Preporod

Hafiska dova Amini Omerdić

U subotu, 21. oktobra 2023. godine, u Gazi Husrevbego­voj džamiji u Sarajevu proučena je hafiska dova Amini Omerdić, svršenici Gazi Husrev-begove medrese.

-

Organizato­r hafiske dove bio je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo. Svečanosti su, pored roditelja, rodbine i prijatelja, prisustvov­ali: izaslanik reisul-uleme dr. hafiz Mensur-ef. Malkić, izaslanik muftije sarajevsko­g dr. Samed-ef. Omerdić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić i direktor Gazi Husrev-begove medrese mr. Dževad-ef. Pleh. U ime Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo obratio se glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić. On je čestitao hafizi Amini na značajnom uspjehu, skrenuvši pažnju prisutnih na status i značaj hafiza u jednoj društvenoj zajednici. Podsjetio je i na važnost obrazovnog puta u životu svakog vjernika, a koji svojim primjerom pokazuje mlada hafiza. U nastavku programa kojim je moderirao Edin Hamzakadić, prisutnima se obratio dr. Samed Omerdić, izaslanik muftije sarajevsko­g prof. dr. Nedžada Grabusa. Uz čestitke hafizi, muhafizi i porodici, dr. Omerdić je iskazao riječi zadvoljstv­a zbog sve većeg broja hafiza Kur’ana u Bosni i Hercegovin­i.

Nakon učenja ašereta koja su učili prisutni hafizi i učenja kratkih sura koje je proučila hafiza Amina, hafisku dovu je proučio hafizin babo i muhaffiz Nisvet-f. Omerdić, imam u džematu Dobrinja. Nakon hafiske dove prisutnima se obratio izaslanik Reisul-uleme dr. hfz. Mensur Malkić koji je prenio selame i čestitke Reisul-uleme, a potom održao prigodan vaz i uručio diplomu i hediju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i hafizi Amini. “Danas je velika radost hafizinoj porodici, a bit će ako Bog da još i veća na Sudnjem danu zbog njenog učenja Kur’ana i postupanja po njegovim propisima,” poručio je hafiz dr. Malkić. Poklon u ime kolektiva Gazi Husrev-begove medrese uručio joj je direktor Medrese mr. Dževad-ef. Pleh.

 ?? ?? Hafiska dova Amini Omerdić proučena u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu
Hafiska dova Amini Omerdić proučena u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina