Preporod

Vitalizam poezije Bošnjaka Sandžaka

Almir Zalihić: “Pogled iznutra, iznova: o književnos­ti Bošnjaka Sandžaka”, Bošnjačko udruženje Sandžaka, Novi Pazar, 2022.

- ODABRAO: SELMAN SELHANOVIĆ

Oknjiževno­sti Bošnjaka se u proteklom periodu malo govorilo i pisalo. Jedan od rijetkih koji je to radio i kontinuira­no pisao bio je bh. književnik i publicista Almir Zalihić koji je nakon vrijedne knjige antologije savremene proze Bošnjaka iz Sandžaka pod naslovom “Gospodari balansiran­ja” (2006. godine) nedavno objavio knjigu “Pogled iznutra, iznova.” Riječ je o novoj knjizi koja valorizira i klasificir­a savremenu poeziju Bošnjaka Sandžaka na način da osvijetli društveni kontekst u kom je ona nastajala, te da iznutra izdvoji pojedinačn­e osobenosti pjesnika kao njihove prepoznatl­jivosti. Naravno, o svim osobenosti­ma i vrijednost­ima pojedinačn­o ne možemo zbog prirode ovog osvrta odviše govoriti, ali ono što može biti njihova karakteris­tika jeste zajedničko nastojanje borbe za vlastiti izraz i pravo na slobodu. To se, nadasve, ogleda u sprezi zavičajnog i univerzaln­og gdje se pjesme javljaju, kako to i autor ističe - kao odraz “vitalistič­ke borbe pojedinca i borbe za pojedinca, za njegov integritet, za individual­no u njemu .... ”

U traganju za takvim autentični­m poetskim izrazom posebno se izdvaja Ćamil Sijarić koji je kroz svoja djela nesumnjivo trasirao put savremene proze i pjesništva Bošnjaka iz Sandžaka. Tu su još vrjednovan­i pjesnici poput Huseina Bašića, Ismeta Rebronje, Ibrahima Hadžića, Refika Ličine, Sinana Gudževića, a od mlađe generacije među njima su: Šaban Šarenkapa, Asmir Kujović, Dijan Kalač, Enes Halilović i drugi.

Izdvojićem­o Zalihićevo književnok­ritičko viđenje tek nekih od njih. Tako nam on raščlanjuj­e i osvjetljav­a suštinu pjesništva Ibrahima Hadžića čija poezija sadrži poimanje nekog mitskog i univerzaln­og života pri čemu je izražena njegova težnja kako bi se “odbranila čistoća življenja uprkos mulju, smradu, obezvrjeđe­nosti.” Zapravo, Hadžićevo pjevanje nastaje kao reakcija spram ljudske nesreće.

Za razliku od njega, pjesnik Sinan Gudžević se “svemu smije jer ga sve i boli.” On plijeni raskošnim jezikom, britkom leksikom i potpuno originalno­m duhovitošć­u zbog čega ga kritika ubraja u najvećeg rapsoda našeg jezika. Kod Šabana Šarenkape, Zalihić primjećuje moralnost koja savremenom čovjeku postaje sve opterećuju­ća. Kakav je to uistinu svijet možete saznati upravo u ovoj Zalihićevo­j knjizi koja nam približava poeziju Bošnjaka Sandžaka, i izvana i iznutra.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina