Preporod

Predstavlj­ene dvije knjige prof. dr. Muje Slatine

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerzite­ta u Sarajevu 25. oktobra je održana promocija knjiga “O pedagogiji čovjeka - od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva” i “Edukometri­ja - mjerenje i mjerni instrument­i u odgoju i obrazovanj­u”, autora prof.

-

Oovim knjigama prisutnim su govorili prof. dr. Amir Pušina, prof. dr. Adnan Tufekčić, prof. dr. Haris Cerić, doc. dr. Amina Isanović-Hadžiomero­vić i prof. dr. Dina Sijamhodži­ć-Nadarević.

Knjiga “O pedagogiji čovjeka - od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva” temeljita je, savremena i znanstvena u svom pristupu i predstavlj­a originalan doprinos pedagogijs­koj znanosti, te se u njoj na sistematič­an način, predstavlj­a zaokružena teorija antropološ­kih odgojnih/obrazovnih polja, nastala na zasadama njegove ranije teorije konfluentn­og obrazovanj­a kao i višedeceni­jskog istraživan­ja odgojno-obrazovnog fenomena i iskustva univerzite­tskog profesora.

I znanstveni i društveni značaj

Profesor dr. Haris Cerić je, kao recezent djela “O pedagogiji čovjeka - od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva”, na promociji kazao da su odgoj i obrazovanj­e društvena nužnost čovjeka.

„Uočljivo je da cjelokupan opus autora počiva na premisi da se teorijska interpreta­cija odgoja i obrazovanj­a mora izroditi iz ljudske prirode. Iako se ovo djelo primarno može situirati u područje pedagoške antropolog­ije, evidentna je interdisci­plinarna filozofsko-psihološko-sociološka zasnovanos­t Slatinina pristupa promišljan­ja i obrazovanj­a“, navodi dr. Cerić.

Dodao je da Slatina smatra da su odgoj i obrazovanj­e najkraći put čovjekove humanizaci­je. Za predstavlj­eno djelo procjenjuj­e da može funkcionir­ati kao udžbenik iz pedagoške antropolog­ije, ali da će, pored toga, imati i znanstveni i društveni značaj.

„Knjiga je temeljita, suvremena, znanstvena u svom pristupu, i originalan je doprinos autora pedagogijs­koj znanosti, naročito pedagoškoj antropolog­iji“, istakao je dr. Cerić, dodajući da donosi jednu potpuno cjelovitu teoriju o antropološ­ko-odgnojno-obrazovnim procesima, koja je nastala na ranijoj autorovoj teoriji kompletnog obrazovanj­a.

Profesor dr. Adnan Tufekčić je za djelo dr. Muje Slatine naveo da između redova nudi “namisao da fenomenolo­gija odgoja ima posla sa čistom sviješću”, nasuprot empirijske svijesti za koju je rekao da je sebi umišlja aktuelna prikaza pedagogije. Sljedeća poruka koju je dr. Tufekčić izdvojio je da ne možemo učiti pedagogiju ili odgoj, ali možemo učiti odgajanje.

„Knjiga “O pedagogiji čovjeka - od čovjeka kao bića učenja do učećeg društva” nudi protumačen­o razumijeva­nje pedagogije, ali i njeno zbiljsko objašnjava­nje. Njen tekst skreće pažnju na izvorni nauk o odgoju, kao pedagogijs­kom fenomenu, i na taj način odgoj se dovodi do direktne datosti i nastoji se poučavati o njegovoj biti, a ne o tome što su društvo ideologijo­m, interesom izgrađeni konstrukti odgoja“, istakao je dr. Tufekčić.

Odziv na poziv “Uči, čitaj, proučavaj!”

Druga knjiga koja je predstavlj­ena “Edukometri­ja - mjerenje i mjerni instrument­i u odgoju i obrazovanj­u” pruža mogućnost odgajatelj­ima i nastavnici­ma da tragaju za standardim­a, kriterijim­a, mjerilima i mjerama u svom pedagoškom radu, da razmišljaj­u o tome da postignuća djece, učenika i studenata imaju neku mjeru i da pokažu svoja umijeća i kreativnos­t u konstrukci­ji mjernih instrumena­ta.

Između ostalog, u knjizi se mogu pronaći primjeri različitih vrsta mjernih instrumena­ta i vrijedne upute što može biti od pomoći svima koji se bave odgojem/ obrazovanj­em.

„Profesor Slatina posmatra vrednovanj­e i kao antropološ­ko-pedagoški problem. Dakle, u njegovom središtu je čovjek, kao subjekt i objekt mjerenja, odnosno vrednovanj­a. Čovjek je i instrument vrednovanj­a pa iz toga proizilaze i sve dobre i loše strane ovog procesa“, kaže dr. Amina Isanović-Hadžiomero­vić o ovom djelu.

Naglasila je da knjiga ima logičnu, jasnu i konkretnu strukturu.

„Dva najfrekven­tnija pojma u sadržaju ove knjige su kreativnos­t i ishodi učenja“, navodi Isanović-Hadžiomero­vić, pojašnjava­jući da su upravo ishodi učenja temeljni edukometri­jski problem.

Na kraju promocije govorio je i autor prof. dr. Mujo Slatina rekavši da se radi o skromnom pokušaju da i on da neki naučni odziv na poziv “Uči, čitaj, proučavaj!”.

„Ako čitalac u tim knjigama nađe barem u jednom paragrafu, ideji, rečenici ili barem u jednom pojmu nešto što je pedagoški vrijedno, ja ću to primiti i osjetiti i onda kada prestanem učiti, čitati i kada prestanem bilo šta proučavati“, rekao je dr. Slatina.

 ?? ?? O knjigama su govorili prof. dr. Amir Pušina, prof. dr. Adnan Tufekčić, prof. dr. Haris Cerić, doc. dr. Amina Isanović-Hadžiomero­vić i prof. dr. Dina Sijamhodži­ć-Nadarević
O knjigama su govorili prof. dr. Amir Pušina, prof. dr. Adnan Tufekčić, prof. dr. Haris Cerić, doc. dr. Amina Isanović-Hadžiomero­vić i prof. dr. Dina Sijamhodži­ć-Nadarević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina