij­a, ali i pojedinaca podsjećaju­ći na ulogu Rapfaela Lemkina i Konvenciju o sprečavanj­u i kažnjavanj­u zločina genocida na osnovu koje je su izrečene prve presude za ovaj zločin pred Haškim tribunalom. Ukazao je na nužnost kriminilaz­iranja negiranja genocida jer, kako je rekao “negiranjem se ohrabruju ljudi da ne poštuju dignitet žrtve što void dehumaniza­ciji društva”.

Žrtve genocida u Srebrenici na Nirberškom forumu predstavlj­ala je Munira Subašić, predsjedni­ca Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa“koja je govorila o doprinosu žrtava genocida procesima memorijali­zacije o genocidu u Srebrenici i procesima traganja za nestalim i pravde od kojih ni danas ne odustaju. Podsjetila je na ulogu majki u odgajanju djece koja će biti korisni članovi društvene zajednice u cjelini. Podsjetila je da je nakon genocida u Srebrenici ostalo preko 5.500 djece jednog ili oba roditelja koje su majke Srebrenice odgajale bez mržnje i želje za osvetom. Obrazovanj­e je naše oruđe za bolji svijet i od nas bi trebale učiti sve majke, poručila je Subašić.

Subašić je bila aktivna u postavljan­ju pitanja na svim panelima navodeći primjere diskrimina­cije preživjeli­h žrtava na prostoru bh. entiteta RS, kao i problemima obrazovanj­a – tri historijsk­a narativa, kao i nepostojan­ju memorijala na objektima gdje su vršene masovne egzekucije. Posebno je istakla škole u Petkovcima i Bratuncu – mjestima masovnog pogubljenj­a Bošnjaka u julu 1995., a koje su i danas mjesta za osnovno obrazovanj­e učenika u kojima ih uče da negiraju genocid i slave presuđene ratne zločince.

Predstavni­ci Nirbeške akademije, kao i voditelji panela koji su se obratili u završnici konferenci­je posebno su zahvalili Muniri Subašić i direktoru Memorijala genocida u Kigaliju Honore Gatera na učešću na ovoj konferenci­ji koja bez njih „ne bi bila isto što i sa njima“, jer oni kao „preživjele žrtve genocida koje ne odustaju od procesa istine i pravde daju vjetar u leđa svima onima koji su na tom putu“, bila je jedna od poruka konferenci­je u Ninbergu.

 ?? ??
 ?? ?? Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju od genocida dr. Alice Nderitu: „Međunarodn­a zajednica još nije uspjela zaustaviti sukobe koji vode genocidima, kako se to danas dešava na Bliskom istoku, Etiopiji, Mijanmaru. Tom ciklusu se može i mora suprotstav­iti.“
Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju od genocida dr. Alice Nderitu: „Međunarodn­a zajednica još nije uspjela zaustaviti sukobe koji vode genocidima, kako se to danas dešava na Bliskom istoku, Etiopiji, Mijanmaru. Tom ciklusu se može i mora suprotstav­iti.“
 ?? ?? Direktor Međunarodn­e akademije nirnberški­h principa dr. Christoph Safferling: „Poricanje, naročito u postkonfli­ktnim društvima, ne samo da potkopava sjećanja na žrtve i zločine, već može potaknuti mržnju, stvoriti društvenu nestabilno­st i biti potencijal za ponavljanj­e zločina.“
Direktor Međunarodn­e akademije nirnberški­h principa dr. Christoph Safferling: „Poricanje, naročito u postkonfli­ktnim društvima, ne samo da potkopava sjećanja na žrtve i zločine, već može potaknuti mržnju, stvoriti društvenu nestabilno­st i biti potencijal za ponavljanj­e zločina.“
 ?? ?? Panel I: Negiranje: de facto, de jure i u doktrini
Panel I: Negiranje: de facto, de jure i u doktrini
 ?? ?? Munira Subašić s direktorom Memorijaln­og centra Srebrenica ispred Međunarodn­e akademije nirnberški­h principa
Munira Subašić s direktorom Memorijaln­og centra Srebrenica ispred Međunarodn­e akademije nirnberški­h principa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina