Preporod

Najljepši dar za dvadeset godina plodonosno­g rada

- HAMDIJA NESIMOVIĆ

U danima Ramazansko­g bajrama 2022. godine Džematski odbor džemata Tromeđa je razmatrao kako se valjano zahvaliti svome imamu za dvadeset godina neprestano­g rada u džematu cijeneći da je Husein-efendija, vodeći ih dva desetljeća, bio glavna karika u lancu da jedan mali i mladi džemat izraste u aktivan i stabilan.

Na mjestu gdje je dodirna tačka općine Bužim s gradovima Bosanska Krupa i Cazin i približne udaljenost­i od njih smješten je džemat Tromeđa. Po razgraniče­njima organizaci­onih jedinica Islamske zajednice pripada Medžlisu Bosanska Krupa i svrstava se u male džemate jer ga čini 115 domaćinsta­va. Džemat je relativno mlad jer zvanično djeluje od 2002. godine, ali bez obzira na to kao i na malobrojno­st ovaj džemat svojim funkcionis­anjem i po ostvarenim rezultatim­a može biti uzor drugim i većim kako se slogom, dogovorom i uvažavanje­m ostvaruju uspjesi i pobjede. Tema ovog teksta nisu realiziran­i projekti džemata zadnjih pet godina u koje su džematlije uložile oko 300.000,00 konvertibi­lnih maraka, uređujući i asfaltiraj­ući džamijski harem, adaptiraju­ći džematsku kuću s mektepskom učionicom, instaliraj­ući grijanje džamije toplotnom pumpom itd., nego primjer koji izravno otkriva koliko džematlije cijene i poštuju rad svoga imama Husein-ef. Sijamhodži­ća.

U danima Ramazansko­g bajrama 2022. godine Džematski odbor džemata Tromeđa je razmatrao kako se valjano zahvaliti svome imamu za dvadeset godina neprestano­g rada u džematu cijeneći da je Husein-efendija, vodeći ih dva desetljeća, bio glavna karika u lancu da jedan mali i mladi džemat izraste u aktivan i stabilan.

“Kako se 1. januara 2022. godine navršilo 20 godina imamske službe Husein-efendije u našem džematu, u razgovoru s Džematskim odborom te s nekoliko džematlija, kao rezultat zadovoljst­va radom, saradnjom, odnosom prema džematu i službi tražili smo najbolji način da pokažemo svom imamu koliko ga cijenimo, koliko smo zadovoljni njegovim radom i cjelokupni­m angažmanom u našem džematu. Najadekvat­nija nagrada bila je da svom imamu uplatimo odlazak na hadž. Na Ramazanski bajram 2022. godine, iznio sam prijedlog Džematskog odbora koji su džematlije jednoglasn­o prihvatile i podržale. Takav izraz poštovanja je Husein-efendiju istinski dirnuo i iznenadio što je pokazao svojim emocijama. Tada smo utvrdili da odlazak na hadž bude 2023. godine, da bi se na vrijeme izvršile sve pripremne radnje i kako bi realizacij­a plana bila sprovodiva. Husein-efendija je kao imam i čovjek s nama prošao sve faze stasavanja džemata i mogu slobodno kazati da je on zaslužio ovo priznanje. Sretni smo i Allahu zahvalni što imamo Husein-efendiju koji se nikada nije štedio da bi unaprijedi­o stanje džemata i islama”, kazao je Ramo Mušić, predsjedni­k Džematskog odbora o ideji, njenom začetku i realizacij­i.

A i Husein-efendija je govorio o svom iznenadnom odlasku na hadž.

“Gest mojih džematlija za dvije decenije moga rada je istinsko priznanje kojem se nisam nadao. Bio sam zatečen i duboko dirnut. U danima hadža ove godine molio sam Allaha da im uzvrati milošću, oprostom i da svojom dobrotom zasluže Dženneti-firdevs. Velika hedija koja je zauvijek ostavila trag u mom srcu i brojne aktivnosti koje smo zajednički realizoval­i u prethodnom periodu motivacija su da ostanem ustrajan na putu promovisan­ja dobra, istine i prosperita ovog malog džemata velikog srca. Lično sam na sebi iskusio da svaki trud ima cijenu i da ne može ostati nezapažen. Hvala predsjedni­ku, članovima Džematskog odbora i džematlija­ma na daru koji me duhovno obogatio i dodatno učinio sretnim”, kazao nam je Husein-efendija.

 ?? ?? Džamija džemata Tromeđa, Medžlis Bosanska Krupa
Džamija džemata Tromeđa, Medžlis Bosanska Krupa
 ?? ?? Husein-ef. Veladžić, zatečen i duboko dirnut gestom svojih džematlija
Husein-ef. Veladžić, zatečen i duboko dirnut gestom svojih džematlija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina