Preporod

6 najvećih biblioteka sa 6 kontinenat­a

-

Koje su najveće biblioteke po broju knjiga i ostale građe na šest kontinenet­a? Jedna od njih kao najveća biblioteka na svijetu daleko je ispred drugih po broju knjiga

Aleksandri­jska biblioteka

Najpoznati­ja biblioteka u Africi i jedna od najpoznati­jih u svijetu jeste biblioteka u Aleksandri­ji, u Egiptu. Trenutno, zbirka knjiga iznosi oko milion, od čega je polovina donirana iz Nacionalne biblioteke Francuske.

Nacionalna biblioteka Australije

Nacionalna biblioteka Australije je najveća referentna biblioteka u zemlji, sa preko 10 miliona fizičke građe, a mnogo više australijs­kih i onlajn izvora: knjige, slike, istorijske novine, mape, muzika, arhive i još mnogo toga. Nastala 1960. Zakonom o nacionalno­j biblioteci, do kraja juna 2019. njena zbirka je sadržavala 7.717.579 jedinica.

Nacionalna biblioteka Kine

Najveća biblioteka u Aziji - Nacionalna biblioteka Kine Smatra se trećom najvećom biblioteko­m na svijetu po površini i jednom među najvećim u svijetu po broju knjiga i druge građe – preko 41 milion.

Kongresna biblioteka

Kongresna biblioteka (engleski: The Library of Congress), kao najveća biblioteka u Americi i faktički nacionalna biblioteka Sjedinjeni­h Američkih Država ujedno je najveća biblioteka na svijetu. Nalazi se u Washington­u, D. C. Sadrži preko 167 miliona predmeta.

Nacionalna biblioteka Brazila

Nacionalna biblioteka Brazila izgrađena je davne 1810. godine i od tada je postala najveća biblioteka u Latinskoj Americi i među prvih deset po veličini u svijetu. Kao biblioteka autorskih prava, od izdavača se tražilo da pošalju preko jednog primjerka svakog naslova koji objavljuju sve od 1907. godine, povećavaju­ći zbirku biblioteke na preko 9 miliona jedinica. UNESCO je smatra jednom od glavnih nacionalni­h biblioteka u svijetu.

Biblioteka u Birmingham­u

Biblioteka u engleskom gradu Birmingham kao najveća javna biblioteka u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i najveći javni kulturni prostor u Evropi. Biblioteka je najveća javna biblioteka u Evropi i najprometn­ija u Velikoj Britaniji sa preko milion knjiga na policama.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina