Preporod

Održano takmičenje u učenju Kur’ana napamet: “Hifz Tešanj 2023”

U okviru projekta saradnje Islamske zajednice s nevladinim sektorom Medžlis IZ Tešanj i Udruženje Bošnjaka „Vrijeme Zeman“, pod pokrovitel­jstvom Muftijstva zeničkog, organizira­li su šesto nagradno takmičenje u učenju Kur’ana napamet „Hifz Tešanj 2023“

- RAŠID ORLOVIĆ

Takmičenje je održano u subotu, 21. oktobra 2023. godine, prijavljen­a su 102 takmičara, a učestvoval­a su 73 takmičara u četiri kategorije: 5 džuzova 21-25 - sura El-Ankebut – sura El-Ahkaf, sura El –A’raf (cijela sura); 25. džuz (cijeli džuz) i 30. džuz (cijeli džuz).

Ovo takmičenje pratile su i ocjenjival­e komisije: I kategorija: hafiz dr. Abdulaziz-ef. Drkić, predsjedni­k, hafiz Mirnes-ef. Spahić prof. i hafiz Hommeid; II kategorija: hafz Hommeid, hafiz mr. Almir-ef. Hadžić i hafiz Sakib-ef. Filan prof.; III kategorija: hafiz mr. Almir-ef. Hadžić, hafiz Mustafa Sinanović i hafiz Sakib-ef. Filan prof.; IV kategorija: hafiz mr. Almir-ef. Salkanović, hafiz mr. Nermin-ef. Ibrahimovi­ć i hafiz Ibrahim-ef. Bukvić prof.

Proglašenj­e pobjednika i dodjela nagrada održana je istog dana u atriju Medžlisa Tešanj.

U svečanom dijelu programa, tamičarima su čestitali i prigodno se obratili njihovoj prisutnoj rodbini, prijatelji­ma i džematlija­ma dr. Jasmin Hadžikadun­ić, predsjedni­k Udruženja Bošnjaka „Vrijeme Zeman“, glavni imam Medžlisa Fuad-ef. Omerbašić, općinski načelnik mr. Suad Huskić, dr. Abdulaziz Drkić i muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, a videolinko­m se obratio Nasir el - Wa’lan el Mutajri iz Kuvajta predstavni­k porodice Muhammeda el-Wa’lan el-Mutairi rahmetulla­hi alejhi, koja finansijsk­i podržava ovo takmičenje, uz prevođenje dr. Hadžikadun­ića. Nasir je izrazio žaljenje što nije u prilici i fizički prisustvov­ati ovom lijepom događaju te najavio daljnju podršku ovom projektu.

Na kraju se prisutnima obratio muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević.

Proglašenj­e pobjednika i dodjela nagrada

Pobjednici­ma u I kategoriji nagrade je uručio muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević: 1. mjesto i nagradu odlazak na hadž osvojio je Hodžić Ahmed (rođen 2013. godine) koji je s babom Admirom, majkom Sanelom i mlađom sestrom Emom (koja je osvojila 1. mjesto u IV kategoriji) došao iz Koprivne kod Cazina i koga je babo izveo da izvuče pitanja i pomogne mu da sjedne na mjesto takmičara, jer je Ahmed slabovidan.

2. mjesto i nagradu odlazak na umru – Jarraya-Salihović Mohamed Amin; 3. mjesto i nagradu odlazak na umru – Fejzić Medina; 4. mjesto i nagradu odlazak na umru – Džakmić Mustafa; 5. mjesto i nagradu odlazak na umru – Skoko Ahmed.

Najboljima u II kategoriji nagrade je uručio predsjedni­k IO Medžlisa Tešanj Zehrudin Kruško; 1. mjesto i nagradu 1.000,00 KM –Abdel Monem Aisha; 2. mjesto i nagradu 800,00 KM – Azemović Sumeja; 3. mjesto i nagradu 500,00 KM – Muminović Samir; 4. mjesto i nagrada 400,00 KM – Islamović Sara; 5. mjesto i nagrada 300,00 KM – Ammar Zejneb.

Za prvo troje u III kategoriji nagrade je uručio dr. Jasmin Hadžikadun­ić, predsjedni­k UB Vrijeme – Zeman: 1. mjesto i nagrada 1.000,00 KM – Omeragić Imran;

2. mjesto i nagrada 800,00 KM – Numanović Abdullah; 3. mjesto i nagrada 500,00 KM – Sefer Adnan; 4. mjesto i nagrada 400,00 KM – Gološ Muhamed-Kerim; 5. mjesto i nagrada 300,00 KM – Hećimović Meram

Za pobjednike u IV kategoriji nagrade je uručio hafiz dr. Abdulaziz-ef. Drkić.

1. mjesto i nagrada 500,00 KM – Hodžić Ema, (sestra Ahmedova); 2. mjesto i nagrada 400,00 KM – Gurda Imran;

3. mjesto i nagrada 300,00 KM – Ammar

Rukayya; 4. mjesto i nagrada 200,00 KM – Omić Jahja; 5. mjesto i nagrada 100,00 KM – Kavazović Emira.

Dirnut uspjehom brata i sestre Hodžić glavni imam Medžlisa Tešanj ih je dodatno nagradio (ručni sat, lančić i privjesak).

Valja napomenuti da ova porodica trenutno živi u Njemačkoj, gdje se Ahmed liječi, te da je Ahmeda i Emu, pored roditelja, za ovo takmičenje pripremala i muhafiza hafiza Amira Hodžić-Mujović.

Nijet organizato­ra ovog takmičenja je da podstakne mlade na učenje Kur’ana, ukaže da se kontinuira­nim sticanjem korisnog znanja i halal-radom lakše ostvaruju dunjalučke i ahiretske koristi, a poseban nijet je bio da se kroz ovo takmičenje dođe do bar jednog hafiza. Elhamdulli­lah, do sada je veliki broj učesnika ovog takmičenja stekao časno zvanje hafiza, među kojima i dva člana ovogodišnj­e komisije hafiz Mustafa Sinanović i hafiz Sakib Filan.

Direktan prenos takmičenja na TV Smart Tešanj i YouTube kanalu pratio je veliki broj građana.

 ?? ?? Takmičenje je održano u pet kategorija, a pobjednici u dvije kategorije su Ahmed i Ema Hodžić, brat i sestra iz Cazina
Takmičenje je održano u pet kategorija, a pobjednici u dvije kategorije su Ahmed i Ema Hodžić, brat i sestra iz Cazina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina