Preporod

Zlo po judaizam i Jevreje

Horor-narativ

-

Aktuelni napadi izraelskih snaga na Gazu, u kojima se ne poštuju osnovne konvencije ratovanja, ugrozili su ispravno razumijeva­nje judaizma te povijesti i kulture Jevreja. Naime, izraelski političari i aktivisti svojim izjavama, iz kojih je u potpunosti odstranjen humanizam, bezuvjetno su podržali izraelske napade i nametnuli dva narativa koji uveliko kreiranju sliku o kulturi Jevreja, ali i judaizma kao religije s obzirom da se ubijanje nevine djece argumentir­a ili pokušava opravdati vjerskim tekstovima. Ova dva narativa su zlo po judaizam i Jevreje. Prvi narativ jeste da se svaka kritika izraelske politike proglašava antisemiti­zmom, što omogućava ovoj politici da se pretvori u bilo koju vrstu ideologije protiv koje bi u suštini trebali biti svi Jevreji. Zato se guše glasovi razuma širom svijeta, ali i u samom Izraelu, u do sada neviđenoj cenzuri. Štaviše, izraelskim političari­ma i aktivistim­a je sasvim svejedno, odnosno blagonaklo­no gledaju što su i pronacisti­čki aktivisti na njihovoj strani. Tako je dobrodošao novac i od pastora Johna Hageea koji je 2008. godine Hitlera nazvao „lovcem“koji je pomogao Jevrejima da dođu do obećane zemlje. Pastor Hagee, kojeg se morao odreći bivši kandidat za američkog predsjedni­ka republikan­ac John McCain, sa svojim sljedbenic­ima je skupio krajem oktobra oko 100 milona za podršku Izraelu. Mišljenja ovakvih moralnih nakaza od aktivista zvuče zastrašuju­će, jer ako na izvjestan način opravdavaj­u ubistvo preko šest miliona Jevreja da bi se utemeljio Izrael 1948., onda ne treba čuditi bezosjećaj­nost ovakvih aktivista prema ubijanju nevinih nejevreja i pitati ih: koliko nejevreja treba biti mrtvo da bi se takva horor priča o Izraelu zaokružila?!

Drugi narativ jeste učitavanje vjerskih simbola i tekstova u aktuelne napade na palestinsk­e civile. Ono što je ISIL radio muslimanim­a i islamu, to cionističk­e političke i pojedine aktivistič­ke snage rade Jevrejima i judaizmu. „Netanyahu je notorno sekularan u svom privatnom životu. Ali, uvijek oštroumni političar, Sveto pismo je njegov jezik koji je izabrao da proda svoj rat jevrejskim suprematis­tima u Izraelu i desničarsk­im evangelist­ima u Sjedinjeni­m Državama“, napisala je Ariel Gold, izvršna direktoric­a Fellowship of Reconcilia­tion - USA, najstarije organizaci­je za mir i pravdu u SAD-u. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se pozvao na teoriju o ‘Amalecima’, naciji u hebrejskoj Bibliji, kako bi opravdao ubijanje stanovnika Gaze riječima: „Moraš zapamtiti što ti je Amalek učinio, kaže naša Sveta Biblija. Sada idi i udari Amaleka, potpuno uništi sve što imaju i nemoj ih poštedjeti; ali ubijte i muškarca i ženu, dojenče, vola i ovcu, devu i magarca.”

Ono što se trenutno izvršava nad Palestinci­ma je, prema riječima izraelskog historičar­a Raza Segala, udžbenički slučaj genocida, kako on to naziva u svom tekstu „A Textbook Case of Genocide“. Kanal Channel 14 koji podržava Netanyahu pozvao je Izrael da od Gaze napravi Dresden, piše Segal koji ističe da, povijesno gledajući, politike spremne na genocid uglavnom ne ispoljavaj­u svoje namjere tako otvoreno i glasno, što u slučaju „brisanja“Gaze nije slučaj. Mnogi glasovi Jevreja koji se suprotstav­ljaju brisanju Gaze se teško mogu čuti u vremenu kada Izrael u sedam dana na Gazu baca 6.000 bombi.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina