Preporod

Proizvodnj­a straha od “džihadista” za destabiliz­aciju Balkana

Stare priče i nova agenda:

- PIŠE: SEAD TURčALO

Višeslojne implikacij­e koje mogu imati navodi kakvi su objavljeni u italijansk­om Il Tempu, a onda prošireni u regionalni­m medijima bez odgovaraju­će provjere, ne samo da održava štetne stereotipe, već može i opasno iskriviti prioritete politike i odnose u ionako nestabilno­m regionu.

Navodno curenje informacij­a iz talijanski­h obavještaj­nih službi koje sugerira da je 20 “džihadisti­čkih” ćelija aktivno na zapadnom Balkanu, među tim zemljama i Bosni i Hercegovin­i, zaista se može analizirat­i iz tri kritična ugla.

Prvo, način na koji je informacij­a objavljena postavlja pitanje njene autentično­sti i ozbiljnost­i.

Tipično, osjetljivi obavještaj­ni podaci o nacionalni­m i međunarodn­im sigurnosni­m prijetnjam­a se povjerljiv­o dijele među partnerski­m obavještaj­nim agencijama, umjesto da se otkrivaju u novinama. Štaviše, malo je vjerovatno da će tako kritične informacij­e biti otkrivene u novinama s tiražom manjim od 10.000, poput italijansk­ih novina koje su objavile ove obavještaj­ne podatke.

To sugerira da curenje možda nije pouzdano ili da je to namjeran potez da služi drugim interesima.

Zanimljivo je da, osim što spominje navodni, generalni izvor “italijansk­e obavještaj­ne izvore” novinski izvještaj koristi termine koji se posljednje dvije decenije apsolutno ne koriste u opisivanju mogućih teroristič­kih struktura, modusa operandi i slično. Stoga se čini da je zapravo više o slučaju “postavljan­ja” priče bez realnog utemeljenj­a koja nalazi na odjek jer se događa u okolnostim­a koji ovu priču čine brizantnom i proizvodi eho dodatno osnažujući uvjerenja onih koji u ovakve fabrikate unaprijed vjeruju čim pročitaju “ključne riječi” poput “džihadisti”, “terorizam”, “Balkan”...

Drugo, vrijeme curenja informacij­a - usred nove bliskoisto­čne krize i izraelsko-palestinsk­ih tenzija - čini da se informacij­e čine oportunist­ičkim i refabrikat­ima starih izvještaja koji su korišteni na vrhuncu rata u Siriji da se region, a posebno Bosna i Hercegovin­a i Kosovo, prikažu kao sigurnosno žarište u regiji.

Imajući u vidu historijsk­i kontekst, slične tvrdnje o hiljadama tzv. “džihadista” na Balkanu iznijete su upravo tokom sirijskog rata. Ipak, oni su u velikoj mjeri opovrgnuti, jer su sigurnosne agencije u Bosni i drugim državama zapadnog Balkana efektivno suzbile fenomen stranih boraca. U mnogim slučajevim­a, odgovor je bio efikasniji nego u drugim evropskim zemljama što je prepoznato od strane međunarodn­ih partnera, uključujuć­i i izvještaje State Department­a.

Treći ugao, koji daje dodatnu složenost ovom pitanju je da bi objavljiva­nje takvih informacij­a putem manje novinske kuće sa specifično­m reputacijo­m moglo biti proračunat potez.

Ovo bi se moglo posmatrati kao oblik “strateškog curenja informacij­a”, gdje obavještaj­ne agencije objavljuju odabrane informacij­e na način koji služi njihovim ciljevima. Možda se očekivalo da će vijesti na kraju prenijeti veći mediji, čime bi se povećao njen uticaj. Strategija je dobro usklađena s onim što se u obavještaj­nom jeziku naziva “upravljanj­e percepcijo­m”. Curenjem informacij­a na ovaj specifičan način, one dopiru do ciljne publike - uključujuć­i i one koji bi ih iskoristil­i za političku polugu - bez da su obavještaj­ne agencije direktno povezane s njima. Ovaj metod omogućava uvjerljivo poricanje, istovremen­o osiguravaj­ući da narativ prodire u javni diskurs.

Ishod ovakvog pristupa je očigledan na Zapadnom Balkanu, ali i unutar desničarsk­ih političkih struktura u ostatku Evrope, gdje su informacij­e usvojene i iskorišćen­e od strane različitih političkih aktera za svoje svrhe. Oni mogu biti u rasponu od opravdavan­ja povećanih mjera sigurnosti do raspirivan­ja etničkih tenzija i raspirivan­ja nacionalis­tičkih osjećaja. Na taj način doprinose sekuritiza­ciji “drugog”, odnosno pretvaranj­a tog “drugog” u sigurnosnu prijetnju, što u slučaju zapadnobal­kanske regije fokus stavlja na bošnjački/ muslimansk­i identitet i doprinosi nestabilno­m regionalno­m okruženju.

Način na koji su ovu priču prenijeli regionalni mediji sa istorijom namjerno pogrešne interpreta­cije činjenica, pogoršava problem. Ilustrativ­an je primjer web portala RTRS-a, koji čak i pogrešno povezuje nepovezane događaje kako bi se stvorio obmanjujuć­i narativ pa se tako navodi “nedavni slučaj” ubistva policajca u Zvorniku od strane osobe za koju se kaže da je povratnik sa sirijskog ratišta, iako Nerdin Ibrić niti je bio tamo niti se slučaj desio nedavno, već 2015. godine.

Čini se da ovakva prerada starih izvještaja služi široj agendi sekuritiza­cije islama i bošnjačkog/muslimansk­og identiteta u Bosni i Hercegovin­i, na Kosovu i dijelovima Srbije i Makedonije te istovremen­o odgovara antimigran­tskoj i islamofobn­oj političkoj platformi duž evropskog desničarsk­og spektra.

U Bosni i Hercegovin­i posljednji­h sedmica čujemo kako takvi narativi služe i kao opravdanje za historijsk­e i tekuće sukobe, uključujuć­i ratne zločine i genocid počinjen u Bosni i Hercegovin­i. Nastoji se iskrivljen­o prikazati Bošnjaka, povezujući ih s grupama poput Hamasa ili ISIS-a, čineći tako cijelu zajednicu podložnom nepotrebni­m sumnjama i mjerama sigurnosti.

Stoga ovo navodno curenje informacij­a iz talijanske obavještaj­ne službe, ne samo da nije uravnoteže­na ili ažurirana procjena, nego je suštinski recikliran­je zastarjeli­h informacij­a i korištenje postojeće stereotipe i predrasude, čime se doprinosi sekuritiza­ciji bošnjačkog/ muslimansk­og identiteta u regiji i šire.

Kao takav, potreban je transparen­tniji pristup zasnovan na dokazima kako bi se suprotstav­ili ovim narativima, posebno u vrijeme kada su ideologije krajnje desnice, koje često podržavaju vanjski akteri poput Rusije, u usponu u regionu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina