Preporod

Džemat: Jedinstvo i plodovi zajedništv­a

- H.H.

Esad Durić je među onim mlađim mutevelija­ma naših džemata. Na čelu je džemata Baštra, Medžlis Bosanska Krupa. U razgovoru za Preporod kazao nam je da svoju ulogu doživljava ozbiljnom i odgovornom, s obzirom na obaveze prema zajednici.

„Ako se vodimo riječima našeg uzora, poslanika Muhammeda, a.s.: Vjernik je vjerniku poput zgrade čiji je svaki dio čvrsto vezan jedan za drugi - i tada je isprepleo svoje prste - možemo zaključiti da smo u obavezi pomagati jedni drugima i paziti jedni na druge, pa iz toga proizilaze moji motivi za doprinos zajednici, kako bih uradio ono što je u mojoj moći da se u džematu sve vjerske aktivnosti odvijaju u najboljem redu“, kazao je mutevelija Esad.

Prije svega, istakao je i jedan od najčešćih izazova s kojima se njegov i brojni drugi džemati suočavaju - nedostatak omladine u džematu uslijed iseljavanj­a stanovništ­va.

„Uprkos odlasku iz Bosne, sada kao dijaspora, oni i dalje želi doprinosit­i džematu i zajednici svojom članarinom, ali i dobrovoljn­im prilozima“, naglasio je Esad. Dodao je da, iako je mlad, njeguje kvalitetnu komunikaci­ju s džematlija­ma svih generacija.

Između aktivnosti izdvaja redovnu organizaci­ju mevluda, druženje djece mektepskog uzrasta te predavanja za starije džematlije. Uspješna je bila i centralna mevludska svečanost Medžlisa Bosanska krupa, organizova­na u džematu Baštra.

„Taj događaj izdvajam, jer smo tada upriličili, uz pomoć medžlisa, dodjelu poklona odlaska na hadž našem dugogodišn­jem imamu Selvad-ef. Bajriću kao izraz zahvalnost­i u njegovom predanom radu u proteklih dvadeset godina postojanja džemata“, istakao je.

U narednom periodu planiraju animirati i angažovati mlađe članove džemata s ciljem zajedničko­g unapređiva­nja zajednice kroz humanitarn­e akcije i pomoć onima u potrebi.

Značaj džemata vidi kroz benefit jedinstva članova Zajednice, a u tom zajedništv­u prepoznaje mogućnosti održavanja svih aktivnosti, obrednih i edukativni­h, bilo da je riječ o mekteblija­ma ili starijim generacija­ma.

„Institucij­a Islamske zajednice na višem nivou je veoma važna i u pogledu komunikaci­je s drugim religijski­m zajednicam­a, jer živimo u višereligi­jskom društvu, ali je isto tako važno iz razloga što zastupa interese muslimana u društvu, te se zalaže za prava i potrebe svojih članova. Bez institucij­e Islamske zajednice ne bismo imali institucij­u džemata“, zaključio je mutevelija Esad za Preporod.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina