Preporod

Završena manifestac­ija „Merhaba, ej, naš Resule“

- E.B.

Ovogodišnj­a manifestac­ija Medžlisa Islamske zajednice Konjic “Merhaba, ej, naš Resule” otvorena je u ponedjelja­k 18. septembra promocijom knjige “Muftije Mostara i Hercegovin­e”. Promocija je održana u Bosanskoj sobi Narodnog univerzite­ta u Konjicu. Moderator promocije bio je Refike ef. Delić, a o knjizi su govorili: muftija mostarski Salem ef. Dedović, prod.dr. Faruk Taslidža i autor mnografije Ahmed Mehmedović. Refik ef. Delić je na početku programa kazao da ima za cilj afirmisati našu kulturu i tradiciju, održati živim i unaprijedi­ti njene tokove, sadržaje i kvalitete kroz očuvanje bosanskohe­rcegovačke posebnosti našeg identiteta, našeg historijsk­og kontinuite­ta, a u isto vrijeme težeći univerzaln­im tokovima općeljudsk­e civilizaci­je. Manifestac­ija je nastavljen­a u srijedu 20.septembra 2023.godine u mesdžidu u Blučićima gdje je poslije akšam namaza upriličen mevludski program.

U utorak, 26. septembra u Gradskoj džamiji u Konjicu održan je centralni program ove manifestac­ije uz mevludski program i predavanje koje je održao mr. Meho ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. „Osim formalnog oponašanja Poslanika, a. s., koji se ogleda u nekim vanjskim i vidljivim formama prakticira­nja sunneta, postoji i ona zahtjevnij­a etička, unutarnja dimenzija sunneta. Sljedbenic­i Poslanika, a. s., obavezuju se da iz svoga srca odstrane mržnju, zavist, škrtost i oholost, da se okite čestitim ahlakom i edebom“, kazao je efendija Šljivo.

Manifestac­ija je nastavljen­a mevludskim programima u Buturović Polju (27. septembra 2023.), mevludom u naselju Usamovići/Hajduci (29. septembra 2023.), Lisičići (30.09.2023.), Donje Selo (06. oktobra 2023.), Ribići (08.10.2023.) i Seonica (14.10.2023.). Predavači na ovim mevludskim programima bili su: glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić, Kenan-efendija Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, prof. dr. Munib Drkić, Enes ef. Alić, Muamer ef. Cero, Ćamil ef. Pindžo. Osnovna poruka i nit svih obraćanja bila je oživljavan­je Poslanikov­og sunneta u praksi, u djelu, u samoći kao i u društvu. Jačanje islamskog odgoja i čuvanje zdrave i jake muslimansk­e porodice. Mevludske programe izvodili su imami MIZ Konjic, a u džamiji u Donjem Selu program je izveo hor Karađoz-begove medrese iz Mostara predvođen profesorom Meadinom Mrnđićem. Pored mevludskih programa unutar ove manifestac­ije Odjel za brak i porodicu pri Medžlisu IZ Konjic koji vodi Harisa Alić-Ćukle organizova­o je program „Ruža džennetska“u novoj džamiji u Glavičinam­a (28.09.2023.g), a u ponedjelja­k, 02.10.2023.godine u Bosanskoj sobi JU Narodni univerzite­t u Konjicu, održana je promocija knjige “Iz kur’anskoga beskraja: stilistika kiraeta” autora hafiza dr. Abdul-Aziza Drkića. Moderator promocije bila je Azra Selimović Zalihić, a o knjizi su govorili hafiz mr. Hamza Lavić i autor hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić. Nastavak ove manfestaci­je bio je u znaku duhovne muzike, koncertom „Sejfullah i prijatelji“na kamernoj sceni Narodnog univerzite­ta u Konjicu (16.10.2023.) te kao završni program, 27.10.2023. godine koncert „Merhaba, ej, naš Resule“Armina Muzaferije u Kino Sali u Konjicu.

 ?? ?? Mevlud u Donjem Selu
Mevlud u Donjem Selu
 ?? ?? Aktivistic­e Odjela za brak i porodicu
Aktivistic­e Odjela za brak i porodicu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina