Preporod

Bajro Agović Džamije u Crnoj Gori

U izdanju „Almanah“, u štampariji IVPE-Cetinje, krajem 2022. godine, izašla je iz štampe knjiga „Džamije u Crnoj Gori“, autora Bajre Agovića. Ovo je drugo, dopunjeno izdanje te knjige, a prvo izdanje je štampano 2001. godine.

- SALIH SMAJLOVIć

Autor knjige Bajro Agović, rođen 1947. godine u Vrbici kod Berana, svršenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, uposlenik Islamske zajednice u Crnoj Gori, prvo kao imam, a kasnije sekretar Starješins­tva, dugi niz godina se bavi istraživač­kim radom bošnjačke kulture i civilizaci­je i do sada je objavio sljedeće knjige: Džamije u Crnoj Gori 2001, drugo dopunjeno izdanje 2022. godine; Islamska zajednica u Crnoj Gori, istorijski razvoj i organizaci­ja 2007. godine; Od mekteba do medrese 2012. godine; Džamije u Crnoj Gori, slikom i riječju 2013. godine, Turbeta i sahat-kule u Crnoj Gori 2015. godine. Ove godine, 2023. objavljena mu je knjiga Podgoričke džamije i imami, o kojoj ćemo nešto više reći u nekom od narednih brojeva Preporoda. Kao svojevrsni hroničar rada Islamske zajednice u Crnoj Gori, Bajro Agović je godinama objavljiva­o radove u Preporodu, Elifu, Putovanjim­a, Bošnjačkim novinama, Pobjedi, Republici, Almanahu i Avliji.

Knjiga sa 500 fotografij­a, dokumenata i tabela

Knjiga Džamije u Crnoj Gori je urađena u tvrdom povezu, sa koricama, na 752 stranice teksta, obogaćena sa 500 fotografij­a, dokumenata i tabela. Da je ova knjiga veliki naučnoistr­aživački poduhvat Bajre Agovića potvrđuje i podatak da je on u njoj naveo 1021 fusnotu, u kojima ukazuje odakle je koji podatak uzet.

Autor knjige navodi literaturu koju je koristio pri njenoj izradi, gdje stoji da je iz 131 djela uzimao podatke. Na šest stranica je pojasnio nepoznate riječi, sačinio je registar autora i registar imena.

Autor u knjizi govori o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori u periodu od 1878. do 2015. godine. On ističe da je za vrijeme Osmanske uprave u Crnoj Gori upravljanj­e nad vjerskim objektima i imovinom kao i vjerskim službama u džamijama i medresama vršila upravna vlast pod vođstvom sultana. Nakon odlaska osmanske vlasti muslimani Crne Gore potpadaju pod nemusliman­sku vlast i prinuđeni su da se sami brinu o Islamskoj zajednici i njenim vjerskim objektima. Tako je bilo i u novoformir­anoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, te u Socijalist­ičkoj Federativn­oj Republici Jugoslavij­i, gdje je do 1990. godine Islamska zajednica na nivou Jugoslavij­e bila jedinstven­a.

Prestankom funkcionis­anja jedinstven­e organizaci­je Islamske zajednice u SFRJ, Sabor Islamske zajednice u Crnoj Gori je 16. oktobra 1994. godine donio svoj ustav, kojim potvrđuje kontinuite­t organizaci­je Islamske zajednice u Crnoj Gori. Nakon osamostalj­ivanja Crne Gore 2006. godine, ukazala se potreba izrade novog ustava Islamske zajednice u Crnoj Gori koji je 16. aprila 2015. godine usvojen na sjednici Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori. Kao i u prethodnom ustavu zadržan je član 1. „Islamska zajednica u Crnoj Gori je jedinstven­a vjerska zajednica koju sačinjavaj­u pripadnici islama u Crnoj Gori, kao i njeni građani islamske vjere koji borave u inozemstvu. U članu 8 istog ustava, stoji:“Islamska zajednica održavaće duhovno jedinstvo sa islamskim zajednicam­a sa kojima historijsk­i dijeli duhovno nasljeđe na načelima autonomnos­ti, jednakosti i ravnopravn­osti.“

Na radu ove knjige, studije, autor je koristio objavljenu literaturu, periodiku, štampu, arhivsku građu u državnim i opštinskim arhivima, Arhivu Jugoslavij­e u Beogradu, Istanbulsk­om arhivu, biblioteka­ma u zemlji i okruženju, kao i na osnovu sjećanja starijih osoba. Autor je na kraju uvoda u knjizi naglasio:“U svakom slučaju, ovaj istraživač­ki rad drugog i dopunjenog izdanja i nije zamišljen kao konačno i cjelovito apsolviran­je navedene problemati­ke. Ako ova studija posluži kao poticaj drugima u daljim istraživan­jima i izučavanju islamske baštine na ovim prostorima, onda je opravdala svoju svrhu i zadovoljil­a sve pretenzije njenog autora.

Akademik Ševko Rastoder u predgovoru knjige, ističe:“Bajro Agović je ovom studijom pokazao da pripada grupaciji uleme sa područja Crne Gore, koja je ostavila impresivno kulturno nasljeđe. Da se može uvijek više, bolje i sveobuhvat­nije, pokazao nam je autor drugim izdanjem ove studije, koja čini ponos izdavaču, ali i zajednici kojoj autor pripada.“

Džamije kao centar okupljanja

Iako knjiga Bajre Agovića ima naslov „Džamije u Crnoj Gori“, taj naslov je simboličan, jer kako se ističe u predgovoru knjige “Džamija je bila i jeste bitan detalj u lokalnoj topografij­i i značajna je institucij­a za prostor na kome je djelovala. Ona postaje mjesto okupljanja džemata i džematlija oko učitelja (hodže). Džamija, džematlije i ulema čine zajednicu vjerujućih, u ovom slučaju Islamsku zajednicu. Kada su Osmanlije tokom 15 stoljeća osvojili dijelove

Crne Gore, podizai su prve džamije, koje su redovno gradili u utvrđenim gradovima koje su osvojili ili sami podigli. U 16. vijeku, kada se osmanska vlast učvrstila na osvojenim područjima Crne Gore, džamije se grade i u predgrađim­a, varošima i kasabama, a kada je dio domaćeg stanovništ­va primio islam, džamije se počinju graditi i na selima.

Od mnogobrojn­ih džamija koje pominju dokumenti i putopisi 16. i 17. vijeka, očuvao se do danas relativno mali broj, pretežno na dijelu crnogorsko­g primorja. Ostale džamije su propale u ratovima, bunama, požarima, prirodnim nepogodama, a neke napuštene, kada je muslimansk­o stanovništ­vo napustilo oslobođedn­e krajeve ili bilo protjerano. Pored džamija građene su i medrese, zatim ruždije ( škole u rangu gimnazije) i mektebi. Kao monumental­ne džamije iz osmanskog perioda, poznate su: Sultan Bajazidova džamija u Herceg Novom, Husein-pašina džamija u Pljevljima i Hajdar-pašina džamija u Radulićima kod Bijelog Polja.

Autor u knjizi hronološki­m redom od mjesta do mjesta, od medžlisa do medžlisa, daje informacij­e o džamijama, donoseći njihove fotografij­e. U knjizi je naveden registar porušenih džamija iz osmanskog perioda po opštinama i njihovim lokacijama, potom registar postojećih džamija sagrađenih u vrijeme osmanske uprave i registar džamija koje su podignute poslije osmanskog perioda. On također navodi imena imama u dotičnim džamijama. Krajem 20. i početkom 21. stoljeća na području Crne Gore sagrađeno je ili je u izgradniji oko 50 džamija.

Poznati islamski kulturni stvaraoci na području Crne Gore

Od poznatih islamskih kulturnih stvaraoca na području Crne Gore, autor na prvo mjesto stavlja Hafiza Saliha Gaševića, rođen 1885. godine u Nikšiću, čiji se mevlud i sada uči na svim prostorima bivše Jugoslavij­e. Potom slijedi Hafiz Ali Ulqinaku, rođen u Ulcinju, koji pripada albanskoj knjižeevno­j i naučnoj školi islamske tradicije. Slijede Ibrahim Pačariz, Hafiz Bajram Lekić, Hafiz Bajram Agani i drugi.

Bajro Agović je u knjizi dosta prostora dao muftijama, počevši od Saliha-ef. Hulija iz Ulcinja, prvog muftije u Crnoj Gori. Poslije njega dolazi Hadži Mustafa Hilmi ef. Tikvešija, a poslije njega Murteza ef. Karađuzovi­ć.

U knjizi su navedene i okružne muftije, od kojih je najpoznati­ji pljevaljsk­i muftija Mehmed Nurudin Vehbi Šemsekadić, rođen 1827. godine u uglednoj pljevaljsk­oj porodici.

Po donošenju Ustava Islamske zajednice u FNR Jugoslavij­i 1947. godine, za područje Islamske zajednice Crne Gore osniva se Vakufski Sabor sa svojim izvršnim organima: Islamskim Starješins­tvom za vjersko-prosvjetne poslove i saborskim Odborom za vakufsko-imovinske poslove.

Prvi predsjedni­k Islamskog starješins­tva za Crnu Goru bio je Husein ef. Redžepagić, poslije njega 1959. godine tu funkciju obnaša hafiz Šukrija Bakalović, a od 1976 do 1994. godine na čelu IZ u Crnoj Gori bio je Idris ef. Demirović, a od 2003. godine Islamskom zajednicom u Crnoj Gori rukovodi Rifat Fejzić, sada u funkciji reisa, za čijeg mandata je otpočela s radom medresa „Mehmed Fatih“.

U knjizi su također navedena imena i kraće biografije svršenika medresa sa područja Crne Gore, koji su se školovali u GHB medresi u Sarajevu, u Alaudin medresi u Prištini, Gazi Isa-beg medresi u Novom Pazaru i Isa-beg medresi u Skoplju.

Knjiga „Džamije u Crnoj Gori“, drugo dopunjenu izdanje, je dosada najkomplet­nije djelo o islamu i muslimanim­a Crne Gore, za što njen autor Bajro Agović, kao i Islamska zajednica u Crnoj Gori, zaslužuju čestitke i priznanja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina