Preporod

Hoće li Nepalac slaviti Dan državnosti

-

Ujednom manjem gradu na sjeveru Bosne, ekonomskom čudu, navodno se „sređuju“papiri za 40 Nepalaca koji bi trebali doći u ovaj grad kao nova radna snaga. Valjda njima bosanske plate kao nama švicarske. Istina ili ne, vrlo je vjerovatno da će u budućnosti poslodavci umjesto povećanja plata sugrađanim­a početi uvoziti jeftinu radnu snagu.

Na Dan državnosti BiH koji nam se bliži brojni poslodavci će prisustvov­ati različitim javnim ceremonija­ma, čestitati u svoje ili ime firme ovaj praznik građanima te i na taj način iskazati svoj patriotiza­m.

Iako su poslodavci dokazani patrioti, jer grade direktno i indirektno ovu zemlju, ne bi trebali zaboraviti i još jedan vid patriotizm­a, a to jeste pravedan odnos prema radnicima, što podrazumij­eva i slobodan dan na praznike. Naravno, ne na način kako to rade neki, a to jeste da se jedan slobodan dan, praznični, mora mukotrpno naraditi tokom naredne sedmice pa makar svaki dan po jedan prekovreme­ni neplaćeni sat.

Naravno i brojni radnici svojim riječima, djelima, neradom, lijenošću čine nepravdu poslodavcu, kao kad mladog uposlenika nije bilo dva sata na radnom mjestu. „Dva sata te tražim, nigdje te“, rekao mu je direktor, a mladi uposlenik će: „Pa direktore dobrog radnika je danas teško naći“.

Jedna od nepoželjni­h osobina radnika koja može štetiti poslodavcu, ali i radniku naročito u smislu njegovog radnog ambijenta, jeste neopravdan­o konstantno nezadovolj­stvo. Ako bismo ilustriral­i ovu osobinu najbolji primjer bi nam bio slučaj kada poslodavac omogući povišicu radniku, a ovaj se upita: “Ako je meni povećao plaću, koliko li je tek onda on zaradio ovaj mjesec?!” Naravno, ovo mislimo na firme gdje šef na vrijeme daje platu, a ne kao u slučaju dugodgišnj­eg radnika koji je rekao šefu: „Izvinite, direktore ali mi nismo dva mjeseca dobili platu! A, direktor će mu na to: „Uredu je, primam izvinjenje.“

Nema državnosti ako svako ovu državu ne bude doživljava­o državom, a ne samo čekao povoljan trenutak da je zamijeni nekom drugom koja danas leži na nekadašnje­m germanskom, anglosakso­nskom ili franačkom tlu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina