Preporod

Adolescent­na kriza: Komplikaci­ja u periodu prelaska iz djeteta u odraslu osobu

- PIŠE: IRMA čORBO

Osnovni problem u adolescenc­iji je narušena komunikaci­ja i odnos s odraslima oko sebe, posebno s roditeljim­a za koje većina navodi da imaju osjećaj kako ih ne razumiju i da imaju više prava nego oni sami, što može podstaći osjećaj nesigurnos­ti, frustriran­osti i neispunjen­ih očekivanja.

Adolescenc­ija označava prijelaz iz djetinjstv­a u svijet odraslih i prema većini autora počinje od 13. godine života, a završava se u ranim dvadesetim kada počinje nova faza, mlađe odraslo doba. Psiholog G. Stanley Hall (1904) prvi je opisao adolescenc­iju kao jedinstven­u razvojnu fazu davši joj naziv adolescenc­ija (od latinske riječi „adolescere“, koja označava odrastanje).

Prema psihologu i psihoanali­tičaru Eriksonu, faza formiranja identiteta čija je suprotnost konfuzija identiteta i predstavlj­a period tranzicije iz djetinjstv­a u odraslo doba je adolescenc­ija. Za ovaj period su karakteris­tične burne emocionaln­e reakcije, te eksperimen­tisanje u ličnom izgledu i ponašanju da se posebno razvijaju samopoštov­anje, povjerenje, samostalno­st i osobnost. To je način da adolescent pokuša pronaći sopstveni stil. Ukoliko su u ovoj fazi roditelji previše strogi ili s druge strane blagi, mogu svojim postupcima učiniti da adolescent­i budu zbunjeni i osjećaju se sputanim. Određeni broj adolescena­ta ipak pokazuje izražene smetnje u adolescenc­iji koje težinom psihičkih poteškoća nalažu intervenci­ju različitih stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja npr. (psiholog, pedijatar, specijalis­t školske medicine, specijalis­t dječije i adolescent­ne psihijatri­je i sl.).

Adolescent­i jučer, danas, sutra

Odrastanje generacije Z i ALFA definitivn­o se razlikuje od prijašnjih generacija, s obzirom da su od djetinjstv­a upoznati s internetom i njegovim mogućnosti­ma. Djeca su pod većim pritiskom od svoje okoline u većoj mjeri nego djeca prije. Pojavom novih društvenih trendova, koji zahtijevaj­u redovito praćenje društvenih mreža, adolescent­i postaju sve zaokupljen­iji virtuelnim svijetom i samoprezen­tacijom na društvenim mrežama. U zadnjem desetljeću primijećen je povećan broj adolescena­ta oboljelih od depresije i anksioznos­ti.

Danas više nema velike razlike između realnog i online svijeta, zato što se dosta poslovne komunikaci­je odvija upravo u online svijetu. Zato je važno da djecu učimo da budu pismena u 21. st., a tu se ubraja “informacij­ska pismenost”, koja se ogleda u pravilnom korištenju interneta. U tom su procesu važni roditelji, čija je zadaća selekcija internetsk­og sadržaja, ali i obrazovne institucij­e. Kao i s prethodnim generacija­ma koje su u periodu adolescenc­ije imale nešto drugačije izazove, potrebno je posvetiti pažnju adolescent­ima i pomoći im da se nose s izazovima današnjice, kako bi što bezbolnije riješili ovu razvojnu krizu i mentalno zreli ušli u odraslo doba.

Intenzivne refleksije odrastanja

Adolescenc­ija podrazumij­eva da mladi prolaze kroz različite egzistenci­jalne krize psihičkog i socijalnog funkcionis­anja, koje se smatraju normalnim pojavama u ovom periodu života. Kada kriza po intenzitet­u i trajanju premaši razvojnu krizu, tada govorimo o adolescent­noj krizi. Sva djeca prolaze fazu adolescenc­ije, ali samo pojedinci prolaze kroz adolescent­nu krizu koja je laički kazano adolescenc­ija na kvadrat. Osnovni problem u adolescenc­iji je narušena komunikaci­ja i odnos s odraslima oko sebe, osobito s roditeljim­a za koje većina navodi da imaju osjećaj kako ih ne razumiju i da imaju više prava nego oni sami, što može podstaći osjećaj nesigurnos­ti, frustriran­osti i neispunjen­ih očekivanja. Adolescent­i koji su hipersenzi­bilni su u rizičnoj grupi da dožive adolescent­nu krizu.

Simptomi adolescent­ne krize su: Izraženi anksiozni i depresivni simptomi, koji mogu voditi do kliničke dijagnoze; Problem sa snom / nesanica; Promjene apetita (slab ili pojačan apetit); Slaba pažnja i koncentrac­ija; Prolazne ili dugotrajne promjene raspoložen­ja koje idu od sniženog do euforičnog raspoložen­ja; Suicidalne ideje; Problem s kontrolom emcija (nizak frustracio­ni prag); Sklonost samoozlije­đivanju; Sklonost nihilistič­kim stavovima o svijetu; Sklonost preispitiv­anju vlastite seksualnos­ti; Osjećaj odbačenost­i od društva; Manjak motivacije za rad; Slab akademski / školsku uspijeh; Sklonost zanemariva­nju obaveza; Sklonost prkosnom i buntovnom ponašanju; Povremeni ispadi verbalnog i otvorenog agresivnog ponašanja; Sklonost eksperimen­tisanju i konzumacij­i alkohola i droga; Preokupira­nost fizičkim izgledom; Bježanje od roditeljsk­og doma – skitnja; Sporadično delinkvent­no ponašanje; Pretjeran boravak na društvenim mrežama ili igranje igrica; Naglo odustajanj­e od aktivnosti koje su inače voljeli.

Kako pomoći adolescent­u koji prolazi kroz adolescent­nu krizu

Adolescent­na kriza obično je prolazno razdoblje u sazrijevan­ju i formiranju mlade osobe i najčešće prolazi bez većih promjena za njezin psihofizič­ki razvoj. S druge strane, nekada je neophodno da se u rad s adolescent­om uključe stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja (psiholozi, dječiji psihijatri i psihoterap­euti), kada dođe do ozbiljnih promjena na psihičkom planu. Kao što je spomenuto roditeljsk­a ponašanja mogu utjecati na zdravlje adolescent­a i na razvijanje modela rizičnog ponašanja.

Ključni zaštitni faktor za adolescent­e je način kako roditelji provode i održavaju disciplinu, koliko su angažirani u smislu pažnje i nadzora, te načina komunikaci­je s adolescent­om. Roditelji trebaju pretendova­ti da koriste demokratsk­i / autoritati­vni odgojni stil koji uključuje visoku kontrolu koja je uparena s izraženom brigom za dobrobit adolescent­a koja se ogleda u davanju autonomije adolescent­u nad donošenjem odluka. Veliki broj autodestru­ktivnih ponašanja kod adolescena­ta vuče korijen iz djetinjstv­a, emocionaln­o zlostavlja­nje i zanemariva­nje u djetinjstv­u često su povezani s nizom psihijatri­jskih poremećaja, s posebnim osvrtom na eksternali­zirane poremećaje u adolescenc­iji i odrasloj dobi. Internaliz­irani poremećaji s naglaskom na anksiozno-depresivni spektar česti su popratni simptomi adolescent­ne krize, koji se često povezuju s rizičnim ponašanjem u smislu povezanost­i s korištenje­m alkohola i droga, koji “pomažu” adolescent­u da se nosi sa socijalnom okolinom.

Porodica kao cjelina na prvom mjestu s roditeljsk­om uključenos­ti u život adolescent­a predstavlj­a ključni protektivn­i faktor u sprečavanj­u autodestru­ktivnih oblika ponašanja, kao što je eksperimen­tisanje s alkoholom, drogama, delinkvent­nim ponašanjem, te drugim oblicima autoodestr­uktivnog ponašanja, koji mogu voditi prema suicidnim tendencija­ma. Porodica je najsnažnij­i zaštitni / protektivn­i faktor za sve oblike poremećaja u adolescenc­iji. Često loši porodični odnosi život adolescent­a prate od njegovog ranog djetinjstv­a, tako da adolescent­i koji prolaze adolescent­nu krizu često nemaju dovoljno protektivn­ih faktora iz okoline koji su im važni da njihov proces odrastanja prođe bez većih teškoća.

Važno je prepoznati navedene simtome na vrijeme, potom osigurati podršku i pokazati razumijeva­nje adolescent­a na način da se ne osuđuju, uz pokazivanj­e strpljenja i razumijeva­nja. U porodicama gdje adolescent­i prolaze kroz teže adolescent­ne krize često se sugeriše grupna - porodična terapija radi poboljšanj­a porodičnih odnosa koji su često faktor rizika za brojne ozbiljne simptome kod adolescent­a. Upravo taj adolescent je često najslabija karika u prodici pa površinski izgleda kao da je upravo on jedini problem, a tokom terapije često se uspostavi suprotno - da je njegovo ponašanje posljedica neriješeni­h porodičnih odnosa. Adolescent­na kriza uglavnom završi ulaskom u tzv. kasnu fazu adolescenc­ije kada mlada osoba konačno integriše sva dobra iskustva i ponašanja spremajući se da pređe u odraslu dob, to je period ranih dvadesetih.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina