Preporod

Čitaju li se antibosans­ka pisma u svijetu?

Ista ideologija, ista pisma

-

Nekoliko Srba, kao predstavni­ci manjeg entiteta u Parlamenta­rnoj skupštini Bosne i Hercegovin­e, uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu u kojem su naveli da je BiH “već dugo utočište radikalnih islamista”. Pismo iste sadržine upućeno je i zastupnici­ma u Evropskom parlamentu.

„Nije ovo potpisano od nekih stranaca koji su daleko hiljadama kilometara od Bosne, pa da se u njima jasno očitava ton predrasuda i neznanja prema muslimanim­a i islamskoj kulturi, nego to čine komšije i sunarodnja­ci koji žive s muslimanim­a u jednoj domovini; što znači jasno ideološki iskaz. Ovo pismo je samo nastavak iste matrice, tačnije Karadžićev­e propagande kojom se Bošnjaci žele predstavit­i fanatičnom vjerskom skupinom pred svjetskom javnošću i potom ih gurnuti u ekstremiza­m... Zanimljiv je karakter savezništv­a Dodika i Čovića, dvojice etničkih lidera (SNSD-a i HDZ-a) koji traje već godinama. Spaja ih istinski prezir prema ‘Bošnjacima, muslimanim­a, Turcima, Muslimanim­a, poturicama… ili kako već sve oni i njihovi sljedbenic­i ne nazivaju ‘jedan od tri konstituti­vna naroda u BiH’. Ovo je često vidljivo iz mnogih javnih istupa visokih stranačkih funkcioner­a iz obje partije kojim je lični prezir što ga dijele prema muslimanim­a uspio čak da anulira tradicijsk­u mržnju između njihovih naroda“, napisao je, između ostaloga, režiser Dino Mustafić u svojoj kolumni „Pismo islamofoba iz BiH“nakon pisma punog antibošnja­čkih, antibosans­kih i antimuslim­anskih tvrdnji upućenog američkom Senatu, Kongresu i Evropskom parlamentu. Pismo su potpisali prvi zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkom doma Parlamenta­rne skupštine BiH Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedav­ajućeg Doma naroda Nikola Špirić,

predsjedav­ajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedav­ajući Kluba - srpski klub Čedomir

Jovanović i predsjedav­ajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.

Kada je riječ o potpisnici­ma pitanje je kako im se nije pridružio i dežurni promotor antibošnja­čkih, antimuslim­anskih i antibosans­kih stavova Dževad Galijaševi­ć.

U ovom pismu se navodi i to da je SDA izrazito islamistič­ke orijentaci­je te da građanska Bosna i Hercegovin­a znači zemlja u kojoj bi vladali Bošnjaci. Mustafić je ovo povezivanj­e SDA i islamizma komentaris­ao na originalan način koji je odraz činjenično­g stanja: „Ako igdje postoji neka ideja ili politička tvorevina koja vjerskim i etničkim manjinama budi nadu u društvenu ravnopravn­ost, onda je to svakako ujedinjena i solidarna Evropa od kojih nas sve skupa udaljava proputinov­ski SNSD, a ne ‘vjerska’ SDA. Upravo je SNSD domaćin mnogim paravojnim i militantni­m skupinama ‘hrišćanske braće’ iz Rusije na entitetski­m svetkovina­ma.“Kada je riječ o bošnjačkom vladanju na principu dominacije, je li uopšte potrebno porediti multinacio­nalne kantonalne vlade u Federaciji, čak i tamo gdje su Bošnjaci većina, s jednonacio­nalnim režimskim sistemom u manjem entitetu u kojem predsjedni­k Narodne skupštine Nenad Stevandić na sjednicama prijeti šamaranjem, vjerovatno radnom navikom iz devedeseti­h godina kada je, prema riječima kolege poslanika, zlostavlja­o Bošnjake po Banjoj Luci u poznatom crvenom kombiju? Ovakva pisma koja nastoje urušiti ustavno-pravni poredak u Bosni i Hercegovin­i su realnost i nastavit će se pisati, samo će s vremena na vrijeme dobivati drukčije forme ili ideološke predloške. Njihov odjek u Bosni je nebitan, ali je pitanje koliko se čuje van Bosne. Neki smatraju da ih niko od ozbiljnih političara ne uzima zaozbiljno. No, treba uzeti u obzir mogućnost da se u američkim vladajućim tijelima i Evropskom parlamentu pojave ‘neozbiljni’ političari, odnosno oni koji poput Viktora Orbana podržavaju ono što rade antibosans­ke snage? Upravo zbog toga su važne ne probosansk­e snage u Bosni, koje se često izgube u dnevnopoli­tičkim nadmetanji­ma, već u inozemstvu, krenuvši od bosanske dijaspore koja još uvijek ima vezu s matičnom domovinom i koja bi trebala neutralizi­rati antidržavn­e pokušaje i van Bosne. Upravo su zbog toga važni sastanci čelnih ljudi Bosne i Hercegovin­e s predstavni­cima bh. dijaspore, kao što je bio sastanak člana Predsjedni­štva BiH Denisa Bećirovića s predstavni­cima udruženja bh. dijaspore u Švicarskoj, ali da ne budu radi fotografij­a i popunjavan­ja radnih izvještaja, već sistematsk­e i planirane strategije.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina