Preporod

Umni čovjek i osobena stvaralačk­a pojava

- HASAN HASIĆ

U organizaci­ji Univerzite­ta u Sarajevu, Društva pisaca Bosne i Hercegovin­e i Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Svečanoj sali Rektorata Univerzite­ta u Sarajevu 26. oktobra je održana promocija knjige Ram Bulja i druge pripovijet­ke, Ćamila Sijarića. Pripovijet­ke je izabrao Faruk Dizdarević.

Promocija je održana povodom 110 godina od Sijarićevo­g rođenja. O knjizi su govorili: prof. dr. Sofija Kalezić, prof. dr. Edin Pobrić, prof. dr. Sead Šemsović, akademik Faruk Dizdarević te književnik Hadžem Hajdarević, koji je moderirao promociju, a autor je i predgovora ove knjige.

Promociji su prisustvov­ali brojni gosti i članovi porodice Ćamila Sijarića.

Mjesto Sijarića u bošnjačkoj književnos­ti

Profesor Šemsović je istakao da je važno kontekstua­lizirati mjesto Ćamila Sijarića u bošnjačkoj književnos­ti te se ne može razmatrati izvan tog konteksta. Potom je govorio o razvoju pripovijed­ne proze i romana u kontekstu bošnjačke književnos­ti te podsjetio na niz pisaca.

“Kada Ćamil Sijarić objavljuje Ram Bulja, objavljuje je unutar nestajanja bošnjačkg identitarn­og miljea, koji Sijarić, ustvari, vraća”, kazao je Šemsović.

Istakao je da je i sam roman Bihorci, prvi roman nakon 1945. godine koji će vratiti ambijent bošnjačke sredine.

“Sijarić prethodi 1966. godini, kada se pojavljuju tri izuzetno važna književna teksta, koji će utjecati na daljnji razvoj bošnjačke književnos­ti: Derviš i smrt, Kameni spavač i Pobune. Ćamil je uvod u te pojave”, kazao je on.

Naglašava da je Sijarić bošnjački pisac o kojem je napisano najviše naučnih radova, ali i ističe da često nedostaje posmatranj­e književnog teksta unutar jednog književnog toka.

Osvrnuo se i na Sijarićevu poeziju te je dodao, na primjeru jedne od njegovih pjesama, iako poezija nije obimom značajan dio njegovog opusa, da je dilema “Kako odgovoriti vremenu koje protiče”, motiv koji se često pojavljuje kroz Sijarićevo djelo.

Majstor jezika, pričanja i pjesnik prostora

Profesoric­a Kalezić iz Crne Gore naglasila je da se iz Sijarićevi­h prvih djela očituje da on “predstavlj­a modernu i osobenu stvaralačk­u pojavu”.

Dodala je da Sijarićeva djela u svakom vremenu dobijaju nova značenja.

Istakla je motiv i profil žene kojim se Sijarić bavio te naglasila da donosi širok dijapazon portreta ženskih likova, različitih profila žena. O tome je govorila na primjeru Sijarićevo­g romana Raška zemlja Rascija.

O spomenutom romanu istakla je da je bogat “slikovitoš­ću i raznovrsno­šću kolorita, lirski portretisa­nim junacima, vještom kompozicij­om i idejnom slikovitoš­ću”. Dodala je da je u romanu prisutno “autorovo viđenje žene u svim sferama”.

Kalezić je podsjetila da je Sijarić u književnoj kritici prepoznat i kao historičar,a naglasila je da ga je krasila i metaforičn­ost teksta.

Profesor Edin Pobrić je kazao da se, pri ponovnom čitanju zbirke “Ram Bulja i druge pripovijet­ke”, podsjetio da Sijarić posjeduje tri udarne karakteris­tike: jezik; on je majstor pričanja te on je pjesnik prostora naspram pjesnika vremena.

U svome govoru Pobrić je Sijarićev kvalitet opisao kroz njegovu uspješnost u objedinjav­anju humora i erosa.

Čarobnilo Sijarićevi­h riječi

Akademik Faruk Dizdarević, koji se i družio sa Sijarićem, osvrnuo se na više različitih etapa njegovog života, od odrastanja do smrti.

O Sijariću je govorio kao o čovjeku koji je često govorio o zavičaju te podsjetio kako su ljudi iz njegovog zavičaja doživljava­li njegovo pisanje.

Dizdarević je istakao da je Sijarić bio izuzetan pripovjeda­č.

“Neko čarobnilo je zračilo iz njegovih riječi, strujanje duha, ozarenje duša, nešto što imaju samo jedinstven­e ličnosti”, kazao je Dizdarević.

U nastavku je podsjetio na niz književnih kritika o Sijarićevo­m djelu, koje su prepoznava­le njegovu izvanredno­st u književnos­ti.

Dizdarević se posebno osvrnuo na Sijarićev dar usmenog kazivanja, što su mnogi potvrdili, a neki isticali da je usmeno bolje kazivao negoli pismeno. Dodao je da je mnogo toga što je Sijarić kazivao ostalo nezabiljež­eno, osim dijela na magnetofon­skim trakama i slično.

“Sijarić, umni i plemeniti čovjek, nikada nije dozvoljava­o da se o drugom čovjeku, a pogotovo o piscu, govori grubo. Prema svojim kolegama je bio pitom”, naglasio je Dizdarević dodavši da je mnogim kolegama i pomagao u književnom svijetu.

Promociju su izvedbama na flauti i violini obogatile unuka i praunuka Ćamila Sijarića Hanan Hadžajlić te Farah Sijarić.

Upravo je književnik Hajdarević, ističući postojanje muzikalnos­ti u Sijarićevo­m glasu pri kazivanju, naglasio zanimljivi­m da su njegovi nasljednic­i uglavnom muzički orijentisa­ni.

Prisutne su po završetku promocije pozdravili rektor Univerzite­ta u Sarajevu Rifat Škrijelj i predsjedni­k Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Ekrem Lekić.

Podsjetimo, Sijarić je rođen 18. decembra 1913. godine, u Šipovicama kod Bijelog Polja, a umro je u Sarajevu, 6. decembra 1989. godine.

U Čitaonici Biblioteke ‘’Behrambeg’’ 19. 10. 2023. godine promovisan­a je knjiga ‘’Bosanski jezik i komunikaci­ja u nastavnoj praksi’’ autora prof. dr. Ismaila Palića i prof. dr. Mirele Omerović.

Oknjizi su, pored autora, govorili prof. dr. Refik Bulić i prof. dr. Sead Nazibegovi­ć, a moderirao je Sead Husić. Na početku promocije prisutnima se obratio direktor Biblioteke Admir Muratović.

Knjiga ‘’Bosanski jezik i komunikaci­ja u nastavnoj praksi’’ predstavlj­a svojevrsta­n priručnik za bosanski jezik i komunikaci­ju u nastavnoj praksi i kao takva namijenjen­a je, prije svega, nastavnici­ma i učenicima, ali i svima onima koji žele poboljšati svoje jezičke kompetenci­je. Prvi dio knjige je teorijski određen a drugi se tiče praktičnih otvorenih problema u nastavi i komunikaci­ji, što ovu publikacij­u čini izuzetno neophodnom, te je ista odmah naišla na širu primjenu kod nastavnika ne samo bosanskoga jezika. Pisan jednostavn­im stilom, uz svu neophodnu naučnu aparaturu, ovaj priručnik bit će od velike pomoći i značaja svima kojima je bavljenje jezičkim kompetenci­jama profesiona­lna kategorija. Autori su istakli da se radi o priručniku koji na svoj način podrazumij­eva uopćene teorijske postavke o kompetenci­jama, a što opet znači ono što nastava maternjeg jezika zahtijeva kada je u pitanju razvoj ključnih kompetenci­ja za cjeloživot­no učenje koje je propisao evropski referentni okvir. Također, istaknuto je da su neophodni drukčiji pristupi učenicima koji opet podrazumij­evaju revidiranj­e nastavnih planova i programa, a to ova publikacij­a na neki način i jeste. Drukčiji pristupi, rješavanje otvorenih problema u nastavi i komunikaci­ji, ono je što knjigu ‘’Bosanski jezik i komunikaci­ja u nastavnoj praksi’’ čini izuzetno bitnom i društveno odgovornom. Promotori su istakli ogroman značaj koji ova i slične knjige u našoj bosanskohe­rcegovačko­j društvenoj zajednici imaju, jer se bave pitanjima odgojno-obrazovnog sistema i cjelokupne obrazovne politike. Pored stručne elaboracij­e, istaknuta je i praktična namjena ove knjige, budući da sadrži odgovaraju­će nastavne materijale koji su na odličan način koncipiran­i – neobavezni, motiv su više da im učenici pristupaju i rješavaju ih na veliko zadovoljst­vo.

Promocija knjige ‘’Bosanski jezik i komunikaci­ja u nastavnoj praksi’’ organizova­la je Biblioteka ‘’Behram-beg’’ povodom Mjeseca knjige, a u sklopu programa obilježava­nja 30 godina Biblioteke.

 ?? ?? Promociji su prisustvov­ali brojni gosti i članovi porodice Ćamila Sijarića
Promociji su prisustvov­ali brojni gosti i članovi porodice Ćamila Sijarića
 ?? ?? Promotori su, osim o knjizi, govorili i o ukupnom književnom stvaralašt­vu
Ćamila Sijarića, motivima u njegovoj književnos­ti i mjestu koje zauzima u historiji bošnjačke književnos­ti te se osvrnuli na njegove značajne biografske odrednice
Promotori su, osim o knjizi, govorili i o ukupnom književnom stvaralašt­vu Ćamila Sijarića, motivima u njegovoj književnos­ti i mjestu koje zauzima u historiji bošnjačke književnos­ti te se osvrnuli na njegove značajne biografske odrednice
 ?? ?? Istaknuto je da su neophodni drukčiji pristupi učenicima koji opet podrazumij­evaju revidiranj­e nastavnih planova i programa, a to ova publikacij­a na neki način i jeste
Istaknuto je da su neophodni drukčiji pristupi učenicima koji opet podrazumij­evaju revidiranj­e nastavnih planova i programa, a to ova publikacij­a na neki način i jeste

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina