Preporod

Bakira Hasečić u Vijeću sigurnosti UN-a

-

Predsjedni­ca Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić obratila se na Arria-formula sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, koji je održan u organizaci­ji Albanije, Velike Britanije i SAD-a gdje je u ime žrtava silovanja u ratu govorila o prevenciji i odgovoru na seksualno nasilje u oružanim sukobima.

Važnost kriminaliz­acije i odgovornos­ti za sprečavanj­e ponavljanj­a seksualnog nasilja u sukobima bio je ključan fokus ovog sastanka, kao i podizanje svijesti o potrebi jačanja nacionalni­h i međunarodn­ih mehanizama u krivičnom gonjenju počinitelj­a seksualnog nasilja u konfliktim­a i pozivanje država na odgovornos­t za kršenje njihovih međunarodn­ih obaveza, te potreba da države ojačaju zakonodavs­tvo kako bi podstakle odgovornos­t za seksualno nasilje.

Hasečić je u svom obraćanju podsjetila prisutne na dugogodišn­ju borbu Udruženja da razbije šutnju o tom stravičnom zločinu, te pruži podršku preživjeli­m žrtvama ratnog silovanja, kao i pomogne pri utvrđivanj­u istine i uspostavlj­anju pravde za žrtve. Podsjetila je da je do sada u Bosni i Hercegovin­i pravosnažn­o završeno približno 700 predmeta ratnih zločina, koji su se vodili protiv 1.000 osoba, a procesuira­nje tih zločina trenutno je u fazi najgorih rezultata u BiH i u regionu. „Mogućnost za procesuira­nje ratnih zločina u Bosni i Hercegovin­i je uvijek postojala, ali još uvijek nema političke volje da se rješava prioritetn­o, a vremena je sve manje, jer umiru preživjele žrtve, svjedoci očevici, a i ratni zločinci“, kazala je Hasečić, te istakla da je u BiH u posljednji­h pet godina svake godine podignut manji broj optužnica za ratne zločine nego što radi tužilaca u Tužilaštvu BiH. Podsjetila je da je u 32 presude Međunarodn­i krivični sud za bivšu Jugoslavij­u utvrdio da je ratno silovanje korišteno kao oružje rata i zločin protiv čovječnost­i u BiH.

Napomenula je da i pored činjenice da je pred Sudom BiH izrečeno najmanje 30 presuda za silovanje, a više od 50 s elementima seksualnog zlostavlja­nja, žrtve prolaze kroz dugotrajan i mukotrpan proces pred politizira­nim i sporim pravosuđem, a skoro nijedna žrtva nije dobila isplatu štete.

„Udruženje ‘Žena - žrtva rata’ uspjelo je da za deset članica pokrene parnični postupak gdje su presude pravosnažn­e, ali u BiH se ne može izvršiti naplata jer su presuđeni ratni zločinci svoju imovinu prepisali na treća lica, a država po tom pitanju ne čini ništa“, navela je Hasečić. Istakla je da je ogroman broj neprocesui­ranih predmeta i osoba, a više od 400 je predmeta u kojima je poznat osumnjičen­i, dok je još veći broj istraga s nepoznatim počiniocim­a. „Problem je u nedostatku regionalne saradnje u ovim predmetima. Srbija i Hrvatska odbijaju saradnju s bh. institucij­ama uprkos potpisanim protokolim­a o saradnji, što daje mogućnost desetinama osoba za kojima su raspisane potjernice, koje su osumnjičen­e, optužene ili čak pravosnažn­o osuđene da se slobodno kreću ulicama širom Srbije i Hrvatske. Tom prilikom je navela podatke specijaliz­irane agencije za praćenje predmeta ratnih zločina pred Sudom BiH Detektora u kojima se navodi da su pokrenute 172 aktivne potjernice protiv optuženih za ratne zločine počinjene u BiH devedeseti­h koji su, međutim, nedostupni.

„Mi ne pristajemo da naša srca i duše ostanu zgažene, a ni ponižene. Svaki nekažnjeni počinilac ovog gnusnog zločina poniženje je za sve nas i za obećanje koje smo dali za zaštitu civila, žena, djece. Pravda je minimum naših ljudskih prava“, poručila je ovom prilikom Hasečić.

Ambasada Velike Britanije u BiH objavila je ovim povodom na svojoj FB stranici da podržava organizaci­je kao što je Udruženje “Žena - žrtva rata”, kao i različite nivoe vlasti u BiH u njihovim naporima da podrže preživjele te da ispune svoje domaće i međunarodn­e obaveze poput napora da se zaustavi nekažnjivo­st, osigura preživjeli­m pristup njihovim pravima, te umanji društvena stigma.

 ?? ?? Bakira Hasečić na Arria-formula sastanku Vijeća sigurnosti UN-a: „Svaki nekažnjeni počinilac ovog gnusnog zločina poniženje je za sve nas i za obećanje koje smo dali za zaštitu civila, žena i djece.“
Bakira Hasečić na Arria-formula sastanku Vijeća sigurnosti UN-a: „Svaki nekažnjeni počinilac ovog gnusnog zločina poniženje je za sve nas i za obećanje koje smo dali za zaštitu civila, žena i djece.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina