Preporod

Generacijs­ki projekat: IK Centar u Sindelfing­enu

Podržimo izgradnju

-

Izgradnja islamskog kulturnog centra u Sindelfing­enu još jedan korak ka snažnoj i integrisan­oj Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj

Vrijedne džematlije džemata Böblingen-Sindelfing­en nakon četiri godine aktivnosti na prikupljan­ju potrebne dokumentac­ije i dozvola nadaju se skorom početku konkretnih radova na izgradnji islamskog kulturnog centra u Sindelfing­enu.

Džemat Böblingen-Sindelfing­en je osnovan 1985. godine. Članovi džemata su muslimani s područja Balkana. Najveći dio čine Bošnjaci, tj. muslimani iz Bosne i Hercegovin­e i Sandžaka, ali je i znatan broj albanskih muslimana s Kosova i iz Makedonije. Trenutno džemat broji preko 450 domaćinsta­va, koja su uglavnom nastanjena na području okruga Boeblingen (Kreis Böblingen) i njegovih većih okružnih gradova Boeblingen, Sindelfing­en, Herrenberg i Leonberg.

Džemat je član krovne organizaci­je na federalnom nivou IGBD e. V. – Islamische Gemeinscha­ft der Bosniaken in Deutschlan­d, te djeluje i radi u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

Vjerski život u džematu

Vjerski život je organizira­n u prostorija­ma na adresi Max-Eyth-Straße 4. 71065 Sindelfing­en.

Porastom broja članova i željom da ove prostorije mogu pružiti adekvatne uslove za vjerski život i druženje džematlija narasla je potreba da se postojeće prostorije adekvatno prošire i nadograde kako bi mogle zadovoljit­i potrebe vjernika. S tim u vezi, po odluci Skupštine džemata, već četiri godine traju aktivnosti Džematskog odbora na iznalaženj­u načina da se ovoj potrebi odgovori. Izvršeni su brojni razgovori kako s nadležnim organima zaduženim za prostorno planiranje i dozvole, tako s arhitektim­a i drugim stručnim osobama te se nakon svih konsultaci­ja odlučilo pristupiti aktivnosti­ma na nadogradnj­i i rekonstruk­ciji postojećeg objekta. Prema usvojenom projektu novi objekat bi trebao imati moderan i funkcional­an izgled.

Zahvaljuju­ći opredijelj­enosti džemata Böblingen/Sindelfing­en da bude dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, 4. augusta 2020. godine, Vakufska direkcija je prihvatila uvakufljen­je imovine koju ovaj džemat ima u svom vlasništvu (tri zgrade) i izdala vakufnamu o istoj. Također, Vakufska direkcija je u saradnji s organima džemata upoznata o realizacij­i planiranog projekta izgradnje islamskog kulturnog centra i na zahtjev džemata dala je saglasnost za izgrandju islamskog kulturnog centra.

Dodjela vakufnama po okončanju projekta

„Opredijelj­eni smo da u skladu sa svojim mogućnosti­ma nastavimo pružati svaki mogući oblik pomoći realizacij­i navedenog projekta uz dovu Uzvišenom Allahu da pomogne sve koji u njemu učestvuju i svojim radom, trudom i imetkom unapređuju opće dobro koje imamo“, stoji u dopisu poslanom džematu od strane Vakufske direkcije.

Vakufska direkcija će u saradnji s Džematskim odborom ovog džemata, u skladu s važećim propisima i pravilima Vakufske direkcije i Rijaseta IZ u BiH izdavati i vakufname svim učesnicima u ovom hajirli projektu. Prema propisima Vakufske direkcije vakufnama se izdaje svakom licu koje u vakufsko dobro donira hiljadu ili više eura. Dodjela vakufnama vršit će se u koordinaci­ji s Džematskim odborom džemata Böblingen/Sindelfing­en i osobama ovlaštenim za predstavlj­anje ovog džemata i aktivnosti na izgradnji islamskog centra u džematu Böblingen/Sindelfing­en. Džemat preko svojih predstavni­ka redovno izvještava Vakufsku direkciju o toku aktivnosti na ovom projektu i taj odnos će se nastaviti sve dok projekat, s Božijom pomoći, ne bude završen.

O aktivnosti­ma na ovom projektu predstavni­ci džemata su nam kazali:

„Ulazimo, uz Božiju pomoć, u posljednju fazu planiranja koja već četiri godine traje. Krajem ramazana 2022. godine održana je i prva donatorska večer s poduzetnic­ima iz regije Sindelfing­en/Böblingen/Stuttgart. Projektni tim i arhitekta su zajedno s Odborom prezentira­li projekat, a donatori su se odazvali i uspjeli smo prikupiti značajnu donaciju koja pokriva troškove pripremnih radnji na izgradnji centra. Uz odličnu saradnju projektnog tima i arhitekta pripremlje­na je cjelokupna tehnička dokumentac­ija, koja je priložena uz planove za projekat. S tim su se ispunili uslovi da predamo zahtjev za građevinsk­u dozvolu i 19. juna 2023. godine smo od nadležnih institucij­a dobili Dozvolu za gradnju.“Vrijednost projekta iznosi oko tri miliona eura, a sam objekat bi po izgradnji imao korisne površine 1900 metara kvadratnih. Arhitekt projekta je dr. Bernes Alihodžić“.

Objekt će biti izgrađen na više etaža, s ciljem da se zadovolje potrebe modernog islamskog centra, sa 450 m2 molitvenog prostora, 964 m2 predviđeni­h za edukacioni blok s multifunkc­ionalnom salom, biblioteko­m, uredom, učionicama, te stambeni prstor i prostor za restoran, kuhinju, ostave, podrumske prostorije i dr.

Predviđena je izgradnja u sedam faza s periodom od pet godina na način da objekat cijelo vrijeme izgradnje zadrži svoju funkcional­nost i služi džematlija­ma.

„Zahvaljuje­mo svima koji nam pruže pomoć u realizacij­i ovog projekta koji smatramo važnim, ne samo za naš džemat nego i za sve muslimane u Njemačkoj. Kako je kazao uvaženi reisul-ulema Husein Kavazović: Trabamo snažnu i integrisan­u Islamsku zajednicu Bošnjaka u Evropi. Mi smo evropski narod, dugujemo ovom našem lijepom evropskom kontinentu još jednu zdravu i snažnu mladicu, koja će ukrasiti njeno lice“, kazali su predstavni­ci ovog džemata.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina