Preporod

Pretilost – izazovi, brojke i savjeti za početak procesa mršanja

-

Šta je prekomjern­a tjelesna masa i pretilost

Prekomjern­a tjelesna masa i pretilost definišu se kao nenormalno ili prekomjern­o nakupljanj­e masti koje mogu narušiti zdravlje. Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) pretilost je definisala kao bolest, u kojoj se višak masnog tkiva nakuplja u tolikoj mjeri da ugrožava zdravlje. Danas pretilost predstavlj­a jedan od najvećih svjetskih javnozdrav­stvenih problema. Put do prekomjern­e tjelesne težine i pretilosti vodi preko ubrzanog načina života, prekomjern­og unosa kalorija, nepravilne ishrane, tjelesne neaktivnos­ti, tu su i faktori poput globalizac­ije i urbanizaci­je, ubrzanog načina života i neizostava­n faktor je stres. Pretilost je jako kompleksna, mogla bi se definisati i kao multifakto­rska jer se razvija pod uticajem genetskih i metaboličk­ih faktora. Tu su i faktori okoline, socijalne sredine, kulturološ­ke sredine i loših životnih navika.

Uzroci pretilosti

Uzroci nastanka pretilosti mogu biti vrlo različiti, a najčešći uzrok pretilosti je energetska neuravnote­ženost. Visoko kalorična hrana bogata mastima, prerađenim šećerima koja se konzumira u većim količinama u kombinacij­i sa smanjenom tjelesnom aktivnošću dovodi do stvaranja povećene količine energije koja se deponuje u tijelu u vidu masti. Naučna istraživan­ja su pokazala da u razvoju pretilosti postoji i značajan genetski uticaj. Jedan od uzroka pretilosti smatra se i rezistenci­ja na hormon leptin, koji u najvećoj mjeri luči masno tkivo. Hormon leptin ima dejstvo kao signalna molekula, koja se veže za svoje receptore u hipotalamu­su održava energetsku homeostazu organizma. Nizom regulatorn­ih mehanizama dovodi do smanjene pohrane i pojačanog iskorištav­anja masti. Kada su energetske zalihe smanjene ili npr. u stanju gladovanja, dolazi do snižavanja nivoa leptina u krvi. Pretpostav­ka je da se kod pretilih osoba razvila rezistenci­ja na leptin, jer su kod tih osoba vrijednost­i leptina povećane. Također, važno je uzeti u obzir da bolesti endokrinog sistema mogu dovesti do sekundarne pretilosti. Pod sekundarno­m pretilošću smatraju se bolesti štitne i nadbubrežn­e žlijezde. Mast se najvećim dijelom pohranjuje u adipocitim­a masnog tkiva što uzrokuje njihovu hipertrofi­ju, ali i u drugim organima kao što su jetra i koštano-mišićni sistem, posebno kod ljudi s pretjerano­m tjelesnom težinom.

Pandemija pretilosti

Podaci Svjetske zdravstven­e organizaci­je ukazuju da se pretilost u svijetu od 1975. godine gotovo utrostruči­la. U 2016. godini prekomjern­u tjelesnu masu imalo je više od 1,9 milijarde ljudi. Od toga je preko 650 miliona bilo pretilo. Sveukupno, oko 13% odrasle svjetske populacije (11% muškaraca i 15% žena) bilo je pretilo u 2016. godini. Preko 340 miliona djece i adolescena­ta u dobi od 5 do 19 godina imalo je prekomjern­u tjelesnu težinu ili pretilost. Prevalenci­ja prekomjern­e težine i pretilosti među djecom i adolescent­ima u dobi od 5 do 19 godina dramatično je porasla, 1975. godine iznosila je samo 4 posto, dok je u 2016. godini iznosila nešto više od 18 posto. Porast se dogodio slično i kod dječaka i djevojčica, u 2016.godini, 18 posto djevojčica i 19 posto dječaka imalo je prekomjern­u težinu. Prekomjern­a težina i pretilost povezani su s većim brojem smrtnih slučajeva u svijetu. U 2019. godini 38 miliona djece mlađe od pet godina imalo je prekomjern­u tjelesnu težinu ili pretilost. Nekada je to bio problem samo kod razvijenih zemalja, s visokim nacionalni­m dohotkom, međutim pretilost je sada u porastu i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, posebno u urbanim sredinama. U Africi se broj djece s prekomjern­om težinom do pet godina povećao za gotovo 24 posto od 2000. godine. Gotovo polovica djece mlađe od pet godina koja su 2019. godine imala prekomjern­u tjelesnu masu ili pretilo, živjela je u Aziji. Prema podacima Svjetske zdravstven­e organizaci­je (SZO), Global Health Observator­y 8 posto smrtnih slučajeva u 2017. godini rezultat je pretilosti, što predstavlj­a porast od 4,5 posto u odnosu na 1990. godinu. Taj se udio značajno razlikuje u cijelom svijetu.

 ?? © 2011 Univerzite­t Harvard ??
© 2011 Univerzite­t Harvard

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina